• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Krstarica

18.05.2020

12:10

DA LI STE ZNALI DA BOJE UTIČU NA RASPOLOŽENJE? Izaberite vašu OMILJENU i saznajte sve o NJOJ!

Zanimljivosti

DA LI STE ZNALI DA BOJE UTIČU NA RASPOLOŽENJE? Izaberite vašu OMILJENU i saznajte sve o NJOJ!

Podeli vest

Izaberite pravu za vas!

Boje imaju veliku ulogu u ljudskoj psihologiji. U roku od 90 sekundi razmišljamo o ljudima i proizvodima nakon što ih ugledamo, a oko 62 od 90 odsto našeg mišljenja temelji se samo na boji. Iz tog razloga pojedine kompanije koriste boje u ambalaži, logotipu i trgovinama kako bi uticale na naše svakodnevne odluke.
Kako se navodi, boje zapravo imaju veliku ulogu u našim životima i znatno utiču na naše reakcije.

Foto: Pixabay

Roze – umirujuća: Boje se često poigravaju s ljudskom psihologijom, te se tako roze i plava smatraju umirujućim, smanjuju agresiju, ali su one bile i predmet brojnih rasprava o tome da je roze boja namenjena samo devojkama, a plava muškarcima. Mnogima je možda neverovatno, ali su neki zatvori ofarbani upravo u roze boju, kako bi se time smanjila agresivnost, a osim toga i svlačionice gostujućih timova na utakmicama okrečene su tom bojom, kako bi im bio oslabljen moral. To je iz razloga što su određena istraživanja pokazala da je roze boja efikasna u smanjenju agresije i snage.

Žuta – evocira sreću: Žuta evocira sreću, pre svega jer je izuzetno svetla boja koja razbuđuje, ali i samim tim previše stimuliše oči i odvlači pažnju, pa se zbog toga retko koristi u enterijeru aviona i drugih prevoznih sredstava.

TEST KOJI OTKRIVA SVE O VAMA! Odaberite JEDNU od četiri KRUNE i saznajte nešto više o SVOJOJ LIČNOSTI!

 

Crvena – ne podstiče apetit: Iako se možda suprotstavlja mišljenjima, crvena zapravo ne podstiče apetit. Možda iznenađuje ovo saznanje, ali jedna naučna studija je potvrdila njegovu istinitost. Zbunjenost verovatno nastaje zbog činjenice da je ambalaža mnogih nezdravih prehrambenih proizvoda crvene boje. Teško je poverovati, ali vrlo je moguće da bismo ih još više konzumirali da nije tako.

Foto: Pixabay

Plava – uliva poverenje: Već je u tekstu pomenuto da plava dodatno umiruje, ali interesantna je i činjenica da ova boja zapravo uliva poverenje u kompanije koje imaju plavi logotip. Inače je plava omiljena boja banki, IT firmi i kompanija za osiguranje i to s dobrim razlogom, jer čini da se osećamo sigurnije.

Narandžasta – podstiče na zabavu: Narandžasta je izuzetno jaka i primetna boja, pa se ona često koristi u situacijama kada se određene stvari žele naglasiti. Često je izbor u izradi zatvorskih uniformi, ali nas ona takođe podstiče i na zabavu. Takođe, narandžasta se povezuje i s vrednošću novca.

NIKADA NE BISTE POGODILI! Evo koliko je SRBA bilo na TITANIKU! Kada čujete kako je jedan od njih PREŽIVEO - NAJEŽIĆETE SE!

 

Bela – ne izaziva jake emocije: Mnogima se čini logičnim odluka da zidovi kancelarija budu beli, jer ta boja ne izaziva jake ljudske emocije. Međutim, stručnjaci za enterijer upozoravaju da je to često pogrešna odluka. Ipak, istraživači su otkrili da zaposleni u kancelarijama sa belim zidovima prave mnogo više grešaka u svom radu nego oni koji se nalaze u kancelarijama sa crvenim ili zelenim zidovima.

Zelena – povećava vizuelnu kreativnost: Nije neuobičajeno da ljudi savetuju da svoje radno okruženje upotpunimo biljkama, ali čak i zeleni zidovi ili tapete mogu imati pozitivan efekat na nas. Odnedavno je poznato da zelena povećava vizuelnu kreativnost, dok je njen uticaj na verbalnu kreativnost zanemarljiv.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija