• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: magazin.novosti.rs

20.05.2020

08:51

OVAJ SUVENIR OD 118 DINARA SVAKO IMA U KUĆI! A nikada ne bi postojao da nije bilo - ATRONAUTA!

Zanimljivosti

OVAJ SUVENIR OD 118 DINARA SVAKO IMA U KUĆI! A nikada ne bi postojao da nije bilo - ATRONAUTA!

Podeli vest

Neki skupljaju tanjire, drugi šolje, a treći razglednice. Ipak, ne postoji čovek koji sa putovanja nije kući doneo ovaj suvenir.

 

Mali i jeftin, a kada se pokloni lep je znak pažnje da je neko mislio na vas dok je putovao. Magnet je najčuveniji suvenir na svetu, košta u proseku jedan evro i niko ne može ni da izračuna koliko ih je do sada, proizvedeno.

Turisti i kada obećaju sebi da više neće kupovati magnete na svakom narednom putovanju "pokleknu", pa kupe novi. Ovaj najpopualrniji suvenir na svetu je nastao sasvim slučajno šezdesetih godina u Americi.

Memomagnetik

Čovek koji skuplja magnete naziva se memomagnetik

Grnčar Sem Hardkastl je napravio prvi magnet čija je namena bila da na frižideru čuva poruke, brojeve telefona i porodične slike. Njegov izum se pokazao fantastičnim u svemirskoj industriji i do 1992. godine njegova kompanija Ideaman je samo to i radila.

Devedesetih godina su se i ostali dosetili da bi turistički magneti bili jeftin, praktičan i odličan suvenir. Prvi turistički suveniri imali su cilindričan ili četvrtast oblik, a imali su sliku Ajfelove kule i crvenog dabl-dekera u Londonu. Oni se danas mogu kupiti onlajn i dostižu vrednost stotinu evra.

Foto: Pixabay

Mnogi smatraju da su plastični i gumeni magneti kič, a oni koji su ručno rađeni nisu. Ukoliko neki predmet znači osobi koja ga je dobila nije važno da li je  kič.

Priča o magnetima Đavolje varoši iz 2010. godine, kada je ovaj lokalitet bio u trci za Sedam svetskih čuda prirode, prerastao je u urbanu legendu.

(VIDEO) SIGURNO STE VIĐALI TURSKO OKO, a evo šta zapravo ova amajlija privlači u vaš dom!

U Đavoljoj varoši su znali da su uspeli tek kada su Kinezi napravili magnete!

- Kada mi je uznemireni kolega besno rekao da su se pojavili kineski magneti rekao sam mu da je to fantastično, jer Kinezi ne bi radili nešto što nije unosno i da je najbolji dokaz da smo uspeli - seća se Zlatko Veljović, direktor Prolom Banje koja brine o Đavoljoj varoši.

Kolekcionar magneta se naziva "memomagnetik". Najveći kolekcionar je Luis Grinfarb iz Nevade koji je uspeo da sakupi više od 30.000 magneta. Dobar deo njegove kolekcije je izložen u muzeju Ginisove knjige rekorda.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija