• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: magazin novosti/informer.rs

25.05.2020

18:42

PRETRESITE STVARI NA TAVANU I U PODRUMU! Ako imate OVE POŠTANSKE MARKE pravi ste srećnik, jer za njih MOŽETE DA KUPITE STAN!

Zanimljivosti

PRETRESITE STVARI NA TAVANU I U PODRUMU! Ako imate OVE POŠTANSKE MARKE pravi ste srećnik, jer za njih MOŽETE DA KUPITE STAN!

Podeli vest

Izdanje maraka sa Titovim likom povodom njegove smrti doštampano je novo zbog stranih turista koji ga traže u Muzeju istorije Jugoslavije.

Predratne, marke iz 19. veka, ali i sa greškom posebno su vredne i kako prolazi vreme kolekcionari su spremni da plate bogatstvo za njih. Iz Pošta Srbije poručuju da sve marke čiji se tiraž proda i nestanu sa šaltera istog trenutka počinju da dobijaju na vrednosti.

Ko ima marku "Grbušu" ili Kneza Mihajla ima blago!

Najvrednije marke u Srbiji, prema podacima kataloga aukcijskih kuća u poslednjih 20 godina, pripadaju Kneževini/Kraljevini Srbiji: Novinska marka Grbuša iz 1866 (prva štampa, kataloški broj 1) i Novinska marka Knez Mihailo, 1 para, iz 1868 (treće štampanje u maslinastoj boji). Dakle, ko ima pomenutu "Grbušu", bez obzira da li je tabačić ili pojedinačna, ili Kneza Mihajla može istog trenutka da ih proda da kupi stan u Beogradu.

Što se tiče jugoslovenskih maraka to su: Tabak Esperanto 1953, „50 godina Oktobarske revolucije”,1957, u češljastom umesto u linijskom zupčanju, i „Neizdati” Tito, 1972.

Foto: Tanjug

Kolekcionari često sakupljaju marke sa greškom u boji ili slovu, jer one imaju posebnu vrednost. Ove marke mogu da prevazižu tržišnu vrednost najskupljih maraka na svetu. Na sreću, Srbija ima i takve marke. Recimo, izuzetno su vredni: Kralj Petar (3 din, iz 1911. godine) u pogrešnoj ljubičastoj boji i Trojički sabor (1911 vrednost 1 PARA) u crvenoj umesto u sivoj boji.

Najviše odštampanih maraka u SFRJ bilo je sa likom Tita, a zanimljivo je da one i danas privlačepažnju sakupljača. Kupuju ih strani turisti i Muzej istorije Jugoslavije. Posebno je zanimljivo  izdanje povodom njegovog 80. rođendana 1972. godine, koje je odštampano, pa je naloženo da se uradi novo.

Marka vredna dva miliona!

Najskuplja marka svih vremena je švedska Treskilling Yellow koja je imala grešku u boji, a vredi 1,5 miliona funti!

Međutim, od svih srpskih maraka, jedinstvena i posebna je tako zvana marka „Milanče” iz 1872. u tzv. tete-beche formi, iz čuvene Ferarijeve zbirke,jer postoji jedan poznati primerak. Poslednji put prodata je na aukciji za 70.000 švajcarskih franaka.

Starije marke su uvek traženije. Predratne marke su i kataloški više vrednovane, samim tim i ciljna publika sakupljača je manja. Marke SFRJ štampane su u ogromnim tiražima, pa je i njihova ponuda veća, a kataloška procena niža.

Dobra zbirka Kneževine ili Kraljevine Srbije će uvek naći sakupljača, jer je to period klasične filatelije, a sakupljača klasične filatelije ima u celom svetu.

Sve poštanske marke, nakon što se tiraž proda i one nestanu sa prodajnih šaltera, dobijaju veću vrednost, u zavisnosti od filatelističke oblasti, teme, važnosti događaja koje marke obeležavaju, a posebno u zavisnosti od interesovanja filatelista u zemlji i svetu. S tim u vezi, sve bi ih trebalo čuvati.

Foto: beta

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Nastavljeni piromanski napadi na časne Srbe na severu KiM! Zapaljen automobil Ivanu Petroviću!
Politika

Nastavljeni piromanski napadi na časne Srbe na severu KiM! Zapaljen automobil Ivanu Petroviću!

Srpska lista saopštila je danas da paljenje automobila radniku opštine Privremenog organa Opštine Leposavić Ivanu Petroviću predstavlja nastavak piromanskih napada na časne Srbe na severu Kosova i Metohije "u režiji poslušnika i miljenika" premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija" na teritoriji opštine Leposavić, koju, kako navode "hoće da pretvore u leglo kriminala svojim nedelima".

18.04.2024

15:24

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Salcburg u odabranom društvu! Nijedno veliko takmičenje ne može da prođe bez Srba!
Fudbal

Salcburg u odabranom društvu! Nijedno veliko takmičenje ne može da prođe bez Srba!

Odigrani su revanš mečevi četvrtfinala Lige šampiona, nakon čega smo saznali imena četiri preostala kluba koja će se boriti za najvredniji trofej u evropskom klupskom fudbalu. Pored toga, eliminacija Arsenala od minhenskog Bajerna imala je za posledicu to da engleski velikan neće igrati na Svetskom klupskom prvenstvu 2025. godine! Umesto "tobdžija" tamo će se naći austrijski Salcburg za koji nastupaju trojica srpskih fudbalera! Nema sumnje da će domaćim ljubiteljima fudbala reformisano takmičenje biti vrlo interesantno, jer će na njemu nastupiti veliki broj srpskih igrača!

18.04.2024

14:48

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija