• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: zanimljivostidana.com

06.06.2020

17:23

Postoji sladoled koji VAM POMAŽE DA SE OTREZNITE, a evo koliko puta možete POLIZATI jednu kuglu sladoleda!

Zanimljivosti

Postoji sladoled koji VAM POMAŽE DA SE OTREZNITE, a evo koliko puta možete POLIZATI jednu kuglu sladoleda!

Podeli vest

Zanimljivo.

Kako nam predostoje pakleni dani, sladoled je jedna od poslastica koja nas može rashladiti, a u nastavku možete pročitati nekoliko zanimljivosti o sladoledu. 

Foto: Pixabay


- Još jedna legenda kaže da je prvi kineski recept za sladoled nastao je još 3000 godina p.n.e, i da je u Evropu stigao zahvaljujući venecijanskom istraživaču Marku Polu.

- Keks kornet za sladoled se prvi put pojavio 1904.godine na Svetskom Sajmu u Snet Luisu SAD; jednom prodavcu nestalo je staklenih čaša pa se za pomoć obratio Ernestu Hamviju putujućem prodavcu oblandi,koji je u još vruće oblande savio u oblik kupe i dobio tako prvi kornet!.

- Sladoled od čokolade je napravljen mnogo pre sladoleda od vanile, a prvi put je zabeležen u knjizi "Lo scalco alla moderna" koja je objavljena u Italiji 1692. godine.

- Jaka iznenadna glavobolja koja može da se javi kada jedemo sladoled, nastaje usled naglog hlađenja nervnih završetaka na napcima, koji signaliziraju mozgu da telo gubi toplotu.

- Najveća porcija sladoleda na svetu napravljena je 1985. godine. Bila je visoka 4 metra i prelivena sa 145 litara preliva od čokolade.

Foto: Pixabay

- U celom svetu, sladoledi od vanile, čokolade i jagode su među najomiljenijim ukusima, a preliv od čokolade je najomiljeniji preliv

SRPSKA IZREKA KOJA KRIJE MRAČNO ZNAČENJE Znate li šta znači "nisam pao s kruške"?

- Statistički podaci pokazuju da se najviše sladoleda proda nedeljom

- Među najneobičnijim sladoledima su oni sa ukusom avokada, belog luka i azuki pauslja, sladoled od kiselih krastavaca...


- U Velikoj Britaniji postoji poslastičarnica u kojoj se služi sladoled od majčinog mleka.

- Najskuplji sladoled na svetu košta 1.000 dolara. Napravljen je od listića 23-karatnog zlata, kavijara i drugih skupocenih sastojaka.

- Sladoled za desert češće biraju muškarci nego žene. Među onima koji svoju posudicu poližu do kraja je opet više muškaraca (13 %) od žena (8 %).

- Jedan od najvažnijih sastojaka sladoleda je vazduh, bez kojeg bi se sladoled potpuno zaledio i postao tvrd poput kamena


- Statističari su otkrili da kuglica sladoleda nestaje nakon tačno 50 lizova

- Najljući sladoled na svetu je "dah đavola" "Respiro di Diavolo"  ovaj sladoled je čak 500 puta ljući od najljućeg Tabasko umaka(sosa), te psoeduje 1.569.300 skovila (poređenja radi najljuće papričice na svetu ima između 1,4 i 2,2 miliona jedinica Skovila.) Može se probati u škotskom kafiću "Aldwych"

- U Koreji postoj sladoled za otrežnjenje čije je ime "Gjeonđo" ("Gyeondyo") (što na južnokorejskom znači: drži se)

(VIDEO) Dečak je seo u klupu, otvorio knjigu, a njegov sledeći postupak ODUŠEVIO JE MILIONE

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Planeta

Sestre preživele teroristički napad u Volgodonsku, pa ubijene u Krokusu! Kako ovo objasniti, majka ne prihvata da su mrtve!
Bože, ima li te?!

Sestre preživele teroristički napad u Volgodonsku, pa ubijene u Krokusu! Kako ovo objasniti, majka ne prihvata da su mrtve!

Među žrtvama tragedije u Krokus siti holu bile su i sestre koje su preživele teroristički napad u Volgodonsku 16. septembra 1999. godine. Tada je porodica živela u Rostovskoj oblasti, a u blizini njihove kuće, teroristi su digli u vazduh kamion sa eksplozivom. Poginulo je 19 ljudi, a Tatjana i Ana Makarski su povređene, ali su preživele.

28.03.2024

20:45

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija