• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Zanimljivosti dana

22.06.2020

18:30

KAKTUSI MOGU ŽIVETI DO DVE GODINE BEZ VODE! Nećete verovati kako je to MOGUĆE!

Zanimljivosti

KAKTUSI MOGU ŽIVETI DO DVE GODINE BEZ VODE! Nećete verovati kako je to MOGUĆE!

Podeli vest

Svaki deo biljke ima svoju funkciju!

Kaktusi su vrlo raznovrsni što se tiče oblika i veličine, a većina njih živi u sušnim staništima. 

Kkatusi su sukulentne biljke ili sukulenti su biljke koje skladište vodu u svoje povećane listove, stabljike ili korenje.

Kaktusi kao endemiti rastu isključivo u Americi. Neke vrste iz roda Rhipsalis doprli su do Afrike i Indije. Posle otkrića Amerike kaktusi su preneti u Evropu, gde su se odomaćili i kao divlji proširili oko Sredozemnog mora. U Australiji su vrste iz roda Opuntia postale korov.

Foto: pixabay.com

Svako živo biće, nastanjeno u pustinji, prisiljeno je naviknuti se na život bez vode ili na život sa vrlo malo vode. Zapravo, ono biće koje ne može rešiti taj problem prilagođavanja ne može ni preživeti.

ZBOG OVOG OGLASA SE SMEJE CELA SRBIJA! Prodaje AJFON kao nov - HITNO! Pogledajte za šta želi da ga ZAMENI, smeh do SUZA! (FOTO)


Kaktus ne živi bez vode, već uspeva vrlo uspešno preživeti duga razdoblja bez kiše. Funkciju listova kaktusa, asimilaciju i razmenu gasova, preuzelo je telo kaktusa, odnosno stablo. Povećanje obima tela kaktusa dovodi do povećanja sloja parenhimskog tkiva, koje može da veže veliku količinu vode koja je potrebna za održavanje životnih procesa, posebno za vreme dugotrajnih suša.

Kaktus živi bez lišća. Stabljike su mu takve da je vrlo malo površine izloženo direktnom sunčevim zracima. Kaktus gotovo uopšte ne ispušta vlagu. Pored toga, stabljike su mu debele, tako da se u njima voda nagomilava, a presvučene su debelim pokrivačem, pa je voda tako još bolje zaštićena.

Foto: Pixabay

Bodlje kaktusa odbijaju žedne životinje, koje bi se mogle napojiti iz njegovih skladišta vode. Na taj način, neki od najvećih kaktusa mogu i po dve godine živeti bez vode. Kaktusi su zapravo biljke cvetnice, sa cvetovima koji se razvijaju u plodove sa semenom.

Oni rastu u Južnoj i Srednjoj Americi, Meksiku i u jugozapadnom delu Sjedinjenih Američkih država. Vrlo su različiti, od najmanjih, koji rastu pri zemlji, do divovskog, koji može dostići visinu od 10 do 22 metra.

Od soka nađena u stabljikama kaktusa prave se lekovi i pića. Od stabljika i plodova se prave ukusni slatkiši, koji se ostavljaju i za zimu. Kada se sade u razne posude, neophodno im je osigurati dobar odvod vode. Leti kaktus valja zalivati svaka četiri dana, a zimi svake dve nedelje.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija