• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: BBC/biocidi/informer.rs

09.07.2020

18:41

SVE ŠTO NISTE ZNALI O DOSADNIM KOMARCIMA! Šta ih privlači i kako se ODBRANITI! Efikasni saveti...

Zanimljivosti

SVE ŠTO NISTE ZNALI O DOSADNIM KOMARCIMA! Šta ih privlači i kako se ODBRANITI! Efikasni saveti...

Podeli vest

Širom sveta pozato je preko 3.000 različitih vrsta komaraca. Komarci spadaju u red Diptera (dvokrilci).

Poseduju jedan par krila, ali za razliku od ostalih muva (takođe spadaju u red Diptera), krila komaraca poseduju male ljuspice. Ove ljuspe se nalaze i na krajevima krila i glavna uloga im je da eliminišu prašinu i poboljšaju efikasnost leta. Pored ovoga proizvode i karakterističan zvuk tokom leta. U zavisnosti od vrste komarca frekvencija rada krila komarca je 250-600 u sekundi.

 

Za razvoj komaraca neophodna je voda, jer svoj larveni stadijum razvoja provode u njoj. Stadijumi razvoja komaraca su: jaje, larva, lutka i adult. Pošto imaju sva četiri stadijuma razvoja komarci spadaju u insekte sa potpunim razvićem (holometabolni insekti).

Foto: Pixabay

Samo ženke komaraca uzimaju krvni obrok, dok se muški komarci hrane nektarom sa cvetova biljaka ili drugim izvorima šećera. Ženke svoj krvni obrok uzimaju od životinja kako toplokrvnih tako i hladnokrvnih, kao i od ptica. Kao stimulus u potrazi za domaćinom komarce privlači toplota životinja, izdahnuti ugljen dioksid, miris kože, boja i pokreti.

Uzimanje krvnog obraka je neophodno ženkama komaraca kako bi se obezbedili proteini koji su im potrebni za produkciju jaja, dok energiju, kao i muške jedinke dobijaju od nektara koji takođe koriste u svojoj ishrani. Postoje i neke vrste komaraca kojima krvni obrok nije neophodan u reprodukcionom ciklusu. U zavisnosti od vrste komaraca menja se i afinitet u izboru domaćina. Čovek za većinu vrsta komaraca predstavlja prvi ili drugi izbor. Ukoliko nije čovek na prvom mestu onda su to konji, goveda, manji sisari ili ptice.

Prirodna zaštita od komaraca- probajte i vi

Banana- pojedite bananu, a korom namažite ruke i noge

Limun i limeta- mesto uboda namažite sokom kiselkastog voća i istog trenutka ćete osetiti olakšanje

Lavanda i bosiljak- mnogi vole mirise ovih biljaka, ali ne i komarci. Zasadite ih i stavite saksije na prozor.

DODATNI SAVETI:

Korisna su i eterična ulja, metvica, limunska trava, a potrebno je i izbegavati vlažna mesta.

Vanila je prirodno sredstvo borbe protiv komaraca. Dodajte dve čajne kašičice vanile u jednu šoljicu vode, ulijte u bocu i poprskajte se tom tečnošću. Vanila će 'zakamuflirati' vaš telesni miris i zadržati komarce podalje od vas.

Komarci su naročito idu na parfeme, lakove, pa čak i dezodoranse. Ako koristite losione i slične preparate, pokušajte da koristite one koji imaju jak miris lavande, bosiljka, ruzmarina ili čak eukaliptusa.

Ako imate krvnu grupu 0, bićete pravi mamac za ove insekte.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija