• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

18.09.2020

23:02

RASKOŠNI DVORAC! Nalazi se u Srbiji i krije NAJPOTRESNIJU LJUBAVNU PRIČU! (FOTO)

Zanimljivosti

RASKOŠNI DVORAC! Nalazi se u Srbiji i krije NAJPOTRESNIJU LJUBAVNU PRIČU! (FOTO)

Podeli vest

Tu je nastala i najlepša ljubavna pesma koju svi znamo.

"Moi mili otac zdravo je bojažljiv bio, a ja sam za kupovinom Čeba (Čelareva) ludovao. Šta više mojoi Soki naglašavao: sačuvaj me Bože da mi dete umre, samo to ću većma zažaliti od Čeba ako ga ne kupim..." - o kupovini imanja piše u svom Dnevniku Lazar Dunđerski.

Na samom ulazu u Čelarevo, na prostranoj ravnici, nalazi se jedan od dvoraca nekada nadaleko čuvene porodice Dunđerski.

ZAVIRITE U UKLETI DVORAC U BEOČINU! Pre mnogo godina ćerka vlasnika fabrike cementa se TU UBILA - MEŠTANI VERUJU DA JE TADA POSEJANO SEME ZLE KOBI! (FOTO)

Dobro ušuškan u među rastinjem  koje je retkost u svetu, dvorac je skriven od pogleda drugih. Već kada zakoračite ka njemu dočekaće vas raskoš: ogromni kameni lavovi na kapiji koji odolevaju zubu vremena.

Dok se korača prema dvorcu možete osetiti duh starih vremena i vratiti se u doba kada su se tu odigravale igranke, i kada je sve brujalo od glasova. Smeh, dobro vino i lak razgovor su odlika ovog perioda.

Dvorac, koji teritorijalno pripada opštini Bačka Palanka, je najveća znamenitost mesta posle Drugog svetskog rata. Do 1946. Godine bio je u vlasništvu porodice Dunđerski, a onda im je oduzet. Porodica po popisu oduzete imovine nije tražila povraćaj ovog dvorca.

 

Kompleks dvorca na vlastelinskom posedu je nastao u drugoj polovini 18. veka. Manji dvorac sagradio je Marfi Lipot na prelazu i u njemu je živeo plemić Nikola Bezeredi sa svojom porodicom. Bezerdi se odlučio na gradnju novog Velikog dvorca, te je tako kompleks prodat Lazaru Dunđerskom 1882. godine.

Od kraja XIX veka pa do Prvog svetskog rata bio je stecište uglednih političkih i kulturnih ličnosti toga doba. Između ostalih dvorac su posećivali Nikola Tesla, Paja Jovanović, Stevan Todorović, a jedno vreme je boravio i kralj Aleksandar Karađorđević. Naravno, stalni gost je bio i pesnik Laza Kostić, koji je u čast Lenki Dunđerskoj, koju je upoznao u ovom dvorcu, napisao najlepšu ljubavnu pesmu Santa Maria della Salute.  Bio je nesrećno zaljubljen zbog velike razlike u godinama, a kasnije i njene prerane smrti u dvadeset i šestoj godini života.

Santa Maria della Salute

"Tad moja vila preda me granu,
lepše je ovaj ne vide vid;
iz crnog mraka divna mi svanu,
ko pesma slavlja u zorin svit;
svaku mi mahom zaleči ranu,
al težoj rani nastade brid:
Što ću od milja, od muke ljute,
Santa Maria della Salute?"

Ovom velelepnom izgledu dvorca nije odoleo ni Josip Broz Tito te je i on povremeno boravio u ovom zdanju. Dvorac je spomenik kulture od izuzetnog značaja. Danas on predstavlja Muzej Vojvodine


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Nedelja sećanja na žrtve u Ribnikaru i Malom Orašju: Od 7. do 10. maja biće organizovane brojne aktivnosti
Društvo

Nedelja sećanja na žrtve u Ribnikaru i Malom Orašju: Od 7. do 10. maja biće organizovane brojne aktivnosti

Radna grupa za uspostavljanje Memorijalnog centra u znak sećanja na žrtve masovnog ubistva u Oglednoj osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu, koja je formirana Odlukom Vlade Republike Srbije, predložila je na četvrtoj sednici da sve škole u Srbiji organizuju Nedelju sećanja i zajedništva u periodu od 7. do 10. maja 2024. godine, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

19.04.2024

16:43

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija