Kako se meri ljutina PAPRIKE? Ranije su je ljudi GRICKALI I ODREĐIVALI KOLIKO JE JAKA, a danas...

Shutterstock

16:33 Zanimljivosti 0

informer.rs | 22. 09. 2020.

Kako se meri ljutina PAPRIKE? Ranije su je ljudi GRICKALI I ODREĐIVALI KOLIKO JE "JAKA", a danas...

Ljute papričice nam pružaju nezaboravan užitak, ali preterano zadovoljstvo može olako da sklizne u bol.

Jedinicu za ljutinu ljutih papričica definisao je Vilbur Skovil, američki hemičar.

Određuje je količina kapsaicina, koji je zadužen za "gorući" osećaj.

Na početku, intenzitet je meren na osnovu subjektivnog osećaja ljudi, a onda je uveden bolji metod. Ekstrakt alkohola paprike je izdvojen u rastvoru vode i šećera.

Najljuća ljuta paprika je Dragon's Breath. Mora biti rastvorena u proporcijama 1:2.480.000 po Skovilovoj skali.

Pixabay

Konzumiranje ove papričice može izazvati anafilaktički šok koji može da dovede i do smrti.

SHU je merna jedinica na Skovilovoj skali. Čist kapsaicin dostiže 16 miliona SHU.

Slatke paprike imaju 0 SHU.

Za više vesti iz oblasti ZABAVE I ZANIMLJIVOSTI KLIKNITE OVDE.

Pogledajte i video:



Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.