• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ordinacija.hr

01.10.2020

09:16

OVO SU ZNACI DA VAM TELO PREVREMENO STARI! Evo odgovora zašto i kako da ih prepoznate i sprečite na vreme!

Zanimljivosti

OVO SU ZNACI DA VAM TELO PREVREMENO STARI! Evo odgovora zašto i kako da ih prepoznate i sprečite na vreme!

Podeli vest

Teklo šalje vidne signale da starite pre vremena, evo i kako da ih prepoznate

Kako znati da se možda radi o zdrastvenom problemu?

HODATE POLAKO

Ako ste usporiti hod kada ste napunili 40 godina, moguće je da starite pre očekivane dobi. Hodanje je najlakša i jedan od boljih vežbi koje možete praktikovati, a ako vam je u planu da započnete taj program, krenite sa 5 minuta dnevno, da biste došli do 30 minuta hodanja. Pokušajte da napravite 100 koraka u minuti, a kako bi vam bilo lakše nabavite odgovarajuću obući i povedite prijatelja.

MRLJE OD SUNCA

Smeđe mrlje od sunca se često javljaju na licu, rukama i dlanovima. Uobičajena su pojava, posebno ako imate iznad 50 godina. Većinom su bezopasne i posledica su godina izlaganja suncu. Posetite doktora ako:

Su crne
Menjaju oblik
Krvare
Imaju oštre rubove.

Nanosite zaštitu i ne provodite puno vremena na suncu kako biste sprečili njihovu pojavu.

PROBLEMI S MEMORIJOM

Blage promene u pamćenju prate starenje u stopu i obično se javljaju već u 40-tim godinamaživota. Moguće je da će vam trebati nešto više da se setite gde su vam ključevi od auta i zašto ste se popeli u sobu. U većini slučajeva se demencija javlja nakon 65-te godine, i nije normalan deo starenja. Kako biste mozak održali zdravim:

Foto: Shutterstock

Jedite zdravo
Ne izbegavajte društvo
Vežbajte

BOLNI ZGLOBOVI

Ne bole sve zglobovi kada ostare, ali šanse za nastanak osteoporoze rastu kod muškaraca nakon 45-te godine, a kod žena kada napune 55. Nema leka, ali možete usporiti proces – samo sat vremena hodanja u toku dana može pomoći. Vežbe fleksibilnosti, snage i aerobne vežbe su dobar način zaštite.

SUVA KOŽA

Koža proizvodi manje masnoća kako starimo, pa može postati suva, posebno nakon 40-te godine života. Ipak, to se stanje može sprečiti ako pratite određene savete.

Ako se tuširajte i koristite toplu, ne vruću vodu
Čistite redovno kožu i nanosite kremu
Ne zaboravite da pijete puno vode
Ne provodite puno vremena u prostorijama gde je vazduh suv

Ako vam je koža suva i osjetljiva, posetite dermatologa kako bi proverili šta stoji iza toga.

PUNI STE MODRICA

Ovo je često stanje kod osoba starijih od 60 godina. Koža postaje tanja i gubi masnoće kako starimo, a i krvne žile postaju krhke, a i neki lekovi mogu uzrokovati preteranu osetljivost.Posetite lekara ako:

Često imate velike masnice, posebno na prsima ili licu
One se javljaju nakon uzimanja novog leka

OPSEG STRUKA

Masno tkivo se često preseli na područje trbuha kako starimo, a to se posebno odnosi na žene nakon menopauze. Bez obzira na godine, masne naslage na trbuhu mogu voditi do bolesti kao što su dijabetes i bolesti srca. Jasno je svima da će redovno vežbanje i zdrava ishrana pomoći u sprečavanju ovog problema.

SNAGA U RUKAMA

Možda vam je postalo teže da otvorite posudu ili držite upravljač u automobilu ako ste napunili 50 godina, ali ako se to događa ranije može ukazivati na neke druge probleme, poput artritisa ili oštećenja nerava.

PROBLEMI SA VIDOM

Nakon što ste napunili 40 godina, postoji verovatnoća da ćete nešto slabije videti slova u blizini, i to nije ništa neuobičajeno. Kako biste umanjili rizik za razvoj nekih ozbiljnih bolesti poput glaukoma i makularne degeneracije prihvatite ove savete:

Nosite naočare za sunce
Prestanite da pušite
Jedite zdravo
Vežbajte
Redovno proveravajte zdravlje očiju

NEREDOVNE MENSTRUACIJE

U kasnim 30. menstruacije mogu postati neredovne, a to je vreme pripreme na menopauzu. U tom periodu telo ne proizvodi jednake količine estrogena kao u mladosti, što znači da menstruacija može postati manje obilna i ređe dolazi. Ako osećate bol u tom periodu meseca, posetite lekara.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Planeta

Znači li ovo da Ukrajina neće postojati?! Lavrov: Priča o legitimitetu Zelenskog posle 20. maja "možda neće biti potrebna"!
Realna opasnost

Znači li ovo da Ukrajina neće postojati?! Lavrov: Priča o legitimitetu Zelenskog posle 20. maja "možda neće biti potrebna"!

Rasprava o legitimnosti Vladimira Zelenskog posle 20. maja ove godine "možda neće biti neophodna", poručio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov. Podsetimo, predsednička ovlašćenja Zelenskog ističu u noći 21. maja. Brojni politički i vojni analitičari smatraju kako bi to moglo da znači da Ukrajina neće postojati?!

28.03.2024

20:04

Vreme je da se priča o padu Kijeva! Zapadni mediji digli uzbunu, najavili su brutalnu ofanzivu Rusije!
Najzad su ukapirali

Vreme je da se priča o padu Kijeva! Zapadni mediji digli uzbunu, najavili su brutalnu ofanzivu Rusije!

Veliki zapadni mediji jedan za drugim prognoziraju neuspeh Ukrajine. Publikacije upozoravaju Kijev na beskorisnost kontraofanzivnih planova i važnost obnavljanja odbrane. U međuvremenu, ukrajinske oružane snage pomeraju sve više zapadne opreme u Harkov u iščekivanju ruske ofanzive. Štaviše, pojedini mediji upozoravaju kako je došlo vreme da se priča i o padu Kijeva!

28.03.2024

19:38

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija