• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: magazin novosti

07.10.2020

13:24

NIKAKO NEMOJTE PRSKATI SMRDIBUBE! Pravite ogromnu grešku, umesto toga uradite OVO

Zanimljivosti

NIKAKO NEMOJTE PRSKATI SMRDIBUBE! Pravite ogromnu grešku, umesto toga uradite OVO

Podeli vest

Sigurno ste primetili da ovih dana u svom stanu imate mnogo "nezvanih gostiju" koji pri tome ne da ne žele da odu nego ih je samo sve više

Pogađate, reč je o smrdibubama. Taman što smo odahnuli od komaraca, ove "napasti" nam ne daju mira i prete da prezime u toplini našeg doma. Postavlja se pitanje kako ih se rešiti. I da li je to uopšte moguće?

- Najbolji način prevencije su mreže na vratima i prozorima. Smrdibube često idu i na svetlost, pa je to najsigurniji način da ne uđu kroz prozor. Besmisleno je bilo čime prskati ih. Pre svega nije zdravo i trajno rešenje jer će one uvek iznova dolaziti. Nemoguće je prskati sve biljke iz tog razloga, a takođe i ne postoji sertifikovani preparat, budući da su veoma kratko prisutne kod nas - rekao je jednom prilikom dekan Biološkog fakulteta dr Željko Tomanović.

Trenutna najezda je bila sasvim očekivana za ovo doba godine. Upravo ovaj period je najkritičniji, pošto smrdibube žele da se primire i sklone od hladnijih dana koji tek dolaze, a savršeno mesto za to su im topli beogradski stanovi.

- Smrdibube imaju unutrašnji ciklus koji im govori da je vreme da se polako spremaju za zimski san i tada one ulaze u stanove i traže rupe u kojima će prezimiti - objasnio je svojevremeno profesor Biološkog fakulteta Aleksandar Ćetković.

Inače, smrdibube se ne legu u svojim skrovištima po ljudskim domovima tokom hladnog perioda, one se tu samo sklanjaju od zime. Koliko ih vam se uvuče u kuću, tačno toliko će na proleće iz nje izaći, ukoliko do tada prežive.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Bube

pre 3 godine

Vise ih se ne plasim, ne idu na ljude kad udju u stan, vec odu u neki cosak ili iza namestaja i tu ostanu, ali ni ne prezive duze od dan-dva-tri. Ne znam za ove koje u stanu docekaju prolece?? Kad ih vidim na vreme, poturim im papir na koji se same popnu i iznesem ih napolje u cvece u zardinjeru. I one imaju samo jedan zivot...

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija