• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Blic

07.12.2020

07:46

MISTERIJU ECIJA NIKO NE UME DA REŠI! Živeo je pre 5.000 godina, imao dugu kosu i 61 tetovažu koje su imale SPECIFIČNO ZNAČENENJE! Čovek iz leda krije mnoge tajne!

Zanimljivosti

MISTERIJU ECIJA NIKO NE UME DA REŠI! Živeo je pre 5.000 godina, imao dugu kosu i 61 tetovažu koje su imale SPECIFIČNO ZNAČENENJE! Čovek iz leda krije mnoge tajne!

Podeli vest

Čovek iz leda, često nazivan samo ‘’Eci’’, bio je visok 1,60 metara, težio je svega 55 kilograma i u trenutku smrti bio je star 46 godina

Eci, čovek koji je živeo pre više od 5.000 godina, a čija je zamrznuta mumija pronađena pre 29 godina u Alpima na granici Austrije i Italije, i dalje otkriva tajne o vremenu u kojem je živeo.

Kada je policija 1991. godine dobila dojavu o zamrznutom lešu na Alpima, otvorili su kriminalističku istragu. Ispostavilo se da je zaista reč o ubistvu, ali da je zločin mnogo starijeg datuma.

Mumificiran u ledu, Eci je postao senzacija i izvor neprocenjivih naučnih istraživanja.

- Eci je bez sumnje jedno od najistaknutijih otkrića mumija u istoriji čovčanstva - smatra Angelika Flekinger, predsednica muzeja u gradu Bolcanu u severnoj Italiji gde je Eci izložen.

U vreme kad je Eci preminuo, Stounhendž u Engleskoj i egipatske piramide još uvek nisu bili izgrađene.

Živeo je u doba kasnog neolita, kada je vađena ruda i topio se bakar koji se u Evropu proširio sa Dalekog istoka.

Pred smrt jeo divokozu

Takve društvene promene možda i objašnjavaju Ecijevu tajanstvenu smrt. U njegovom ramenu je 2001. pronađen vrh strele, što je znak da je bio pogođen sa leđa. Verovatno je iskrvario nakon nekoliko minuta, a moguće je da je dokrajčen i udarcem u glavu. Oko 12 sati pre smrti Eci je jeo alpsku divokozu na roštilju, što je pokazao sadržaj njegovog želudca.

Njegovu preranu smrt visoko u planinama je zbog neverovatne očuvanosti tela naučnicima omogućila detaljna istraživanja.

Foto: Pixabay

Za razliku od drugih mumija, u Ecijevim ćelijama još uvek ima vlage, pa njegovo telo nije prošlo pogrebne obrede. Egipatski primerci većinom nemaju mozak i druge organe.

Eci je imao netoleranciju na laktozu, zatim genetsku predispoziciju za srčane bolesti, pokazale su njegove dosta tvrde arterije, što se tada smatralo modernim fenomenom.

Pripadao je genetskoj grupi koja je danas veoma retka u Evropi, ali česta na Korzici i Sardiniji, što znači da tamošnji stanovnici i Eci imaju zajedničkog pretka.

Direktor “Eurac” Instituta za mumije, Albert Zink smatra kako istraživanje bakterija u Ecijevom stomaku mogu da dovedu do napretka u modernoj medicini.

Kao primer navodi jednu bakteriju koja se nalazi u Ecijevim crevima i koja može da se pronađe kod 50 posto današnjeg stanovništva, a koja može dovesti do čireva na želudcu ili čak do raka.

- Moguće je da je reč o pozitivnoj bakteriji koja je pomagala pri varenju sirovog mesa, a koja se kasnije pretvorila u patogen - rekao je Zink, dodavši kako su lekari veoma zainteresovani za njihovo istraživanje.

Imao je 46 godina i 61 tetovažu

Eci je u trenutku smrti imao oko 46 godina, što je za njegovo vreme bilo zlatno doba. Bez trunke suvišnih masti, verovatno je bio u dobroj formi. Imao je smeđe oči, bradu, dugu kosu i 61 tetovažu, ali one nisu bile ornamentalne nego medicinske svrhe. Označavale su bolna mesta koja odgovaraju današnjim tačkama akupunkture. Pre nego što je Eci otkriven, verovalo se da je ta tehnika izmišljena 2.000 godina kasnije u Aziji.

Foto: Pixabay

Eci je kod sebe imao bakarnu sekiruu, strele, bodež, kao i alat za oštrenje strele. Njegova odeća takođe je dobro očuvana, uključujući pantalone i kaput izrađene od kozje kože, šešir od krzna medveda, cipele od sena i kože jelena, torba, i nešto nalik na plašt.

Svi ti predmeti, kao i sam Eci, mogu se vidjeti u posebno klimatizovanom delu u Muzeju arheologije Južnog Tirola koji svake godine privuče 260 hiljada turista iz celog sveta.

Naučnici i 29 godina nakon otkrića saznaju nove stvari o Eciju, uz pomoć razvoja novih tehnologija.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17