• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Pixelizam.com

11.01.2021

07:02

OVO SU NAJČUDNIJI POSLOVI KOJI SU IKADA POSTOJALI! Toliko su BIZARNI da je teško poverovati da je NEKO OVO ZAISTA RADIO!

Zanimljivosti

OVO SU NAJČUDNIJI POSLOVI KOJI SU IKADA POSTOJALI! Toliko su BIZARNI da je teško poverovati da je NEKO OVO ZAISTA RADIO!

Podeli vest

Mnogi neobični poslovi su se radili u prošlosti, a ovo su 5 najzanimljivijih

Tehnološki napredak je uništio mnoge prosperitetne karijere, kao što je Hvatač pacova iz viktorijanske Engleske, ili Organizator orgija iz drevnog Rima.

Doduše, oba zanimanja i dalje postoje, mada nisu ni blizu popularni kao što su nekada bili. U mnoštvu uvrnutih istorijskih profesija, izdvojili smo neke od najčudnijih.

Žderač grehova

Bez obzira koliko mnogo su grešili vaši voljeni, pre same sahrane, nekada ste mogli da im garantujete put u raj. Jednostavno pozovete lokalnog "žderača greha".

On dođe i na grudi preminule osobe stavi hleb i pivo. Nakon nekog vremena, kada hleb i pivo upiju sve grehe, žderač bi ponovo došao, pojeo svu hranu sa prsa preminulog, i zagarantovao mu put u raj.

Kucač na vrata i prozore

Ranije nije bilo alarma, pa je neko morao da budi radnike. To je bio posao kucača na vrata i prozore.

Kucači su nosali sa sobom dugačke šipke, obično napravljene od bambusa, kako bi mogli dohvatiti sva vrata i prozore. Zauzvrat, kucaču je bilo plaćeno nekoliko penija nedeljno za ovaj posao.

Foto: Pixabay

Plućar

Osoba koja je bila zaposlena u radionici alhemičara i koja je imala zadatak da raspaljuje vatru zvala se "plućar".

Pošto su alhemičarske radionice bile prepune opasnih materijala, možete zamisliti kako su izgledala pluća kod plućara. Nije ni čudo što se ova profesija završavala ranom penzijom (ili smrću).

Kradljivac leševa

U Velikoj Britaniji, zločin za krađu leša je bio samo mali prekršaj i bio je kažnjiv jako malim kaznama. To je dovelo do velike industrije krađe leševa, a samim tim i procvata medicine u Evropi.

Kradljivci leševa su često bili oprezni da ne ukradu ništa osim samog tela jer bi to bio već teži prekršaj. Sa donošenjem zakona, ova profesija je i zvanično pokopana.

Perač zadnjice

Perač zadnjice bio je sluga (muškarac) u domaćinstvu engleskog monarha koji je, između ostalih dužnosti imao zadatak da očisti zadnjicu monarha nakon što ovaj izvrši veliku nuždu.

Položaj je bio posebno cenjen jer je dozvoljavao peraču zadnjice nesmetan pristup kralju i njegovu pažnju.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija