• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnjik

20.01.2021

07:16

NEVEROVATNO OTKRIĆE ARHEOLOGA! Ovo je pronađeno u Turskoj - svi u ŠOKU /FOTO/

Zanimljivosti

NEVEROVATNO OTKRIĆE ARHEOLOGA! Ovo je pronađeno u Turskoj - svi u ŠOKU /FOTO/

Podeli vest

Ostaci hrama posvećenog grčkoj boginji ljubavi Afroditi, starog 2.500 godina, pronađeni su u Turskoj, na poluostrvu Urla češme u oblasti Izmir, na zapadu Turske

Tim turskih arheologa, koji predvodi Elif Koparal, našao je deo statue koji prikazuje ženu, kao i žensku glavu od terakote u hramu koji potiče iz petog veka pre nove ere, objavio je turski Hurijet.

Koparal je kazao kako to ukazuje da se radi o hramu posvećenom Afroditi i dokazuje da je njen kult bio rasprostranjen u tom području.

Takođe, otkriven je i natpis kod hrama koji kaže "Ovo je sveto područje".

​Afrodita je bila starogrčka boginja ljubavi i plodnosti, ali i lepote. Starogrčki pesnik Hesiod pisao je da je ona rođena iz morske pene koja je nastala kada je Hron, vođa prve generacije Titana, tokom pobune protiv svog oca boga Urana, odsekao njegove genitalije i bacio ih u more.

 

 

Prema starijem predanju, koje je preneo Homer, Afrodita je ćerka vrhovnog boga Zevsa i Dione.

Starogrčki matematičar Apolodor navodi da je Diona Uranova ćerka, pa bi Afrodita, prema Homerovom tumačenju, bila unuka primordijalnog boga neba Urana, koji je sa Gejom, boginjom zemlje, bio otac većine bogova olimpskog božanskog panteona.

Inače, lokacija Urla češme veoma je arheološki bogata, a Elif Koparal navodi da je bila deo jonske civilizacije. Na prostoru površine 1.600 kvadratnih kilometara otkriveno je 35 praistorijskih naselja, od kojih je 16 iz perioda neolita, rekao je turski arheolog.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija