• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnjik

24.02.2021

07:16

ŠOKANTNI REZULTATI NOVOG ISTRAŽIVANJA! NASA oduševljena - evo ko može da PREŽIVI na MARSU!

Zanimljivosti

ŠOKANTNI REZULTATI NOVOG ISTRAŽIVANJA! NASA oduševljena - evo ko može da PREŽIVI na MARSU!

Podeli vest

Oblici života koji postoje na Zemlji mogli bi privremeno da prežive u atmosferi sličnoj Marsovoj, pokazalaje nova studija NASA. Ovo istraživanje naučnicima daje uvid u mogućnost eksploatacije okruženja izvan naše planete

Zajednička studija naučnika NASA i nemačkog Centra avijacije i kosmonautike (DLR) testirala je izdržljivost mikroorganizama nakon što su ih u balonima lansirali u prostor sa uslovima sličnim onima koji vladaju na Marsu. 

Naučnici su utvrdili da su neki od mikroorganizama preživeli putovanje. 

„Uspešno smo testirali novi način izlaganja bakterija i gljivica uslovima sličnim onima na Marsu, koristeći naučni balon za prenošenje naše eksperimentalne opreme do zemljine stratosfere“, rekla je Marta Filipa Kortesao iz DLR-a, liderka studije.

Studija o mikroorganizmima poslatim u stratosferu je objavljena u časopisu Frontiers in Microbiology.

 - Zbog dugotrajnih misija s posadom na Marsu moramo da znamo kako bi mikroorganizmi preživeli na Crvenoj planeti, jer neki od njih mogu predstavljati zdravstveni rizik za astronaute -  kaže autorka studije Katarina Siems iz nemačkog Centra avijacije i kosmonautike.

Foto: AP/Photo

Nova isttraživanja na Marsu

 - Pored toga, neki mikrobi mogu biti od neprocenjivog značaja za istraživanje svemira. Oni bi nam mogli pomoći da proizvodimo hranu nezavisno od Zemlje, što je presudno kada smo daleko od naše planete -  dodaje ona.

Mikrobi su lansirani u „Marsboksu“ koji je održavan pod pritiskom ekvivalentnim atmosferi Marsa i koji je bio pun veštačke atmosfere tokom čitave misije.

 - Poslata su dva sloja uzoraka, a donji sloj je bio zaštićen od zračenja. To nam je omogućilo da razdvojimo efekte zračenja od ostalih testiranih uslova: isušivanja, atmosfere i fluktuacije temperature tokom leta -  onjašnjava Kortesao. 

 - Uzorci gornjeg sloja bili su izloženi više od hiljadu puta višem UV zračenju od nivoa koji mogu izazvati opekotine na našoj koži - dodaje.

Studija je otkrila da, iako nisu svi mikrobi preživeli putovanje, crna plesan Aspergillus niger može da nastavi život nakon povratka. Ista plesan je ranije otkrivena na Međunarodnoj svemirskoj stanici.

Istraživanje naglašava važnost mikroba u istraživanju mogućnosti za život i opstanak ljudi van naše planete, prenosi Independent.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

ZSO da se formira što pre! Makron očitao lekciju Aljbinu Kurtiju
Politika

ZSO da se formira što pre! Makron očitao lekciju Aljbinu Kurtiju

Predsednik Francuske Emanuel Makron poručio je danas u telefonskom razgovoru sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem da pridaje veliki značaj napretku u formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO) i istakao posvećenost dijalogu Beograda i Prištine, saopštila je Jelisejska palata.

23.04.2024

22:02

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?
Fudbal

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?

Selektor Srbije Dragan Stojković nije dugo mogao da uživa u lepim vestima, jer se Aleksandar Mitrović sjajno oporavlja od povrede butnog mišića. As Sevilje Nemanja Gudelj (32) će kako prenose španski mediji 99 odsto zbog povrede propustiti Evropsko prvenstvo (do 14. juna do 14. jula).

24.04.2024

06:46

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija