• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: krstarica/informer.rs

28.02.2021

17:12

TAJNE KOJE AVIOKOMPANIJE KRIJU OD NAS! Pilot i kopilot jedu različitu hranu i za to postoji DOBAR RAZLOG!

Zanimljivosti

TAJNE KOJE AVIOKOMPANIJE KRIJU OD NAS! Pilot i kopilot jedu različitu hranu i za to postoji DOBAR RAZLOG!

Podeli vest

Svaka struka ima svoje tajne pa tako ni ona u vezi s održavanjem i letenjem avionima nije izuzetak. Ipak, zaposleni u avijaciji često vole da pričaju i više nego što je potrebno pa je portal Bright Side napravio kompilaciju letačkih ispovesti i tajni!

Ne otklanjaju se svi kvarovi odmah

Naravno, nemojte sad pomisliti da avion poleće ako je ugrožena sigurnost putnika. Činjenica je da se pre svakog leta detaljno proveravaju mnoge stvari, a ako postoje manji problemi koji ne uti ču na bezbednost, oni se popravljaju pri sletanju, da se ne bi gubilo vreme zbog odgađanja letova.

Pilot i kopilot jedu različitu hranu 

Pre leta, pilot i kopilot nikad ne uzimaju isti obrok. Razlog je i više nego jednostavan – moguće trovanje hranom pa, ako se već otruje pilot, bitno je da kopilot bude u potpunosti zdrav. Ipak, ovo ne praktikuju sve avionske kompanije.

Pravi razlog zabrane pušenja

Ustaljeno je mišljenje da je zabrana pušenja na letu povezana sa bezbednosnim pitanjima, ali to baš i nije tačno. Naime, nekad se u avionima najnormalnije pušilo i nije bilo nikakvih sigurnosnih problema. Pravi je razlog, zapravo, ekonomske naravi, jer se vazduh u avionu konstantno filtrira, a duvanski dim brže troši filtere i ostalu opremu.

Foto: Pixabay

Molimo, ugasite telefone 

Ne, ako telefon ostavite uključen, ne može doći ni do kakve teške nesreće niti biste bili krivac za rušenje aviona. Ipak, može dovesti do smetnje u prijemu signala pa piloti mogu ostati uskraćeni za važne informacije od dispečera. Navodno i sami piloti nekad zanemaruju ovo pravilo.

Zaposleni i njihove porodice plaćaju karte jeftinije

Da, da, mnoge aviokompanije nude svojim zaposlenim (i članovima njihovih porodica) znatno niže cene karata, a ponekad karte dele i besplatno. U principu, često se traži tek plaćanje taksi, dok je let sam po sebi – besplatan!

Najbolje vreme za kupovinu karata

Veruje se kako ranije kupovanja karata znatno snižava cenu, a to i nije skroz tačno. Najjeftinije je karte kupovati utorkom, sredom i subotom, kad se nude po nešto povoljnijim.

Budite ljubazni prema osoblju

Stjuardese priznaju da će se više potruditi oko vas ukoliko ste ljubazni. Tako da, ako lepo objasnite zašto ne možete da sednete do saputnika, verovatno će se za vas naći neko drugo mesto, a ako se odlučite za histerisanje i bezobrazluk, ostaćete tamo gde jeste. Ista je stvar i s hranom i svime ostalim.

Foto: Shutterstock

Katanac neće zaštititi kofer 

Ako ste zaključali kofer katancem, znajte da vam to neće previše pomoći. Naime, oni se mogu otvoriti posebnim spravicama, ali često i hemijskom olovkom tako da ćete možda nepotrebno doživeti oštećenje prtljaga.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Vučević: Ponoš iznosi neistine na račun Ministarstva odbrane
Politika

Vučević: Ponoš iznosi neistine na račun Ministarstva odbrane

Slučajnosti u politici postoje, ali su retke. Svakako ređe nego li u drugim oblastima života. Zdravko Ponoš je možda slučajno i postao narodni poslanik, ali njegova poslednja aktivacija i napadi na vojsku sasvim sigurno nisu slučajni, istakao je ministar odbrane Miloš Vučević.

19.03.2024

10:19

TV

Putin pokidao na izborima, a Makron na "aparatima"! Nema više lažnih pregovora i takozvanih primirja sa Rusijom! (VIDEO)
Live TV

Putin pokidao na izborima, a Makron na "aparatima"! Nema više lažnih pregovora i takozvanih primirja sa Rusijom! (VIDEO)

Francuska je primila znanju rezultate predsedničkih izbora u Rusiji, saopštilo je Ministarstvo inostranih poslova Francuske. Prema oceni francuskog diplomatskog resora, izbori su protekli s nizom neregularnosti, a Pariz je izrazio žaljenje zbog odsustva posmatračke komisije OEBS-a. Ministarstvo inostranih poslova Francuske je navelo da "nikada ne priznaje" rezultate izbora u Rusiji. Na ovu temu u "Info jutru" govorili su književnici dr Radovan Kalabić i Igor Ivanović.

19.03.2024

10:00

U narednih pet godina Putin će promeniti svet? Srbija treba da oseća olakšanje zbog ove pobede! (VIDEO)
Live TV

U narednih pet godina Putin će promeniti svet? Srbija treba da oseća olakšanje zbog ove pobede! (VIDEO)

Pobeda Vladimira Putina na predsedničkim izborima u Rusiji je ubedljiva. Kako pokazuju podaci centralne izborne komisije, on je dobio 58 miliona glasova, što je najveća cifra glasanja od 1991. godine. Stari novi predsednik Rusije nije krio zadovoljstvo zbog izbornog rezultata, ali je glavno pitanje: šta će Putinova pobeda doneti svetu! Na ovu temu u "Info jutru" govorili su Marko Miškeljin iz Centra za društvenu stabilnost, advokat Branko Pavlović i potpredsednica SRS-a Vjerica Radeta.

19.03.2024

09:39

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?
Svetski karneval u Srbiji

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?

Jedan narodni običaj postao je u Svilajncu atrakcija čak i deo turističke ponude. O tradicionalnom Pokladnom maskenbalu još se tamo priča, a oni koji su na društvenim mrežama videli defile stotine ljudi i dece u živopisnim kostimima, pitaju se da li su snimici zaista iz Srbije....

18.03.2024

16:59