• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

29.10.2015

23:58

ZA MUZIČKE SLADOKUSCE: Svečano otvoren 31. Beogradski džez festival

Showbiz

ZA MUZIČKE SLADOKUSCE: Svečano otvoren 31. Beogradski džez festival

Podeli vest

U Velikoj sali Doma omladine večeras je svečano otvoren 31. Beogradski džez festival, pod sloganom "Budućnost džeza" nastupima vokalne solistkinje Jelene Jovović i američkog saksofoniste Džejms Brendona Luisa, dok je nešto kasnije publika mogla u sali ‘’Amerikana’’ da čuje američkog saksofonistu Toni Malabia i portugalskog trubača Suzan Santoš Silva


- Teoretičar džeza Joahim Berent džez je okarakterisao kao muziku protesta i otpora, džez je mnogo više od muzika, džez je sloboda, možda je zato ova muzika tako dobro prihvaćena u našoj zemlji- rekao je Vesić.

Tanjug


- Veliko nam je zadovoljstvo što predstavljamo još jedno izdanje najstarijeg srpskog džez festivala sa značajnim međunarodnim ugledom, koji sa ponosom nosi titulu manifestacije od posebnog značaja za grad Beograd, kojem dugujemo veliku zahvalnost kao našem osnivaču i pokrovitelju'''', rekao je na otavranju direktor Doma omladine Beograd Nenad Dragović.

Vokalna solistkinja Jelena Jovović dočekana je ovacijama publike. 

Ona je predstavila svoj novi projekat "Jaž Junction", koji je porudžbina festivala, a na programu su bile njene kompozicije u formatu akustičnog kvarteta, kao i autorska dela i standardni opus u aranžmanima Klausa Rajblea za format septeta.

Afroamerički saksofonista nove generacije džez muzičara, Brendon Luis večeras je svirao publici numere sa novog albuma "Days of Freeman", ali i sa prethodnog izdanja "Divine Travels", u kojima kombinuje gospel, r''n''b i džez.

U sali "Amerikana" jedan od najcenjenijih umetnika improvizovane džez scene ,Toni Malabi, predstavio je Beograđanima novi album "Scorpion Eater" sa sastavom "TubaCello", sa njim na sceni su bili Bob Stjuart (tuba), Kristofer Hofman (čelo) i Džon Holenbek (bubnjevi).

Publika je imala priliku da čuju zanimljivu kombinaciju sa tubom i čelom tokom njihovog koncerta, a Malabi je tokom dve decenije delovanja na njujorškoj sceni, kao saksofonista i kompozitor, razvio jedinstven i prepoznatljiv muzički izraz, koji se ogleda u živim improvizacijama i melodijama inspirisanim folklorom.

Za kraj večeri predvodnica mlade generacije portugalskih džezera Suzana Santoš Silva sa aktuelnim izdanjem svog kvinteta predstavila se albumom "Impermanence" i prikazala publici svoje viđenje savremenog džeza koji je utemeljen u ambijentalno-minimalističko-elektronskom pristupu sa primesama džeza.
 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Magazin

Džet set

Srbija