• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Blic/Informer.rs

01.09.2016

22:23

IGRA SUDBINE, LAUŠEVIĆ OPET NEMANJIĆ iako mu je uloga Svetog Save uništila život!

Showbiz

IGRA SUDBINE, LAUŠEVIĆ OPET NEMANJIĆ iako mu je uloga Svetog Save uništila život!

Podeli vest

Slavni glumac Žarko Laušević ponovo će ući u ulogu jednog od Nemanjića iako mu je devedesetih godina uloga Svetog Save uništila život
Promo

Žarko će u seriji “Nemanjići: Sjaj i senke” igrati Stefana Nemanju, čime će zatvoriti krug svoje tragične sudbine. Iako bi mnogi pomislili da mu je dosta Nemanjića za ceo život, Laušević je prihvatio ovaj izazov bez razmišljanja.

- Moj predlog je bio da ulogu Stefana Nemanje igra Žarko i u nekim razgovorima koje smo vodili, on je tu ideju prihvatio - kaže za “Blic” Miroslav Lekić kome je povereno da režira ovu seriju.

Na podsećanje da je uloga Svetog Save Lauševića koštala karijere reditelj kaže da je ovo izazov za bilo kog glumca.

- Žarko nema ništa protiv da igra Stefana Nemanju, to je velika i intrigantna uloga za bilo koga, pa i za njega - zaključuje Lekić navodeći da je još uvek rano pričati o detaljima vezanim za ovaj veliki projekat.

LAUŠ GLUMI STEFANA NEMANJU! Glumac dobio glavnu ulogu u domaćoj seriji!

Radojica Barjaktarević

Da podsetimo, Žarkova tragična sudbina počela je da se odmotava 31. maja 1990. kada je najavljeno gostovanje Narodnog pozorišta iz Zenice u JDP-u sa predstavom “Sveti Sava” po tekstu Siniše Kovačevića, u režiji Vladimira Miličina. Laušević je tada bio u zenitu popularnosti, iza sebe je imao upečatljive uloge kako savremenih tako i istorijskih likova: Šilje iz "Sivog doma", poručnika Petra Horvata u “Oficiru s ružom”, ustaše Brace Gavrana iz filma “Braća po materi”, Miloša Obilića u “Boju na Kosovu”. Logično je na red došao i Sveti Sava, glavna uloga u istoimenoj predstavi za koju je dobio Sterijinu nagradu 1990. u Novom Sadu.

- Kad sam istu predstavu pokušao da odigram u svom matičnom pozorištu, dogodio se jedan od najmračnijih događaja u istoriji jugoslovenskog teatra. Vojislav Šešelj, lider Radikalne partije, pojačan sa jednim bivšim popom, Žarkom Gavrilovićem i njegovom Svetosavskom strankom, divljački su prekinuli moju predstavu i onemogućili njeno izvođenje - zabeležio je u svojoj knjizi poznati glumac.

LAUŠEVIĆ SE PRISETIO KOBNE NOĆI DVOSTRUKOG UBISTVA: Niš mi je bio melem na ranu u najtežim danima!

Njih pedesetak provociralo je iz mraka sa galerije JDP-a, glumce na sceni. Iako nisu odgledali predstavu, smatrali su da ona vređa lik Svetog Save. Urlici, psovke, pozivi na linč bili su neizdrživi, glumci su bili u šoku i neverici, a mnogima su krenule suze.

- Ja vas najlepše molim da svoj sud, ma kakav on bio, sačuvate za kraj predstave - poručio je Laušević provokatorima u sali.

Kako i dalje nisu dozvoljavali da glumci nastave sa predstavom, u tom dramatičnom trenutku Žarko je onako markantan na sceni odeven u srednjovekovni kostim, “patriotama” u lice izgovorio antologijsku rečenicu: “Odigraćemo celu predstavu. Niste vi veći Srbi ni od mene, ni od Siniše Kovačevića, ni od bilo kog učesnika ovde.” Posle tog incidenta, za Žarka Lauševića više ništa nije bilo isto.

- Da nije bilo te noći, ne bih dobijao pretnje da ću biti likvidiran. Iz istog razloga vrlo brzo posle ovog događaja ću, po savetu policije, kupiti pištolj, a posle još jednog nemilog događaja u “Bojanu Stupici”, dakle, ponovo pod istim krovom, taj isti i početi da stalno nosim sa sobom u kožnoj torbi - opisao je početak svoje tragedije.

Nedugo zatim, u noći između 30. i 31. jula 1993. godine u jednom podgoričkom kafiću našao se u situaciji u kojoj je u samoodbrani pucao iz tog pištolja. Dva mladića su smrtno stradala, jedan je ranjen, a Žarko ubrzo osuđen, zatvoren, progonjen...

Predstava “Sveti Sava” više nije igrana, Nemanjićima se nije niko ozbiljno bavio u pozorištu, filmu, televiziji...kao da se čekalo da Žarko dođe iz Amerike u Srbiju i oprosti “galeristima iz JDP-a”.

POSLE 20 GODINA! Gagina smrt pomirila Mimu i Lauša!


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Sinisa

pre 7 godina

Da li je tacno ili ne, sve ovo, ne znam, ali je glupo da 16 sasutih metaka u jednog nenaoruzanog coveka (verovatno pijanog, to da) nazivate samoodbranom. Nije u redu prema porodici ubijenog momka.

Veljko Živković

pre 7 godina

Коначно добијамо серију о Немањићима! Ја сам изабрао Томислава Трифуновића као Стефана Немању, Александра Радојичића као Светог Саву, Бранислава Трифуновића као Краља Стефана Првовенчаног, Сергеја Трифуновића као Вукана Немањића, Нада Шаргин ће играти Ану Немањић у првој сезони о Немањићима! Серија „Сјај и сенке Немањића“ биће много најгледанија у свим регионима, биће много одлична и добра серија!

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Planeta

Magazin

Džet set

Srbija