• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: telegraf.rs/informer.rs

14.04.2017

09:58

OTVOREN TESTAMENT ESME REDŽEPOVE: Svu svoju imovinu ostavila Makedoniji!

Showbiz

OTVOREN TESTAMENT ESME REDŽEPOVE: Svu svoju imovinu ostavila Makedoniji!

Podeli vest

Kraljica romske muzike Esma Redžepova Teodosievska do kraja je ostala kraljica. Prekjuče je otvoren njen testament u kome stoji da svu svoju imovinu ostavlja Makedoniji

- Godinama je govorila da želi svoj dom kulture i humanosti da ostavi Makedoniji, a to obećanje je i ispunila. Prekjuče je otvoren testament Esme u kome jasno stoji da svu imovinu daruje državi. Esma je mnogo volela Makedoniju, i Makedonija je volela Esmu. Svuda po svetu, u svim intervjuima je pominjala Makedoniju. U srcu je nosila makedonsku pesmu, dušu i misao. Zato je Esma svu svoju imovinu poklonila Makedoniji – rekla je za Radio Slobodnu Makedoniju, Zorana Kostovska, njena najbliža saradnica.

Esma Redžepova Teodosijevska je umrla 11. decembra prošle godine nakon kratkog bolovanja. Legendarna pevačica je preminula u 73. godini života.

Ona je 2013. godine dobila prestižnu titulu Nacionalni umetnik Republike Makedonije. Održala je nebrojano koncerata po celom svetu i humanitarnih akcija, a iza sebe je ostavila 47 dece koje je usvojila, odgajila i izvela na put.

Nake Batev

Mogla je da živi u bilo kojoj svetskoj prestonici, ali se uvek vraćala kući, u njeno rodno Skoplje, gde je rođena 8. avgusta 1945. godine u ulici “Ivo Lola Ribar” broj 20, u kući koja više ne postoji.

Kao da je predosetila da joj se bliži kraj, Esma je sredinom juna prošle godine počela da piše testament. Još tada je rekla da će svu svoju imovinu, odnosno njenu kuću u kojoj je smešten Muzej i Dom humanosti i umetnosti “Stevo i Esma Teodostievski“ u Skoplju, testamentom ostaviti državi Makedoniji. Muzej, koji je bio i dom Esme, ima 750 kvadratnih metara i dvorište oko 1.300 kvadrata.

- Za izgradnju Muzeja do sada sam potrošila oko milion evra. Radim od osme godine i sve što imam, pa i Muzej, napravljeni su mojim trudom. Muzej će svedočiti o meni i Stevi, o našim domaćim i svetskim uspesima, nagradama i priznanjima – govorila je tada Esma.

U njenom domu - Muzeju, izloženi su predmeti koje je slavna dvojka dobijala tokom njihove duge i bogate karijere. Tu se na jednom mestu nalazi preko hiljadu nagrada, pohvalnica, medalja, nošnje, haljine, muzički instrumenti, fotografije sa nastupa i porodične slike Esme i dece koje odgajila.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Magazin

Džet set

Srbija