• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

11.10.2017

13:11

EGZIT RAZVIJA SRPSKI TURIZAM! Muzički festival doneo više od 150 miliona evra!

Showbiz

EGZIT RAZVIJA SRPSKI TURIZAM! Muzički festival doneo više od 150 miliona evra!

Podeli vest

Zvanični rezultati istraživanja koje je sproveo "TIM Centar" potvrdili su da je i ovogodišnji EXIT festival nastavio decenijski niz doprinosa domaćoj privredi i Srbiji ove godine doneo novih 14,4 miliona evra

Tako je od osnivanja festivala do danas, domaća privreda ostvarila više od 150 miliona evra direktne ekonomske koristi od Exita, i to ne računajući višestruko veću procenjenu vrednost međunarodne promocije Novog Sada i cele Srbije!

Kapije ovogodišnjeg EXIT festivala zabeležile su rekord od preko 215.000 ulazaka od strane posetilaca iz preko 60 zemalja širom sveta. Među njima su prednjačili gosti iz zemalja nekadašnje Jugoslavije sa 23,2%, dok je veliki broj gostiju stigao iz zemalja Zapadne Evrope koji čine 21,6% od ukupnog broja posetilaca. Među njima se posebno izdvajaju Velika Britanija, Nemačka, Holandija i Belgija, dok rast beleže gosti iz Italije, Francuske, Irske i Španije.

Ove godine je bilo i nešto više posetilaca iz Istočne i Jugoistočne Evrope koji zajedno broje 14,2%, a među njima prednjače Turska, Mađarska, Grčka, Rumunija i Bugarska, a raste broj posetilaca iz  zemalja kao što su Rusija, Ukrajina, Poljska, Češka i Slovačka.

Tanjug

Konstatno raste i broj turista van evropskog kontinenta, a ove godine je njihov ukupan broj uvećan čak za trećinu! Ovi posetioci činili su tako rekordnih 6,3% od ukupnog broja, a najviše među njima je Amerikanaca, Australijanaca i Kineza, koji zajedno čine polovinu vanevropskih gostiju, dok su u drugoj polovini ove grupe turisti iz Brazila, Južne Koreje, Japana, Tajlanda i drugih udaljenih destinacija. Oni ujedno i najviše troše i u Srbiji u proseku ostavljajući preko 600 evra po osobi! Slede ih gosti iz Zapadne Evrope sa 532 evra, dok prirodno najmanje troškove ima domaća publika sa prosečno potrošenih 312 evra, pa u proseku, posetilac Exita za vreme festivala potroši čak 431 evro. Istraživanje je još jednom potvrdilo i da veliki broj stranih gostiju na ovom putovanju do Novog Sada iskoristi priliku da ujedno poseti i Beograd, te još neke manje destinacije u Srbiji, gde se u proseku zadržavaju dva do četiri dodatna dana!

Od anketiranih posetilaca čak 98% je izjavilo da će sigurno ili sa velikom sigurnošću ponovo doći na EXIT. Takođe, gotovo 64% turista doputovalo je baš zbog EXIT festivala, dok jedna trećina, uglavnom domaćih gostiju, navodi da bi svakako posetila Novi Sad. Čak 50.8% anketiranih kaže da im se zbog Exita popravilo mišljenje o Novom Sadu, dok 46,5% kaže da je ostalo jednako povoljno kao i pre. Zanimljivo je da se ovi procenti gotovo u potpunosti poklapaju sa brojem posetilaca koji su prvi put posetili EXIT, odnosno bili i na nekom od prethodnih izdanja festivala! Najveći broj posetilaca kojima je ovogodišnji EXIT bio i prvi u životu dolazi iz zemalja van Evrope (84,1%), a festivalsku "premijeru" imalo je čak 65,8% posetilaca iz Zapadne Evrope.

Kada se ekonomskom efektu koji je EXIT imao u Srbiji doda i ustanovljenih 10.1 milion evra doprinosa Sea Star festivala hrvatskoj, kao i 9,9 miliona evra od Sea Dance festivala crnogorskoj privredi i zasad neprocenjen efekat Revolution festivala na rumunsku ekonomiju, EXIT Leto ljubavi regionu je ukupno donelo najmanje 34 miliona evra! Time je potvrđeno da se radi o jednom od najvećih festivalskih poduhvata u svetu, koji je ovog leta okupio preko 350.000 ljudi iz više od 90 zemalja sveta na čak četiri uzastopna festivala u regionu. 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Svet se već nalazi u svetskom ratu? Vašington hoće da destabilizuje Iran!
Live TV

Svet se već nalazi u svetskom ratu? Vašington hoće da destabilizuje Iran!

Situacija na Bliskom istoku se, naizgled, barem malo primirila nakon sukoba između Izraela i Irana. Kako će tok spomenutog konflikta teći i da li postoji mogućnost da on eskalira na čitav svet? Na ova pitanja odgovarao je profesor dr Milan Petirčković sa Fakulteta političkih nauka za Informer TV u emisiji "Info jutro".

18.04.2024

13:00

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Žoc dobio "pojačanje" za ABA titulu! Nazivali ga cirkuzantom, svi ga pljuvali, a on krenuo da rešeta! (VIDEO)
Partizan

Žoc dobio "pojačanje" za ABA titulu! Nazivali ga cirkuzantom, svi ga pljuvali, a on krenuo da rešeta! (VIDEO)

Košarkaši Partizana trijumfalno su krenuli u odbranu titule u ABA ligi, pošto su sinoć u Beogradskoj areni prilično glatko i ubedljivo savladali Igokeu sa 94:85 u prvom meču četvrtfinalne serije regionalnog takmičenja. Navijači crno-belih, osim zbog trijumfa, imaju razlog za zadovoljstvo i zbog uspona forme igrača koji je do pre nekoliko nedelja praktično bio zaboravljen i potpuno otpisan, a reč je o Amerikancu sa pasošem Hrvatske, Džejlinu Smitu (29)!

18.04.2024

10:28

Planeta

Magazin

Džet set

Srbija