• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: cdm

31.03.2018

22:58

BRUKA I SRAMOTA! Opljačkan muzej Esme Redžepove! Ostali samo prazni zidovi!

Showbiz

BRUKA I SRAMOTA! Opljačkan muzej Esme Redžepove! Ostali samo prazni zidovi!

Podeli vest

Informacija koju je objavio portal svedok.mk, a potvrdila policija, da je opljačkan Muzej legendarne Esme Redžepove na skopskoj tvrđavi Kale, odakle je odneto bukvalno sve, pa čak i urna sa pepelom njenog pokojnog supruga Steve Teodosijevskog, frapirala je makedonsku javnost

Prema informacijama MUP, krađa se dogodila nakon njene smrti. Uviđaj u kući, Muzeju Redžepove izvršen je na osnovu zahtjeva Fondacije Esma Redžepova, a u prisustvu islednika MUP, predstavnika Ministarstva kulture i Muzeja grada Skoplja.

- Dana 30.03. 2018. godine je prijavljeno da je od 12.12. 2016. do 30.03. 2018. godine od strane nepoznatog počinioca izvršena teška krađa u Muzeju Esme Redžepove u Ulici Samoilova, pri čemu su preduzete mere na utvrđivanju oduzetih predmeta i pronalaženja počinilaca - stoji u saopštenju MUP.

Portal svedok.mk saznaje da je Ministarstvo kulture zatražilo da stručne ekipe Muzeja, Kinoteke i drugih institucija naprave popis i procenu svih stvari koje se nalaze u kući Esme Redžepove, poput brojnih audio materijala, nagrada i vrijedne arhivske građe.

Međutim, kada je stigla, Komisija je imala šta i da vidi. Prvo su naišli na zaključana vrata, a pošto niko nije znao gde je ključ od kuće, pozvali su policiju koja je otvorila vrata. Tada je usledio pravi šok.

Iz soba je ukradeno i odneto bukvalno sve, pa čak i urna sa pepelom Steve Teodosijevskog, supruga Esme. Ostali su samo prazni zidovi i par plaketa i postera.

Foto: YouTube printscreen

Nedugo nakon ove informacije usledio je novi šok, rodbina Esme tvrdi da ništa nije ukradeno, već da je smešteno na sigurno, u sobe na prvom spratu kuće i zaključano.

- Ništa nije ukradeno iz Muzeja moje tetke Esme - izjavio je u telefonskom razgovoru za skopski Fokus, Adnan Redžepov, unuk brata kraljice Romske muzike, koji dugo godina živi u Nemačkoj, a sa Esmom je bio veoma blizak.

- Sve što je u vlasništvu moje tetke je na sigurnom. Mi, njeni bliski rođaci imamo ključ od njenog Muzeja, a predmete smo smestili na gornji sprat - rekao je Adnan.

I Sanija Redžepova, unuka Esminog brata, koja živi u Skoplju za Fokus je potvrdila da su sve stvari iz Muzeja Esme i Steve na sigurnom.

- Sve je na sigurnom, u sobama na gornjem spratu. Mi, bliski rođaci Esme redovno posećujemo Muzej, provetravamo ga i proveravamo da li je sve u redu. Strahujući da neko ne uđe unutra, njene stvari smo preneli na sprat. U toku je sudski proces oko testamenta, a ja sam dala izjavu u policiji oko celog događaja - izjavila je Sanija Redžepova.

Kuća u kojoj je živela Esma i gde su izloženi svi njeni predmeti, audio snimci, nagrade i priznanja, ima 750 kvadratnih metara i dvorište od oko 1.300 kavdarata.

ESMIN TESTAMENT JE FALSIFIKAT?! Počela borba za nasledstvo kraljice romske muzike!

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje
Politika

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje

U okolnostima velikih pritisaka kojima je Srbija izložena mi nećemo pognuti glavu i izabrati put povlačenja, rekao je ministar Tomislav Momirović nakon radne večere sa ambasadorima islamskih zemalja u Srbiji održanoj u Vili dinastije Obrenović u Smederevu.

24.04.2024

19:53

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Magazin

Džet set

Srbija