• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

31.08.2018

11:53

DANAS SAHRANA ARETE FRENKLIN! Kraljica soula će biti sahranjena u Detroitu

Showbiz

DANAS SAHRANA ARETE FRENKLIN! Kraljica soula će biti sahranjena u Detroitu

Podeli vest

Koncert na kome je odata počast neverovatnoj karijeri pevačice Arete Franklin održan je sinoć pred hiljadama obožavatelja u Detrojitu uoči današnje komemoracije i sahrane kraljice soula

Više od 40 umetnika izašlo je sinoć na scenu da interpretiraju najpoznatije numere legendarne američke pevačice koja je umrla u 77. godini, 16. avgusta, od raka pankreasa. 

Detroit grad koji je Areta Franklin volela je takođe i grad gde se nalazi poznata kompanija za snimanje Motaun (Motown). Besplatne karte nestale su za nekoliko minuta za koncert na otvorenom u Park amfiteatru, krugu sa oko 5.000 mesta gde je i sama Areta nastupala. 

Nastupali su, između ostalih, For Tops, Di Di Bridžvoter i Endži Stoun, a na kraju su svi izvođaći otpevali: "Say a Little Prayer" i "Respect". 

Koncertom je zavšeno tri dana dana tokom kojih je hiljade obožavatelja prošlo pored njenog odra u muzeju Čarls Rajt posvećenom istoriji američkih crnaca u utorak i sredu, i zatim juče u baptističkoj crkvi Nju Betel. 


Na jednom od zidova crkve napisane su reči Kraljica i Areta zlatnim i srebrnim balonima. Komemoracija i služba biće održani danas za poslednji oproštaj od Arete Franklin u hramu Grejter Grejs u Ditrojtu na kraju višednevnih događaja i koncerata održanih u njenu čast.

Beta

Današnja služba će kako se očekuje trajati oko šest sati. Među najavljenim govornicima su bivši predsednik SAD Bil Klinton, sveštenik Džesi Džekson i Smoki Robinson. Muzički omaž odaće joj između ostalih Stivi Vonder, Arijana Grande, Dženifer Hadson, Fantejža, Fejt Hil, Širli Sizar, Šaka Kan. 

Na ulici ispred hrama biće postavljen niz roze kadilaka kao podsećanje na njenu numeru iz 1980-ih "Freeway to Love" u kojoj se pomenjuje to vozilo. Nesporna kraljica soula Areta Franklin bila je jedan od najvećih američkih glasova i kultna figura u zajednici američkih crnaca. 

(VIDEO) UMRLA ARETA FRENKLIN! Kraljica soula izgubila bitku sa teškom bolešću!



Ostaće zapamćena kao nezaboravni interpretator numere Respect. Za tu pesmu koju je komponovao Otis Reding dobila je 1967. dve prve Gremi nagrade od 18 koliko ih je dobila tokom karijere. 
Njen senzualni i moćni glas uticao je na brojne američke dive od Vitni Hjuston do Bijonse preko Maraje Keri i Ališe Kis. Areta Franklin koja je rođena na podeljenom jugu u Memfisu u državi Tenesi takođe je blisko povezana s pokretom za građanska prava. 

Pevačica će biti sahranjena danas na groblju Vudlon gde su sahranjen njen otac, legendarni sveštenik C.L Franklin i aktivistkinja za gradjanska prava Roza Parks.



Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Magazin

Džet set

Srbija