• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav&Zdravlje/JELENA ŽIVKOVIĆ

05.01.2019

17:48

DEJAN I JELENA TOMAŠEVIĆ: Blagosloveni smo što smo zajedno i što se volimo!

Showbiz

DEJAN I JELENA TOMAŠEVIĆ: Blagosloveni smo što smo zajedno i što se volimo!

Podeli vest

Jelena i Dejan ugostili su "Ljubav i zdravlje" pred sam Božić i pokazali nam kako ovaj naš najveći praznik obeležavaju u svom domu...-

Dejan Tomašević, proslavljeni košarkaš, danas potpredsednik Košarkaškog saveza Srbije, i njegova supruga Jelena svoju ljubav slave već 21 godinu. Venčali su se 31. decembra 1997. godine, živeli u zemljama gde je Dejana vodila košarka, a poslednjih deset godina žive u Srbiji, gde je, kako kažu, i najlepše slaviti velike praznike, uz porodicu i prijatelje. Zajedno sa svoje četvoro dece, Tomaševići se beskrajno raduju Božiću.

Dejan: - Svakog Božića se prisetim proslave Božića sa bakom i dedom, dok sam ga kao dete dočekivao na selu, u Takovu kraj Gornjeg Milanovca, odakle su moji roditelji, odakle potičem. Kasnije, kada smo se upoznali Jelena i ja, opet smo slavili porodično, često van Beograda, u mestima gde smo živeli... Sećamo se proslava sa decom kada su bila mala i, kako su rasla, nastavili smo da zajedno uživamo u tim slavljima. Nekako se podrazumevalo da smo svi zajedno kod kuće za Božić, a čini mi se da je nekakvu posebnu notu ta proslava dobila zadnjih desetak godina. Sada ga dočekujemo onako kako zaista mislimo da treba, pre svega odlaskom na liturgiju, a tome prethodi božićni post. Postimo svi, ne samo Jelena i ja, već i sva naša deca poste. Veoma se svi radujemo odlasku na ponoćnu liturgiju. Posle toga dođemo kući, prvo mi sami doručkujemo, a onda obiđemo Jelenine roditelje, pa moje roditelje. Tako božićni dan provedemo sa ljudima koje volimo.

Kako je izgledala proslava Božića dok ste živeli u inostranstvu?
Jelena: - U Grčkoj se malo razlikovalo, jer je pravoslavna zemlja. U Španiji - potpuno drugačije, ali svakako sam se trudila da deci približim taj osećaj Božića onako kako smo mi to radili kao deca, u našoj zemlji. Božić je poseban praznik, kao i Vaskrs, koji smo slavili gde god da smo. Divan je osećaj dok postimo, dok se spremamo za božićni doručak, za večeru koju pripremimo.

 

CECA O KARIJERAMA SVOJE DECE: Anastasija mora da se ŽRTVUJE, a u makljaži PO GLAVI I TELU NE VIDIM NIŠTA PLEMENITO!

Da li je na stolu prase, jagnje ili koka...?
Jelena: - Mi smo uvek prase imali. I u Španiji smo kupovali uvek prase. Trudili smo se da sve zašarenimo, da pridodamo još nešto.
Dejan: - Jednom, dok smo živeli u Valensiji, u kući našeg prijatelja Đukića, spremali smo tamo Božić. On je imao u kući furunu i te godine smo kupili i prase i jagnje i sećam se da smo od ranog jutra pokušavali da napravimo dobru vatru da ispečemo meso, ali ta furuna nije napravljena kako treba da bi se prase i jagnje ispekli kako to ovde radimo. Drva su nam bila sirova, furuna nije kako treba, imali smo baš mnogo muka, nekih desetak sati smo pokušavali da ispečemo to jagnje i prase i nikako!
Jelena: - I na kraju je to završilo u mojoj rerni!
Dejan: - Ma, mi smo ga samo dobro nadimili i dobili smo dimljeno jagnje i prase, a Jelena je završila pečenje u rerni! Ali bilo nam je zanimljivo, veselo...
Jelena: Te godine su nam u gostima bili Đukići, naši kumovi Mijatovići i Obradovići, koji su tada su živeli u Berlinu... E oni su spasli stvar! U Španiji nisam tih dana mogla da kupim neke korpice, neke detalje da ukrasim sto... A kuma moja kaže: "Ništa ne brini, sve ću ja da donesem, imaju Nemci sve to!" I onda je donela i ognjište sa figuricama, rođenje Isusa... Sve praznike smo proslavljali okruženi prijateljima, jer smo bili udaljeni od porodice.

Foto: Insajder/Dejan Živančević

Sada ste ovde, svi zajedno, kod kuće...
- Da, svi smo tu. Naša starija ćerka Manja je na drugoj godini fakulteta, na psihologiji. A mlađa Mija sledeće godine upisuje fakultet. Želi da upiše marketing, da ide putem starijeg brata Marinka... Najmlađi sin Matija je sedmi razred i voli sport.

Posle zdravstvenih problema koje ste imali, i o kojima se niste libili da pričate, promenili ste način života, način ishrane. Da li i dalje ne jedete meso?
Jelena: - Ne, uopšte ne jedem meso!

Ni za Božić?
Jelena: - Ni za Božić!

A Dejan?
- Ni ja ne jedem meso.
Jelena: - Nije to iz nekog hira. Osećam se mnogo bolje otkada ne jedem meso. Životinjske belančevine nadoknađujem biljnim belančevinama. Jedemo ribu. Počela sam da pravim sokove koji sadrže sve ono što je čovekovom telu potrebno u danu. Naš centar (Atelje lepote i zdravlja) je i nastao zbog mog ličnog iskustva. Meni je to pomoglo, a i samo ime centra - "Renovato" znači preporoditi se, jer, i ja sam se preporodila.

 

DARKO LAZIĆ PRVI PUT STAO NA NOGE! Pevač napustio banju "Selters"

Da li i vaša deca koriste isti program ishrane, bez mesa?
- Ne, samo postimo zajedno. Način ishrane je stvar izbora. Ne možete da nekog naterate na to. Ni ja ga nisam prihvatila na silu. Ljudima, nažalost, dođe do svesti da nešto treba da menjaju tek kada se razbole. Jer taj put od uma do tela je dug put. Mi jedino obraćamo pažnju na bol. Dok nam se pale neke usputne lampice, glavobolje, vrtoglavice, slabost..., mi ne reagujemo, sve mislimo da će proći. Tek kad se pojavi bol, pale se lampice da nešto nije u redu. Ali tada smo već oboleli i često je kasno. Ja sam sve o ovom načinu ishrane saznala preko bola. Došlo je kao osvešćenje da nešto nije u redu. Onda sam shvatila da tu može nešto da se promeni i da je ta odluka samo na meni. I kada jesam promenila stil života, sve te stvari su počele da jenjavaju i na kraju su nestale.

Foto: Insajder/Dejan Živančević

A sve što se dešavalo loše ne bi bilo lako prevazići da nije ljubavi, a vaša traje 21 godinu. Kako održati ljubav tako dugo? Danas je to retko...
Dejan: - Ljubav mora da se neguje, da se ulaže, da se prašta. Da se prave i kompromisi. Da budeš nekada spreman i da po cenu nekog svog ega ćutiš, da pretrpiš da bi funkcionisalo. Naravno, nije brak idealan, ima uspona i padova, naravno. U našem slučaju, hvala Bogu, mnogo je više lepih trenutaka. Mislim da smo blagosloveni što smo toliko zajedno. Bitno je to, da šta god da smo radili, uvek smo radili zajedno. Nikada se nismo izdvajali, ako je neko nekada hteo, ovaj drugi bi ga opomenuo da treba da se sačeka, da malo prikoči... To je neka vrsta kompromisa, a kompromis je veoma bitan.
Jelena: - Kada nekog volite, poenta je produbite tu ljubav. Ja Dejana volim već dvadeset godina, ali se često pitam šta ja treba da uradim da bih ga volela još više. Ne on, nego ja! Šta on to još ima u sebi što bih ja volela i što još nisam otkrila tokom ovih 20 godina. Ne analiziram sve što kaže i uradi, to kvari svaki odnos, pa i onaj sa decom, sa prijateljima. Naša ljubav je bezuslovna, ona kada nekog volite takvog kakav jeste, bez ikakvih namera, potraživanja.

 

(FOTO) SEKSI MAMA: Osvojila je srce holivudskog šmekera i sada uživa u majčinstvu!

A iz ove današnje perspektive, posle uspešne košarkaške karijere, kako vam danas izgleda parket, lopta...
Dejan: - Ponosan sam što sam deo generacije koja je obeležila istoriju sporta kod nas i učinila neke lepe stvari za ovu zemlju i za naš narod. Ponosan sam što sam bio u prilici da vrlo često usrećim sebe, porodicu, moje najbliže, ali i sve ostale. To nije fraza, znam koliko su naše pobede značile svima koji vole sport. Mislim da je to privilegija, ali i obaveza. Mi koji smo poznati, koji imamo neku moć da utičemo na druge, treba da vodimo računa kako se ponašamo i šta izgovaramo. Jer tim svojim delima možemo da povredimo, ali isto tako i da usrećimo i da pokažemo put kojim treba da se ide.

Dejane, zaigrate li košarku sada?
Dejan: - Ma, čak ni u mislima. Sport upražnjavam na neki drugi način. Prilagodio sam to svojim godinama. Idem u teretanu, šetam, plivam... To mom telu sada više prija.

Šta ćemo da uradimo na Svetskom prvenstvu?
- Imamo još dve utakmice, bitno je da odemo... Ako pobedimo jednu, onda smo na Svetskom. Važno je da budemo kompletni, ako to postignemo, imaćemo najjaču reprezentaciju u poslednjih 20 godina.

 

(FOTO) ŽENA ZMAJ! Hale Beri izazovnom fotografijom poručuje da vodite računa o svom telu!

Svi verujemo u to!
- Da, to opterećuje i obavezuje, ali dobra stvar je što smo mi na to navikli ljude. Ovi momci to mogu da izdrže i pokazali su da vrede. Treba ići korak po korak, plasirati se, obaviti dobre pripreme i imati najjači sastav.

Koje su vam želje za ovu godinu?
Dejan: - Na prvom mestu zdravlje. Deca i njihova sreća su nešto što nas čini srećnim, a sve ostalo daće Bog.

Kako se branite od negativnih stvari kojima smo obasipani svakodnevno?
Dejan: - Jedan od načina su putovanja, da odemo negde zajedno sa decom, ili samo nas dvoje. Da se okružimo sa dragim ljudima koji su pozitivni. Treba da imamo kontakte sa ljudima koji nisu odavde i to je nešto na čemu ćemo raditi i sa našom decom. Važno je upoznavati druge kulture. Znati kakvi sve izbori postoje... Mislim da smo previše zatvoreni, da smo previše opterećeni nekim stvarima... Živimo u zemlji koja u zadnjih 30 godina ima ozbiljne probleme. Siguran sam da mnogo veće i jače zemlje ne bi izdržale ono što smo mi. Ja se divim ljudima što su još uvek u Srbiji sačuvali razum. Apel i molba je - malo više ljubavi, strpljenja i kompromisa, na koji se uvek vraćam. Mislim da nam to svima fali.
 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje
Politika

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje

U okolnostima velikih pritisaka kojima je Srbija izložena mi nećemo pognuti glavu i izabrati put povlačenja, rekao je ministar Tomislav Momirović nakon radne večere sa ambasadorima islamskih zemalja u Srbiji održanoj u Vili dinastije Obrenović u Smederevu.

24.04.2024

19:53

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Magazin

Džet set

Srbija