• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: b92

01.03.2019

13:17 >> 13:28

GORAN BREGOVIĆ: DA JE TITO TO HTEO RATA 90-TIH NE BI BILO, roker za Gardijan pričao o sebi, "Dugmetu", raspadu SFRJ...

Showbiz

GORAN BREGOVIĆ: DA JE TITO TO HTEO RATA 90-TIH NE BI BILO, roker za Gardijan pričao o sebi, "Dugmetu", raspadu SFRJ...

Podeli vest

Jedna od glavnih rok zvezdi bivše Jugoslavije Goran Bregović govorio je za Gardijan o svom životu, detinjstvu u Sarajevu, komunizmu, Titu, ali i o tome šta danas radi kakvi su mu budući planovi

- Bili smo siromašni, ali kada se osvrnete na taj period, shvatite da je to verovatno bilo najbolje vreme u našoj istoriji. Bilo je to vreme mira. Moja majka je Srpkinja, otac Hrvat, a jedini problem u našoj kući je bio to što je otac pio... Bio je u jugoslovenskoj vojsci i oni su mnogo pili - rekao je Bregović za Gardijan, prisećajući se svog detinjstva u Sarajevu. 

Sarajevo više nije isto

- Ja plaćam porez u Sarajevu. Domaći sam kompozitor i moram da budem tamo. Međutim, grad se promenio, izgubio je svoj duh koji je imao kada su ljudi različitih nacionalnosti živeli jedni pored drugih. Primitivni rat imao je primitivne rezultate i trebaće nam vremena da se vratimo na staro. Ali, ja volim Sarajevo", poručio je Bregović. 
 

Bregović ima, navodi Gardijan, živopisnu istoriju. Bio je glavna rok zvezda u nekadašnjoj Jugoslaviji, a nakon toga je pisao nagrađivane filmske partiture, komponovao za orkestar i postao najbolji promoter romske muzike s Balkana. Prodao je više od šest miliona albuma i sarađivao s brojnim muzičarima - od Igija Popa, Skota Vokera i pokojnog Rašida Tahe. Bregović sebe opisuje kao staromodnog tipa koji ne snima videospotove i ne pojavljuje se na TV-u, a svoju muziku predstavlja putujući svetom na beskrajnoj globalnoj turneji. 

Gardijan navodi da je Bregović odrastao okružen muzikom hršćana, jevreja i muslimana koji su koegzistirali u gradu i to je period i uticaj koji slavi u delu "Tri pisma iz Sarajeva". Bregović tvrdi da je glavni grad BiH "metafora našeg vremena, jer ono što smo videli u Sarajevu nakon 1991. godine sada vidimo širom sveta".

- Danas smo dobre komšije, a sutra pucamo jedni na druge, jer smo različitih religija - naveo je Bregović. 

Pre dva dana, Bregović je u francuskom gradu Renu predstavio projekt "Tri pisma iz Sarajeva". Reč je o delu kojim dominiraju tri uglavnom instrumentalna odlomka u formi tri pisma - jevrejsko, muslimansko i hršćansko. Ta fuzija ima svoje korene u Sarajevu. 

- Moj otac je amaterski svirao violinu i želeo je da njegov sin radi isto, pa sam kao dečak išao na časove violine. Međutim, bio sam više tip za gitaru. Sam sam učio da sviram, ne mogu reći da sam školovan - ispričao je. 

Sa 17 godina je počeo da svira, ali ubrzo je počeo da koristi droge i zbog toga mu je majka zabranila da svira. Četiri godine sledio je njene savete - upisao je studije filozofije na Univerzitetu u Sarajevu. Trebalo je da postane profesor marksizma, ali odjednom je dramatično promenio smer. 

- Nisam polagao završne ispite i to me je spasilo te sudbine. Umesto toga sam postao rok zvezda i bio sam najveći. Moji heroji su bile britanske rok zvezde poput Led Cepelina, jer ako sviraš gitaru onda želiš da budeš poput ostalih zgodnih gitarista, poput Džimija Pejdža - rekao je.

Foto: Tanjug

Nakon toga je oformio bend "Bijelo Dugme" koji je nakon izdavanja prvog albuma 1974. godine uzdrmao jugoslavensku muzičku scenu mešavinom hard roka, folka i romske muzike. 

- Bio sam velika rok zvezda, a Romi su nam pomagali da se zagrejemo pre izlaska na binu. U svlačionici nam je uvek svirala romska bleh muzika, to je bilo ludilo. Uvek sam mislio da je balkanska romska muzika početak panka - više ludilo, nego muzika. Pank je umro s pesmom 'God Save The Queen' - poručio je. 

Na pitanje Gardijana zbog čega je grupa "Bijelo dugme" bila tako posebna, Bregović je odgovorio: 

- Rock'n'roll je bio važniji u komunizmu nego u zapadnim zemljama. Ako ste bili pametni i dovoljno oprezni, mogli ste da pošaljete veoma važne poruke. Danas to možda deluje detinjasto, ali bilo je veoma važno da moj pevač u jednom trenutku može da bude odeven u belu uniformu poput Tita, a u drugom u crnu poput policajca u nacističkom koncentracionom logoru. To je očigledna alegorija komunizma i komunističkih režima - rekao je Bregović, te dodao da su pokušavali da nateraju malde da razmišljaju drugačije.

Foto: Printskrin

Novinara Gardijana interesovalo je i šta Bregović misli o Josipu Brozu Titu, a on je rekao da je Tito učinio mnogo dobrih stvari, ali da je propustio priliku da Jugoslaviju transformiše u demorkatsku državu. 

U tom slučaju, smatra Bregović, ne došlo do rata. 

Za vreme opsade Sarajeva Bijelo dugme se raspalo, a Bregović je preslio u Pariz. Oformio je Orkestar za svadbe i sahrane s kojim već 20 godina svira širom sveta i postao je najpoznatiji svetski predstavnik balkanske romske muzike.

Otkrio je da će u narednom periodu u Mančesteru raditi nastavak opere "Karmen sa sretnim krajem" koja će biti bazirana na pričama migranata.
 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Realno

pre 5 godina

Оно кад се неко напије воде из бунара па пљуне у бунар после тога....

shooster

pre 5 godina

Običan folirant i plagijator nije nikad niti ce Johnny u biti do pete

Klimt Bec

pre 5 godina

Ma da Tito nije ostao bez noge, mozda nebi smo danas svi ovoliko copali???

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Oglasilo se Ministarstvo odbrane: Ronioci pronašli telo podificira
Hronika

Oglasilo se Ministarstvo odbrane: Ronioci pronašli telo podificira

Ronioci 72. brigade za specijalne operacije zajedno sa pripadnicima ronilačke jedinice Žandarmerije i pripadnicima Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova pronašli su jutros beživotno telo zastavnika Mijodraga Toškovića koji je prilikom jučerašnje realizacije redovnih vežbovnih aktivnosti desantiranja iz helikoptera na vodenu površinu nestao u kanalu Dunav-Tisa-Dunav.

16.04.2024

10:57

Svaki treći učenik učestvuje u tuči bar jednom godišnje
Hronika

Svaki treći učenik učestvuje u tuči bar jednom godišnje

Trećina učenika učestvovala je u tuči bar jednom tokom godine, pokazali su rezultati istraživanja o zdravstvenom ponašanju školske dece u Srbiji u školskoj 2021/2022. godini koje je sproveo Institut za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“.

16.04.2024

10:58

Vatrogasci su spasili 15 objekata: Vanredna situacija u Trgovištu i Crvenom Gradu
Hronika

Vatrogasci su spasili 15 objekata: Vanredna situacija u Trgovištu i Crvenom Gradu

Pripadnici Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova angažovani su na gašenju požara na otvorenom prostoru u Trgovištu, Tutinu, Lebanu i Prijepolju, a njihovom brzom i efikasnom akcijom juče su ugašeni požari na otvorenom kod manastira Crna Reka, u Ivanjici i kod Despotovca, dok je požar u Prijepolju u mestu Gojakovići lokalizovan.

16.04.2024

10:50

Sport

Nina osvojila Evroligu, pa presekla! Srpska košarkašica za Informer: Pauza!
Košarka

Nina osvojila Evroligu, pa presekla! Srpska košarkašica za Informer: Pauza!

Bilo je fenomenalno. Trebaće još par dana da mi se slegnu utisci. I dalje sam preplavljena emocijama, sjajno je ovako krunisati sezonu. Presrećna sam i preponosna, ostvarila sam san koji sam imala kao devojčica, priča za Informer srpska košarkašica Nikolina Milić, koja je sa Fenerbahčeom odbranila titulu prvakinja Evrope.

16.04.2024

06:40

Planeta

Magazin

Džet set

Srbija