• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Telegraf.rs

16.05.2019

22:07

DRUGO POLUFINALNO VEČE EVROSONGA U TEL AVIVU! Izabrani svi finalisti, EVO KO JE DOBIO NAJVIŠE GLASOVA!

Showbiz

DRUGO POLUFINALNO VEČE EVROSONGA U TEL AVIVU! Izabrani svi finalisti, EVO KO JE DOBIO NAJVIŠE GLASOVA!

Podeli vest

U finalu 64. takmičenja za najbolju pesmu Evrope predstavnici Severne Makedonije, Holandije, Albanije, Švedske, Rusije, Azerbejdžana, Danske, Norveške, Švajcarske i Malte.

Nastupali su: Jermenija, Irska, Moldavija, Švajcarska, Letonija, Rumunija, Danska, Švedska, Austrija, Hrvatska, Malta, Litvanija, Rusija, Albanija, Norveška, Holandija, Severna Makedonija, Azerbejdžan.

Foto: printscreen

 

Jermenija

Srbuk "Walking out", Srbuk je 24-godišnja pop-soul pevačica i tekstopisac čija karijera je krenula uzlaznom putanjom posle prve sezone "Iks faktora" u Jermeniji, 2011. godine. Od malih nogu pohađa muzičku školu i postala je jedna od najvećih zvezda Jermenije. Pošto se šou završio, počela je da svira sa svojim bendom. Na malim nastupima praktikovali su da izvode obrade američkih pesama, soul, R&B hitova.

Jermenija se takmiči od 2006. godine, iako nikad nisu pobedili, uvek su ulazili u veliko finale, osim 2011. godine.

Irska

Sara Mekternan "22", ove godine, Irsku predstavlja Sara Mekternan (25), pevačica i tekstopisac. Bila je treća u "Glasu Irske" 2015. godine. Ima ćerku od 2,5 godine. Radila je u trgovini i kao šminkerka, zna da svira violinu, gitaru, frulu, ukulele i klavir. Prošle godine takmičila se u San Marinu za prolaz na pesmu Evrovizije.

Irska je počela da se takmiči još 1965. godine. I apsolutni su rekorderi u broju pobeda, imaju ih čak sedam. Devedesetih godina su pobedili na četiri od pet takmičenja i posdtali prva zemlja koja je pobedila triput zaredom. Svi se sećamo Džonija Logana, jedinog pevača koji je dvaput trijumfovao na Evroviziji (1980. i 1987.) i taj uspeh još niko nije dostigao.

Moldavija

Ana Odobesku "Stay", Ana (28) je učestvovala u mnogim muzičkim takmičenjima i osvajala nagrade. Udata je za pevača i kompozitora Aleksandrua Vdovičenka.

Moldavija je u devet takmičenja prošla u veliko finale. Bend Sun stroke project je 2017. godine uveo zemlju u prva tri u velikom finalu, ikada. Sergej Stepanov iz istog benda je 2010. godine postao viral, tačnije njegov solo na saksofonu, postrao je poznat kao Epik seks (sax) gaj.

Švajcarska

Luka Hani "She got me", Luka (24) je odrastao u muzičkoj porodici, sa pet godina je već učio da svira bubnjeve, potom i klavir, gitaru i pevanje. Za njega kažu da je veoma pristupačna zvezda, koja rado komunicira sa svojim fanovima. Bavi se i dizajniranjem odeće, a izdaje i sopstveni magazin "Stories".

Švajcarska se takmiči od 1956. godine, bili su domaćini prvog takmičenja na kom su i pobedili. Čuvena Selin Dion je za Švajcarsku pobedila 1988. godine sa pesmom "Ne Partez Pas Sans Moi".

 Letonija

Karusel "That night", ovaj indi-pop bend iz Rige osnovan je 2015. godine. U početku su pevačica Sabina Zuga i Markis Vasilevskis činili duet. Trenutno rade na svom prvom albumu.

Letonija ima jednu pobedu na Evroviziji, 2002. godine.

Rumunija

Ester Peoni "On a sunday", Ester (25), zainteresovana za muziku od malih nogu kada je sa porodicom živela u Kanadi. Studirala je džez i piše muziku i za druge izvođače.

Rumunija uvek prolazi u finale, ali još uvek "juri" prvu pobedu.

Danska

Leonora, "Love is forever", ova devojka (20 ) je višestruko talentovana, ona se bavi umetničkim klizanjem gde je osvajala nagrade. Svoju pesmu peva na četiri jezika, uglavnom na engleskom, francuskom, danskom i jednim stigom na nemačkom.

Danska ima 46 učešća u pesmi Evrovizije i nekoliko pobeda.

Švedska

Džon Lundvik "Too late for love", on predstavlja Švedsku kao pevač i tekstopisac, ali i Veliku Britaniju, kao kompozitor. Njegova pesma je trenutno najslušanija na švedskim radio stanicama.

Najpoznatiji pobednik iz Švedske je svakako Abba. Švedska na svom kontu do sada ima šest pobeda, što je čini drugom najuspešnijom zemljom, iza Irske. Ipak, 1963. i 1977. godine i oni su bili zadnji na tabeli, i to je moguće.Austrija

Penda "Limits", njen stil je miks raznih žanrova: hip-hopa, tehna... Ona je pevačica, tekstopisac i producent.

Prva pobeda Austrije bila je daleke 1966. godine. Končita Vurst donela je pobedu svojoj zemlji 2014. godine.

 

Hrvatska

Roko "The dream", postao je poznat širom zemlje posle učešća u "Hrvatska ima talenat". Osvojio je i publiku i žiri na "Dori".

Njihov najbolji plasman je četvrto mesto.

Malta

Mihela "Chameleon", iako sebe opisuje kao prosečnu tinejdžerku (18), Mihela sve osvaja svojim moćnim glasom.

Iako do sada nisu osvajali Evroviziju, Malta je jedna od najuspešnijih zemalja u takmičenju juniora.

Litvanija

Jurij Veklenko "Run with the lions", on je već nastipao u velikom finalu Evrovizije, kao prateći vokal. Trenutno radi u IT kompaniji.

Litvanijin najbolji plasman je šesto mesto 2006. godine. Ova zemlja ima jedan od najdužih izbora za Evroviziju, koje počinje u januaru i traje tri meseca.

Najveće šanse kladioničari daju Holandiji, pevaču Dankanu Lorensu i pesmi "Arkada".

Tokom prvog polufinala „Evrosonga“, za učešće u finalu, osim Nevene Božović, izborili su se predstavnici Grčke, Belorusije, Kipra, Estonije, Češke, Australije, Islanda, San Marina i Slovenije.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plejofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Planeta

Magazin

Džet set

Srbija