• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

Autor: Zaštitnik potrošača

22.07.2019

15:14 >> 15:20

NOVAC ZAROBLJEN NA RAČUNU NEDELJAMA  Banka nezakonito drži blokiran račun

Vesti

NOVAC ZAROBLJEN NA RAČUNU NEDELJAMA Banka nezakonito drži blokiran račun

Podeli vest

Vladanka Ž. tri nedelje ne može da raspolaže novcem na svojim računima iako je dug izvršitelju platila do poslednje pare. U banci se vade na tehničku podršku, ali uredno joj šalju opomene za ratu za kredit, koju ona ne može da plati zbog blokade

Kad vam blokiraju račun u banci, budite spremni da, iako ste sve obaveze izmirili, svojim novcem nećete moći da raspolažete i po nekoliko nedelja. Vladanka Ž. već tri nedelje ne uspeva da se izbori sa ovim problemom, čak nije u mogućnosti da uplati ratu za kredit za stan. U banci samo sležu ramenima, izvinjavaju se i žale se na tehničku podršku.

- Pre tri godine preselila sam se u inostranstvo. Nenamerno sam propustila da platim jedan telefonski račun "Vipu". Oni su slučaj predali agenciji za naplatu dugova, a agencija izvršitelju i to je stiglo na naplatu. Sve ukupno oko 10.000 dinara. Izvršitelj mi je blokirao sve račune u banci. Javila sam sestri, koja je odmah otišla i izmirila dug. Dobili smo potvrdu da je sve plaćeno i od agencije i od izvršitelja. Međutim, umesto da se sve završi, tu zapravo počinje moj pakao. Već 21 dan ne mogu da raspolažem novcem, ni na deviznom ni na dinarskom računu - započinje priču Vladanka.

Nezakonit postupak

Banka može da drži račune pod blokadom samo do visine iznosa namirenja. Čim skine poslednju ratu, računi moraju biti odblokirani.

Dejan Gavrilović, Efektiva

Da postoji problem, saznala je kada je sa deviznog računa htela da prebaci novac na dinarski račun kako bi platila ratu za kredit za stan.
- Ušla sam u e-banking, ali mi je tamo pisalo da su mi računi blokirani i da ne mogu ništa da uradim sa novcem, pa čak ni da platim ratu za kredit. Poslala sam sestru iz Beograda koja ima ovlašćenje na moj račun da proveri u banci o čemu je reč. Rekli su joj da su računi blokirani zbog izvršenja. Sestra im je dostavila sve potvrde da je dug izmiren, mada su i oni to već imali u sistemu. Kažu nije do njih i da su oni poslali mejl službi za podršku koja treba da odblokira račun. I tako svakog dana, već tri nedelje. Međutim, banka ne propušta nijednu priliku da me ne opomene da kasnim sa ratom za kredit. Čak ne dozvoljavaju ni da se novac uplati iz ruke jer, zaboga, račun je u blokadi - žali se Vladanka.

Foto: Informer ZP

Dejan Gavrilović iz udruženja bankarskih klijenata "Efektiva" kaže da je ovakav postupak nezakonit. 

- Banka može da drži račune pod blokadom samo do visine iznosa namirenja. Čim skine poslednju ratu, računi moraju biti odblokirani. U protivnom, banka snosi odgovornost za slučaj nadoknade eventualne štete koju dužnik ima, pa kao u tom slučaju ako nije platio ratu kredita, treba da mu nadoknade zateznu kamatu - kaže Gavrilović i dodaje:
- Takođe, banka mora da vodi računa da sme da skine samo do zakonom propisanog limita, a to je dve trećine od plate, a nama se često javljaju ljudi kojima banka skida celokupan iznos primanja, gde takođe postoji osnov za nadoknadu štete.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija