• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: ZP/blic

19.11.2019

13:19

CENA ISTA ALI GRAMAŽA MANJA: Iako nisu prekršili zakon, proizvođači ovako dovode potrošače u zabludu!

Vesti

CENA ISTA ALI GRAMAŽA MANJA: Iako nisu prekršili zakon, proizvođači ovako dovode potrošače u zabludu!

Podeli vest

Čokolade od 75, 80, 90, 250, 270 grama danas se sve češće nalaze na rafovima umesto onih od 100 ili 300 grama na koje smo navikli

Čokolade nisu jedini primer, već su se i kod drugih proizvoda pakovanja smanjila, pa tako, na primer, supe koje su nekada pakovane za četiri tanjira, sada su za tri, jogurt nije od 200 mililitara, već 180, deterdžent koji je nekad bio u pakovanju od litru, smanjen je na 700 ili 800 mililitra, ili sa 500 na 400...

Iako uredno na poleđini piše tačna gramaža proizvoda, ono što zavara kupca je vizuelno isto pakovanje, ali i cena koja nam ne signalizira da ćemo dobiti manje proizvoda. Većina kupaca uglavnom pazari po navici određeni brend, ali se u najvećem broju slučajeva na informiše koje je zapravo gramaže proizvod koji kupuje.

Proizvođači ovakve poteze pravdaju time da se navodno smanjila potrošnja, odnosno potreba da određeni proizvod ima klasičnu težinu na koju smo navikli, kažu u Centru za zaštitu potrošača.

 

 

Vera Vida iz Centra za zaštitu potrošača objašnjava da na ovaj način proizvođači ne krše zakon, jer su na poleđini naznačili gramažu proizvoda.

- Iako proizvođači na taj način nisu prekršili zakon, oni potrošače dovode u zabludu da kupuju proizvod od 100 grama, a zapravo kupuju manji. Osim gramaže, ništa se nije promenilo, ni ukus, ni boja, ni pakovanje, sve je isto. Trebalo je možda na prednjoj strani omota naznačiti da je u pitanju manja gramaža, tako recimo potrošači bivaju u zabludi da kupuju čokoladu od 300 grama, a zapravo je u pitanju ona od 270 grama - objašnjava Vida.

 

 

Evropska unija je dozvolila smanjenje gramaže određenih proizvoda, a proizvođači to koriste i pravdaju se time da se smanjila potrošnja i potreba za većom količinom. Otuda danas imamo i prozvode manjih gramaža od onih na kojih smo navikli, ali pakovanje ipak ostaje isto.

- Na taj način nemamo samo smanjenje kod čokolade već i kod testenina, nekada je bilo pakovanje od kilograma, pa od 450 grama a sada od 400. Supe iz kesice takođe, mlečni proizvodi... Sve su to trikovi da se proda roba, a u pitanju je isti brend, isti proizvod, isti izgled pakovanja, ali sa manjom gramažom i istom cenom koja je bila kod veće gramaže, a ponekad i višom - kaže Vida.

Kupci kažu da uglavnom ne obraćaju pažnju kada je gramaža u pitanju, tek onda kada okrenu poleđinu strane, vide da su kupili manju čokoladu od one standardne. Za čokoladu od 100 grama kažu, valja se potruditi da je pronađete, dok one punjene su uglavnom 80 ili 90 grama.

 

 

- Ne obraćam pažnju nikad na gramažu, nisam ljubitelj čokolade, ali ih kupujem kao poklon ili za posluženje. Kupila sam nedavno četiri čokolade, tek po povratku kući shvatila sam da se radi od čokoladi od 90 grama. Zaista vizuelno izgleda identično kao da je 100 grama, ali ipak je gramaža manja. Zaista treba voditi računa, naročito ako nosite kao poklon - priča Nišlijka Milica Živković.

 

Pratite Zaštitnik potrošača na Fejsbuku OVDE

Pratite Zaštitnik potrošača na Tviteru OVDE

Najnovije informacije na portalu Informer.rs



Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija