• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: ZP/rts

29.01.2020

17:24

VLASNICI MALIH TURISTIČKIH AGENCIJA U STRAHU: Zbog novog pravilnika stavićemo ključ u bravu

Vesti

VLASNICI MALIH TURISTIČKIH AGENCIJA U STRAHU: Zbog novog pravilnika stavićemo ključ u bravu

Podeli vest

Od 1. februara počinje puna primena novog pravilnika o agencijskom poslovanju. Dok u resornom ministarstvu veruju da će to obezbediti veću zaštitu putnika, vlasnici agencija, pre svega onih malih, kažu da će zbog novog pravilnika morati da stave ključ u bravu ili će nastaviti da rade kao subagenti a ne organizatori putovanja

Na osnovu broja putnika koje su imale prošle godine, agencije se novim pravilnikom svrstavaju u četiri grupe. Svaka grupa imaće različit iznos garancija putovanja i depozita.

Prvoj grupi pripadaju agencije koje su imale hiljadu putnika, drugoj one do pet hiljada, trećoj do deset hiljada a četvrtoj najveće agencije, sa više od deset hiljada turista. Resorno ministarstvo je izašlo agencijama u susret omogućivši im da obavezni depozit iz kojeg se obeštećuju putnici ne bude mrtav kapital.

Direktor JUTA Aleksandar Seničić napominje da su agencije dobile mogućnost da sada iznosi depozita od dve i po, pet, sedam i po hiljada i deset hiljada evra za najveće agencije bude faktički operativan depozit koje će agencije koristiti tokom meseca.

- Na kraju meseca treba da imaju taj iznos na svom računu kao garanciju da nemaju finansijskih problema - dodaje Seničić.

 

 

Ukazuje da će to pospešiti naplatu potraživanja koja su takođe bila veliki problem u turističkoj privredi.

Poskupljenje osiguranja preliće se na džepove putnika

Prošlog leta nekoliko agencija je bankrotiralo. To je donelo mnogo problema celoj branši, ne samo što se tiče ugleda. Naime, procenjujući turističke agencije kao rizične partnere, osiguravajuće kuće su im povećale cenu polise.

- Osiguravajuće kuće su podigle cene za oko 30 odsto što će se odraziti u svakom slučaju malo i na naše poslovanje, a verovatno jedan deo troškova treba da prenesemo i na putnike - navodi Žika Trakić iz kragujevačke agencije "Holidej".

Agenti kažu da su novim pravilnikom naročito ugrožene male porodične agencije sa dvoje, troje zaposlenih.

 

 

Milica Began iz agencije "Nitravel" iz Niša napominje da su mnoge male agencije prešle isključivo na subagenturu, više nisu organizatori putovanja. One su te svoje programe radile bolje od svih onih velikih agencija za koje mi svi znamo, dodaje Beganova.

Korona virus obustvaio putovanja u Kinu

Na turizam kao najranjiviju privrednu granu najpre se odraze sve svetske prilike i neprilike. Tako je koronavirus obustavio sva turistička putovanja u Kinu.

Dušan Anastasov iz beogradske agencije "Big blu" kaže da druge destinacije još nisu trpele zbog koronavirusa. "Tako da je za sada stanje redovno, samo se u Kinu ne ide u narednom periodu", dodaje Anastasov.

 

 

Prisećajući se epidemija SARS-a od pre nekoliko godina, agenti kažu da je za normalizaciju putovanja u zemlju u kojoj se virus pojavi, najčešće potrebno pola godine.

 

Pratite Zaštitnik potrošača na Fejsbuku OVDE

Pratite Zaštitnik potrošača na Tviteru OVDE

Najnovije informacije na portalu Informer.rs



Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa
Društvo

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa

Sporazum o saradnji za aktivno uključenje studenata i nastavnog osoblja u projekat izgradnje beogradskog metroa potpisali su juče dekan Fakulteta primenjenih umetnosti prof. Goran Čpajak i direktor JKP „Beogradski metro i voz” Andreja Mladenović. Ovim preduzeće dodatno razvija saradnju sa fakultetima u cilju unapređenja struke, inovacija i tehnološkog razvoja i, od ustanova iz prvenstveno tehničke struke, proširuje je i na fakultete iz oblasti društveno-humanističkih nauka.

17.04.2024

22:23

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija