• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: ZP/blic

21.02.2020

12:23

KORONAVIRUS OBORIO CENU NAFTE! Stručnjaci najavljuju: Vrednost crnog zlata i dalje u silaznom trendu

Vesti

KORONAVIRUS OBORIO CENU NAFTE! Stručnjaci najavljuju: Vrednost crnog zlata i dalje u silaznom trendu

Podeli vest

Cena sirove nafte tipa Brent (referentna za evropsko tržište) je bila na nivou od 56,6 dolara po barelu, što je 17,5 odsto niže u odnosu na početak januara 2020. Cena nafte tipa WTI bila je na 51,2 dolara po barelu (-18,8 odsto od početka godine), piše portal SEEbiz.

Prema podacima međunarodne agencije za energiju (The International Energy Agency), globalnu potražnju za naftom teško je pogodio novi korona virus (Covid-19) i snažno usporavanje kineske ekonomije.

IEA sada očekuje da će u prvom tromesečju ove godine potražnja pasti za 435 hiljada barela dnevno na godišnjem nivou, što je prvo tromesečno smanjenje u više od 10 godina. Smanjene su i prognoze za celu 2020. godinu za 365 hiljada barela dnevno, na 825 hiljada dnevno, najniži nivo od 2011. Niža potrošnja od očekivane smanjila je rast na 885 hiljada barela dnevno u zemljama OECD-u u 2019.

Globalna ponuda nafte pala je za 0,8 miliona barela dnevno u januaru, na 100,5 miliona barela dnevno. Blokadom Libije smanjena je proizvodnja, a proizvodnja iz UAE je pala za 0,3 miliona barela dnevno.

Međutim, ukupna svetska proizvodnja ostala je gotovo nepromenjena u odnosu na godinu ranije budući da je smanjena ponuda zemalja OPEC-a nadoknađena povećanjem proizvodnje izvan OPEC-a od 2,1 miliona barela dnevno.

Cene fjučers ugovora za sirovu naftu na međunarodnim tržištima pale su za 10 dolara po barelu tokom januara u iščekivanju negativnog uticaja korona virusa na potražnju. Cena nafte proizvedene na Bliskom Istoku, Severnom moru i zapadnoj Africi, popularnoj kod kineskih rafinerija, pala je, dok je prekid proizvodnje u Libiji podržao alternativne izvore sirove nafte iz Alžira i Azerbejdžana.

Uz nastavak neizvesnosti, strahova i špekulacija oko pravih razmera epidemije korona virusa, stručnjaci ostaju pri očekivanjima o silaznom trendu cena sirove nafte tokom ove godine usled već postojeće prekomerne ponude i potencijalnog daljeg slabljenja rasta potražnje.

 

Pratite Zaštitnik potrošača na Fejsbuku OVDE

Pratite Zaštitnik potrošača na Tviteru OVDE

Najnovije informacije na portalu Informer.rs



Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Nedelja sećanja na žrtve u Ribnikaru i Malom Orašju: Od 7. do 10. maja biće organizovane brojne aktivnosti
Društvo

Nedelja sećanja na žrtve u Ribnikaru i Malom Orašju: Od 7. do 10. maja biće organizovane brojne aktivnosti

Radna grupa za uspostavljanje Memorijalnog centra u znak sećanja na žrtve masovnog ubistva u Oglednoj osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu, koja je formirana Odlukom Vlade Republike Srbije, predložila je na četvrtoj sednici da sve škole u Srbiji organizuju Nedelju sećanja i zajedništva u periodu od 7. do 10. maja 2024. godine, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

19.04.2024

16:43

TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija