• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: ZP/rts

05.03.2020

13:36

OTKAZANI TURISTIČKI ARANŽMANI ZA ITALIJU: Agencije klijentima nude tri alternative, evo koje

Vesti

OTKAZANI TURISTIČKI ARANŽMANI ZA ITALIJU: Agencije klijentima nude tri alternative, evo koje

Podeli vest

Severna Italija je u karantinu, otkazane su brojne manifestacije, a nije moguće realizovati ni turistička putovanja, kažu u Ministarstvu turizma. Ipak, postoje i neke alternative.

Državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Miroslav Knežević je naveo da su od Instituta za javno zdravlje "Batut", dobili preporuku da se otkažu ili odlože turistička putovanja u Italiju.

"Severna Italija je u karantinu, otkazane su brojne manifestacije, nije moguće realizovati ni turistička putovanja. Zbog situacije u toj zemlji mi smo doneli odluku da otkažemo sve ekskurzije za Italiju. Uglavnom se radi o učenicima četvrtog razreda srednjih škola, te đačke ekskurzije su trebale biti realizovane u drugoj polovini aprila i u maju", navodi Knežević.

Dodaje da će više informacija imati nakon današnjeg sastanka sa predstavnicima turističkih agencija, Ministarstva prosvete i sa sektorom za zaštitu potrošača.

Alternativa zbog otkazivanja putovanja 

Knežević je rekao da su putovanja otkazana, ali da su alternativa – odlaganje putovanja, promena destinacije, refundacija.   

"Na sastanku ćemo razgovarati o broju putnika koji je trebalo da putuje i u kojim terminima su trebali da putuju u Italiju. Da li je moguće da se putovanja realizuju kasnije, a ako nije onda će doći do refundacije", navodi Knežević.

Iznos refundacije koja će biti vraćena, kako kaže zavisi od toga kada su aranžmani uplaćeni i kada su otkazani. 

"Vi po Zakonu o turizmu i Zakonu o zaštiti potrošača imate rokove koji su propisani u opštim uslovima putovanja – kada možete otkazati vaše putovanje i pod kojim uslovima. Postoji i određena skala koja govori kada je moguć povraćaj novca i u kojoj meri, odnosno koji su realni troškovi koji su nastali za turističku agenciju. Radićemo na tome da naši građani ne budu oštećeni, ali i da se poštuju zakonske procedure kako ne bismo doveli u problem turističke agencije", objašnjava Knežević.

Trebalo bi biti u kontaktu sa agencijama 

Apeluje na građane da se izbegne panika, da budu u komunikaciji sa turističkim agencijama i da se prati situacija.

"Naravno da treba poslušati nadležne institucije i preporuke. Mi ćemo imati sastanke jednom nedeljno, pratiti situaciju i u skladu sa tim preduzimati mere i korake", naveo je Knežević.

Dodaje da se putovanja za Francusku, Grčku i Tursku u ovom trenutku ne otkazuju.

Pratite Zaštitnik potrošača na Fejsbuku OVDE

Pratite Zaštitnik potrošača na Tviteru OVDE

Najnovije informacije na portalu Informer.rs




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija