• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: ZP/blic

29.03.2020

16:45

TURIZAM JE PITANJE BEZ ODGOVORA?! Dve mogućnosti za 100.000 građana sa uplaćenim letovanjem

Vesti

TURIZAM JE PITANJE BEZ ODGOVORA?! Dve mogućnosti za 100.000 građana sa uplaćenim letovanjem

Podeli vest

Turizam je, bez sumnje, privredna grana koja je najsnažnije osetila posledice pandemije virusa korona jer je ogroman broj putovanja otkazan i otkazi se nastavljaju, mnogi avioni su prizemljeni, hoteli se zatvaraju i ne može se predvideti kako će se situacija dalje razvijati

Po rečima ministra trgovine, turizma i telekomunikacija Rasima Ljajića, turizam će pretrpeti ogromnu štetu, a hotelijeri su izneli podatak da će samo zbog otkazivanja aranžmana tokom marta i prve polovine aprila ona biti oko 2,7 miliona evra, piše Dnevnik.

S velikim problemima suočavaju se i putničke agencije, a po rečima direktora Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije JUTA Aleksandra Seničića, iz tog udruženja je preporučeno da se, zbog vanredne situacije u zemlji, ali i otežanih uslova putovanja u čitavom svetu izazvanih pandemijom virusa korona, do 15. maja otkažu svi turistički aranžmani za inostranstvo.

 

 

"Reč je o oko 100.000 aranžmana, koje su građani Srbije uplatili za putovanja, uglavnom na sever Italije i u gradove Evrope, ali i druge destinacije", kazao je Seničić.

"Građani se mogu obratiti turističkim agencijama kod kojih su uplatili aranžmane da bi se dogovorili o načinu kompenzacije, a predlog je da za uplaćeni iznos dobiju neki drugi aranžman ili da isti aranžman realizuju u nekom drugom terminu".

On je ukazao na to da novac nije moguće vratiti jer su već plaćeni i prevoz i smeštaj, te da turističke agencije zbog sadašnje situacije izazvane pandemijom imaju probleme s likvidnošću. S tim je upoznato i Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, pa JUTA očekuje da će se s predstavnicima tog ministarstva razgovarati da bi se našlo rešenje za pomoć turističkim agencijama.

"Povraćaj novca, nažalost, nije moguć pa se klijentima umesto toga nudi mogućnost zamene termina ili forma sporazumnog raskida ugovora i prenosa novca, odnosno mogućnost da odaberu neki drugi termin za putovanje u toku godine. Apelujemo na to da klijenti/putnici budu strpljivi i da imaju poverenje u to da je novac, koji su uplatili za aranžmane, a koji im ne može biti vraćen, na sigurnom", kaže Seničić.

 

 

Po njegovim rečima, putnicima će biti ponuđeni sporazumni raskidi ugovora o putovanju uz obavezu organizatora putovanja da pruži uslugu u vrednosti uplaćenog putovanja u periodu od godinu od dana planiranog putovanja. On je istakao da se taj postupak odnosi na sva turistička putovanja, uključujući i ugovorena za ovogodišnju letnju turističku sezonu, u slučajevima kada putnici insistiraju na raskidu Ugovora o putovanju.

"Ako klijenti prihvate tu mogućnost, kada cela ova situacija prođe i sve se vrati u uobičajeno stanje, novac koji su uplatili biće iskorišćen za odlazak na putovanje. To nije u skladu sa Zakonom o turizmu, ali je jedino rešnje u sadašnjoj vanrednoj situaciji s kojom se suočava praktično ceo svet. To su okolnosti koje su potpuno drugačije od dosada poznatih i slična rešenja primenjuju i turističke agencije u celoj Evropi", naglašava Seničić.

Aleksandar Seničić ukazuje i na to da su agencije tamo gde je to bilo moguće klijentima vratile novac, i to uglavnom za otkazana putovanja u martu. Po njegovim rečima, letnja sezona je daleko i zato preporučuje da se letnji aranžmani ne otkazuju.

 

Pratite Zaštitnik potrošača na Fejsbuku OVDE

Pratite Zaštitnik potrošača na Tviteru OVDE

Najnovije informacije na portalu Informer.rs



Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Ni pozivi za maturu nisu što su nekada bili! Nećete verovati kakav odgovor je dobio ovaj dečak
Društvo

Ni pozivi za maturu nisu što su nekada bili! Nećete verovati kakav odgovor je dobio ovaj dečak

Maturske večeri trebalo bi da budu smisao druženja i zabave, a sve češće se svode na brendiranu odeću i skupocene automobile, preteranun šminku i nakit. Generacija Z, svakodnevno nas baci u rebus materijalističkim prohtevima, a njihovi izazovi su sve veći zalogaj za roditelje koji žele da im ispune svaku želju, pa nas je tako jedna objava malo je reći, ostavila bez teksta.

28.04.2024

09:43

"Padobranski TRIATLON 2024" održan u Grčkoj - "Balkanski Skok Prijateljstva 2024" održaće se od 15-19 maja u Beogradu (FOTO)
Društvo

"Padobranski TRIATLON 2024" održan u Grčkoj - "Balkanski Skok Prijateljstva 2024" održaće se od 15-19 maja u Beogradu (FOTO)

Tokom vikenda, 20. i 21. aprila 2024. godine, na aerodromu Hortero „Aeroporu MOKKA“ Sidirokastro u Seresu održan je „Padobranski TRIATLON 2024.“ (padobranstvo - trčanje na jednu milju i gađanje), veze specijalnih snaga, komandosa, padobranaca, dok će se Balkanski Skok Prijateljstva 2024 godine održati od 15-19 Maja 2024. godine na Sportskom Aerodromu Lisičji Jarak u Beogradu.

28.04.2024

08:11

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija