• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: ZP/RTS

21.04.2020

14:14

AVIOKOMPANIJE U NEMILOSTI KORONE: Letenje avionom biće moguće samo uz ove uslove!

Vesti

AVIOKOMPANIJE U NEMILOSTI KORONE: Letenje avionom biće moguće samo uz ove uslove!

Podeli vest

U kom obimu i kada će doći do delimičnog povratka aviosaobraćaja u Evropi još se ne zna. Za sada letova skoro i da nema. Na primer "Lufhanaza" je od 350.000 putnika dnevno svela taj broj na samo 3.000 i to većinom lokalnog saobraćaja

Sve najave ponovnih letova su od 5. do 10. maja za Evropu, a tek posle 15. maja za neke destinacije van Evrope, piše na sajtu ove nemačke aviokompanije.

Bez državne pomoći neće opstati nijedna nacionalna aviokompanija u svetu, kažu u "Lufthanzi" i dodaju da su im gubici ne više dnevni, već u izraženi u satima.

 

 

"Lufthanza gubi čak milion evra (1,1 milion dolara) na sat, tražimo pomoć Nemačke države iako smo u ovu krizu ušli sa sa finansijskim rezervama od oko četiri milijarde evra (4,37 milijardi dolara). Nećemo moći da preživimo ovu dugotrajnu krizu bez podrške države", navodi Karsten Šper, direktor "Lufthanze". 

Ukoliko aviokompanija bankrotira

Mnogi naši putnici su planirali putovanja još prošle godine. Evo šta se dešava ukoliko vaša avikompanija bankrotira.

"Prvo moraju da se namire investitori, da se namire zaposleni, da se namire svi oni kojima aviokompanija duguje novac, pa tek onda na karju dolaze putnici", kaže Igor Vranješević, agent za prodaju aviokarata.

Uspostavljanje linija sa pojedinim zemljama Evrope Austrije, Belgije, Švajcarske iz Nemačke, kažu u "Lufhanzi", očekuje se  tek od 5. maja, a krajem maja očekuju se i ostale zemlje van Šengena.

Međutim to važi samo za putnike iz Šengen zone dok svako ko u narednih dva meseca želi u Evropu, a van Šengena, moraće u karantin ili da ima potvrdu o zdravsvenom stanju tj. da li je testiran, koliko puta i kada. 

 

 

"Još se razmatraju mere koje ćemo uvesti da bi aviosaobraćaj mogao da funkcioniše, a da bude bezbedan za putnike. Svaka zemlja ima svoja pravila i njih će sve aviokomapnije poštovati", rekao je Karsten Šper.

Er Srbija poleće od 1.maja?

Što se tiče našeg nacionalnog avioprevoznika "Er Srbije" i Aerodroma "Nikola Tesla" oni su spremni da se ubace u red letenja bar najbitnijih tranzitnih destinacija već od prvog maja.

Međutim sve zavisi od mera zemalja gde avion leti, tako da je karantin, ili testiranje neizbežni deo putovanja za putnike van EU.

Dolazak u Srbiju opet znači karantin, ali ako imate validnu dokumentaciju da ste testirani možete odmah ući u zemlju, kažu iz našeg kriznog štaba, jer se vodi briga da se iz nekog novog izvora zaraza ne vrati kod nas. 

 

 

Pratite Zaštitnik potrošača na Fejsbuku OVDE

Pratite Zaštitnik potrošača na Tviteru OVDE

Najnovije informacije na portalu Informer.rs



Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija