• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: ZP/blic

29.04.2020

10:00

U SRBIJI PADAJU CENE GORIVA: Benzin je pao na 126 dinara po litru, biće niže nego ikad pre?!

Vesti

U SRBIJI PADAJU CENE GORIVA: Benzin je pao na 126 dinara po litru, biće niže nego ikad pre?!

Podeli vest

Cene goriva u Srbiji nastavljaju da padaju. Samo u poslednjih nedelju dana i benzin i dizel na pojedinim pumpama pojeftinili su po 4 dinara, pa litar evrodizela sada košta 136 dinara, a benzina 126 dinara. To je najniža cena naftnih derivata u Srbiji od 2015. godine.

Od februara do danas pojeftinjenje je dostiglo i više od 30 dinara po litru, a glavni razlozi za pojefitnjenje su kretanje cena nafte na svetskom tržištu, značajan pad tražnje za gorivom i gomilanje zaliha koje je prethodne nedelje u jednom momentu dovelo i do pada cene barela ispod nule.

"Imaćemo niže cene goriva nego ikada", rekao je Tomislav Mićović, generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije (UNKS), govoreći o novim cenovnicima u Srbiji.

 

 

Poznavaoci ocenjuju i da nove cenovnike treba očekivati tokom maja, ali i u junu, imajući u vidu da je za prelivanje cena sa svetskog tržišta na Srbiju potrebno oko dva meseca. Tada, naime, nafta kojom se ovih dana trguje na svetskim berzama stiže u našu zemlju.

Foto: printscreen

 

U kompaniji NIS kažu da su maloprodajne cene benzina (bez pdv, akcize i naknada) smanjene u odnosu na pre mesec dana za 22,1 odsto , a dizela za 20 odsto.

"Samo u proteklih nedelju dana maloprodajne cene benzina su smanjene za 6,8 odsto, a dizela za 6 odsto. Imajući u vidu trendove, ove nedelje se može očekivati dodatno sniženje cena naftnih derivata na maloprodajnim objektima NIS", naveli su u ovoj kompaniji i istakli da i u uslovima vanrednog stanja garantuju sigurno snabdevanje srpskog tržišta i državnih službi.

U Hrvatskoj i Crnoj Gori još jeftinije

I u komšiluku cene nastavljaju da padaju, pa su tako u Hrvatskoj sve vrste goriva od ponoći dodatno pojeftinile. Evrosuper 95 u proseku košta 7,7 kuna ili 120 dinara za litar. Litar dizela istovremeno staje 116 dinara.

Cena evrodizela u Crnoj Gori pala je na 105 dinara, lož ulja na 100 dinara, a cena benzina 95 i 98 najverovatnije će se zadržati na nivou do 120 dinara, pišu tamošnji mediji. Maksimalne maloprodajne cene goriva u ovoj susednoj državi usklađuju se svakog drugog ponedeljka, u zavisnosti od promene cena naftnih derivata na međunarodnom tržištu i valutnog odnosa evra i američkog dolara.

 

 

Iz Udruženja naftnih kompanija podsećaju da je pojeftinjenje goriva u Srbiji uglavnom posledica njihovih odluka, pošto država i dalje u ceni svakog litra učestvuje sa 82 dinara.

"Udeo države u prosečnoj maloprodajnoj ceni benzina u Srbiji je 56 odsto, u ceni dizela 53,6 odsto i ceni TNG-autogasa 46,7 odsto. U ceni litra cena sirove nafte učestvuje samo sa 20 do 25 odsto", objasnio je Tomislav Mićović.

Pored fiskalnih obaveza u koje spadaju akciza, naknada za formiranje obaveznih rezervi, naknada za unapređenje energetske efikasnosti i PDV, proizvođači i trgovci derivata nafte u Srbiji imaju obavezu da za svaki litar goriva koji stave na tržište plate i naknadu za markiranje goriva i naknadu za monitoring kvaliteta goriva.

 

Pratite Zaštitnik potrošača na Fejsbuku OVDE

Pratite Zaštitnik potrošača na Tviteru OVDE

Najnovije informacije na portalu Informer.rs



Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija