• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: ZP/Blic

10.06.2020

11:15

ŠIROM SRBIJE NAVALA NA OGREV: Potrošači žele da se obezbede, evo šta se kupuje i po kojoj ceni

Vesti

ŠIROM SRBIJE NAVALA NA OGREV: Potrošači žele da se obezbede, evo šta se kupuje i po kojoj ceni

Podeli vest

Povoljnije cene i povećan priliv novca u domaćinstvima zbog jednokratne pomoći od 100 evra uzrokovale su, pomalo neuobičajeno za ovo doba godine, veću tražnju i kupovinu čvrstog ogreva u Srbiji

Kako pričaju trgovci, trenutno je veće interesovanje za drvetom i peletom u odnosu na ugalj, a snabdevenost stovarišta je raznolika, od solidne do toga da pojedina još uvek nisu nabavila energente za sledeću sezonu.

Kada je u pitanju ugalj, koji je najrašireniji energent koji koriste individualna domaćinstva u Srbiji, cene su na nivou prošlogodišnjih - od najjeftinije sirove "kolubare" koja košta 7.500 dinara za tonu, preko "kreke" (12.000), sušene "kolubare" (13.800) i "banovića" (14.000), do najskuplje "resavice" u kocki, čija je cena 18.000 po toni.

- To su cene od prošle godine i trenutno ima nešto više raspitivanja i tražnje u odnosu na isti period lane. Kada je u pitanju čvrsti ogrev, 70 odsto korisnika se snabdeva na jesen, nakon polaska dece u školu u septembru i obezbeđivanja zimnice, ali činjenica je da ovog juna, za razliku od prošlog, imamo veće interesovanje i upite.

Zaliha ima, sada pristiže i ugalj iz rudnika Resavica koji tokom epidemije, zbog prodiranja virusa, nije radio, a očekuje se i priliv dovoljnih količina "kreke" i "banovića" iz BiH, gde su u roku remonti proizvodnih pogona. Snabdevanje iz RB "Kolubara" je redovno - priča za "Blic" Nebojša Radulović, vlasnik beogradske “Beoiskre”, dodajući da ne očekuje poskupljenje ove vrste energenta.

Po rečima ostalih trgovaca čvrstim ogrevom, oni koji sada nabavljaju drva ili ugalj, uglavnom kupuju deo potrebnih količina za sezonu grejanja kako bi se u startu obezbedili, s obzirom na mogućnost da zbog pojave drugog talasa epidemije promet privremeno bude zaustavljen. To se posebno odnosi na ogrevno drvo, čija je cena, u zavisnosti od vrste, od 4.000 do 5.000 dinara po kubiku, i koje bi, kako naglašavaju trgovci, moglo na jesen da bude skuplje.

Što se tiče peleta, koji je najzdravija i najelegantnija vrsta čvrstog ogreva, s obzirom na to da ne zahteva teži fizički rad i za sobom ne ostavlja prljave produkte, trgovci kažu da je interesovanje za kupovinom znatno veće, a cene su, zavisno od vrste i proizvođača, od 160 do oko 200 evra za tonu.

- U odnosu na isti period prošle godine, tražnja za peletom je bar za 20 odsto veća. Pre svega, pelet je u ovo doba godine jeftiniji nego što se bliži početak grejne sezone, a uz to sve više domaćinstava prelazi na tu vrstu čistog, čvrstog ogreva.

Reč je o sada povoljnoj investiciji na duži period jer je pet tona peleta dovoljno za grejanje stambenog objekta ozbiljne kvadrature, čime se menja 20 kubika drveta, koje zahtevaju dodatne troškove utovara, istovara, seče i pakovanja, uz svakodnevnu muku loženja i čišćenja. Pored toga, ogrevno drvo se mora platiti odjednom u kešu, dok većina trgovaca pelet prodaje na rate - kaže Desimir Tadić, direktor domaće veletrgovine "Europrom".

Navika kupovine unapred

Kako objašnjava ekonomista Saša Đogović, veće interesovanje i kupovina ogreva u ovo doba godine mogu se porediti i sa navikom da se zimska garderoba i obuća, zbog povoljnijih cena i popusta, kupuje na kraju zimske sezone.

- Pogotovo je tako možda posle ovih isplata 100 evra jednokratne pomoći države, da se dodatni priliv novca iskoristi za kupovinu onoga što je neophodno za domaćinstvo, a to je i ogrev. Nemam utisak da je u pitanju strah od drugog talasa epidemije, koji bi na jesen onemogućio nabavku jer se ogrev najviše kupuje u septembru, a mi bismo eventualno drugi talas imali u hladnijim danima. Glavna inicijalna kapisla za većom tražnjom i prometom su povoljnije cene sada - zaključuje Đogović.

Računica

Ugalj sirova "kolubara" - 7.500 din. za tonu

Ugalj "kreka" - 12.000 din. za tonu

Ugalj "sušena kolubara" - 13.800 din. za tonu

Ugalj "banovići" - 14.000 din. za tonu

Ugalj "resavica" u kocki - 18.000 din. za tonu

Ogrevno drvo - 4.000 do 5.000 din/m3

Pelet - 160 - 200 evra za tonu

 

Pratite Zaštitnik potrošača na Fejsbuku OVDE

Pratite Zaštitnik potrošača na Tviteru OVDE

Najnovije informacije na portalu Informer.rs



Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Protiv Srbije vođen je nuklearni i hemijski rat! Kanceri u našoj zemlji daleko su agresivniji nego u Evropi!
Live TV

Protiv Srbije vođen je nuklearni i hemijski rat! Kanceri u našoj zemlji daleko su agresivniji nego u Evropi!

Serijalom dokumentarnih filmova o NATO agresiji nad Srbijom obeležavamo 25 godina od početka bombardovanja naše zemlje. Za 78 dana agresije na Srbiju je bačeno 22.000 hiljade tona projektila, među kojima 37.000 hiljada zabranjenih, kasetnih bombi, bombi sa osiromašenim uranijumom. Žena koja je među prvima u našoj zemlji pričala o zastrašujućim posledicama NATO bombardovanja je doktora Danica Grujičić, ministarka zdravlja. Ona je bila gošća "Info jutra".

29.03.2024

08:45

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija