• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: ZP/dmevnik

29.06.2020

13:34

CENA ZLATA VRTOGLAVO RASTE: Zlatari trljaju dlanove, na dukatu zarade 30 evra, na prstenu još i više

Vesti

CENA ZLATA VRTOGLAVO RASTE: Zlatari trljaju dlanove, na dukatu zarade 30 evra, na prstenu još i više

Podeli vest

Zlato u proteklih deset godina nikad nije bilo skuplje, a pogotovo u poslednje dve godine cena, ne samo zlatu već i drugim plemenitim metalima, vrtoglavo skače

Trenutno na berzi gram finog čistog zlata košta oko 54 dolara, ali je veliko pitanje da li građani koji prodaju nakit zlatarima to rade po cenama koji imaju mnogo veze s berzom ili bilo kakvim pravilima osim slobodne volje otkupljivača, to jest zlatara.

Кako sami tvrde, zlatari cene otkupa formiraju samostalno svakodnevno gledajući berzanska kretanja. Tako sada za gram zlata od 14 karata plaćaju oko 3.000 dinara, od 18 karata 3.850, od 22 karata 4.800, a od 24 karata 4.800 dinara.

Otkupljuju se, uz lomljeni nakit, i dukati, pa recimo mali dukat „Franc Jozef” košta 21.200 dinara, a bušeni 18.000. Veliki dukat „Franc Jozef” košta 84.000 dinara, a bušeni 72.000, piše Dnevnik.

Istovremeno, ti mali dukati od 3,49 grama u zlatari se prodaju po 25.000 dinara, a veliki od 13,96 grama po 94.000. Cena novog nakita izrađenog od starog-lomljenog zlata, kažu u zlatarama, zavisi od težine novog predmeta, vrste izrade – rada, u cenu ulaze i majstorove-juvelirove ruke, s tim što skreću pažnju na to da se prilikom formiranja cene gotovog nakita obračuna i gubitak od deset odsto koji nastaje prilikom topljenja starog nakita.

Ujedno, navode, da je odnos između starog i novog zlata dva prema jedan.

Da li je baš tako teško se može poverovati jer treba naći isti komad i u prodaji i u otkupu.

Bilo kako bilo, nakit ima dobru cene, pa tako burme, bez kojih nema svatova, koštaju od 29.000 dinara pa do 52.000, premda ima i još skupljih. Кo u tom pogledu kontroliše zlatare pri otkupu i prodaji?

U Udruženju za zaštitu potrošača Vojvodine kažu da je esnaf prepušten sam sebi.

"Nismo do sada imali potrošače koji su se žalili na cenu otkupa lomljenog zlata, niti zato što je zlatan nakit skup, mada se nakit od zlata i te kako kupuje", kazao je predsednik Udruženja Goran Papović.

Posao je u tom pogledu dobro razgranat obostrano, zbog odlične ponude raznovrsnog nakita, ali i preduzimljivosti zanatlija. Nema radnje u čijem izlogu nije posebno istaknuto da se otkupljuje lomljeni nakit.

Кoliko lomljenog nakita se iznova obradi teško će se saznati u zlatarskim radnjama jer taj podatak neće reći nijedan zlatar, kao što niko neće reći šta od nakita drži u kući ili čuva u sefu u banci. U svakom slučaju, nakita ima, a i zlatari nemaju problema da ga otkupe od građana.

Pratite Zaštitnik potrošača na Fejsbuku OVDE

Pratite Zaštitnik potrošača na Tviteru OVDE

Najnovije informacije na portalu Informer.rs



Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Tošković je dao najviše što je mogao za svoju otadžbinu! Vučević i Mojsilović posetili povređenog pripadnika 72. brigade
Društvo

Tošković je dao najviše što je mogao za svoju otadžbinu! Vučević i Mojsilović posetili povređenog pripadnika 72. brigade

Ministar odbrane Miloš Vučević i načelnik Generalštaba Vojske Srbije, general Milan Mojsilović posetili su danas povređenog pripadnika 72. brigade za specijalne operacije, starijeg vodnika Branka Vojvodića, koji je primljen na Vojnomedicinsku akademiju, nakon zadobijanja teških povreda tokom vežbe desantiranja iz helikoptera na vodenu površinu kanala Dunav-Tisa-Dunav u okviru vojnog kompleksa "Orešac".

16.04.2024

18:28

TV

EKSKLUZIVNO NA INFORMER TV! Predsednica Skupštine Ana Brnabić: Svaki dan se bavimo novim zahtevima opozicije i drndamo vunu!
Live TV

EKSKLUZIVNO NA INFORMER TV! Predsednica Skupštine Ana Brnabić: Svaki dan se bavimo novim zahtevima opozicije i drndamo vunu!

Predsednica Skupštine Ana Brnabić bila je gošća "Kolegijuma" Informer TV. Ona je pričala za našu televiziju o izborima, opoziciji, ali i o aktuelnim spoljnopolitičkim pitanjima kao što su glasanje o prijemu tzv. Kosova u Savet Evrope, kao i o pokušaju uvođenja sramne rezolucije o Srebrenici koja ima za cilj da etiketira srpski narod kao genocidan.

16.04.2024

14:42

JOŠ TV VESTI

Hronika

Roleks mu poklonila mama, a ne Vračarci! Evo šta je Nikola Kačarević, suprug starlete Tamare Đurić ispričao o zaplenjenom novcu!
uštedeo ogromne pare

Roleks mu poklonila mama, a ne Vračarci! Evo šta je Nikola Kačarević, suprug starlete Tamare Đurić ispričao o zaplenjenom novcu!

Nikola Kačarević, suprug starlete Tamare Đurić koji je optužen da je bio pripadnik vračarskog klana koji su organizovali odbegli Nikola Vušović i Radoje Zvicer izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je 35.000 evra, koliko je prilikom pretresa pronađeno u njegovom iznajmljenom stanu u kom je pre hapšenja živeo sa porodicom, njihova porodična ušteđevina.

16.04.2024

16:50

Sport

Nije za one sa slabim srcem! Crno-beli ne mogu bez drame!
Partizan

Nije za one sa slabim srcem! Crno-beli ne mogu bez drame!

Fudbaleri Partizana poraženi su u meču 30. kola Superlige na Banovom brdu od Čukaričkog (3:2), čime su praktično ispali iz šampionske trke u domaćem šampionatu. Prethodnog leta, crno-beli su u prvom kolu gostovali u Bačkoj Topoli i u sudijskoj nadoknadi ostali su bez trijumfa nad TSC-om (3:3). Kako su započeli, puleni Igora Duljaja na isti način su i okončali regularni deo šampionata - "ludom" utakmicom punom preokreta, na kraju čega su ostali uskraćeni za bodove.

16.04.2024

17:02

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija