• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. Matijašević

09.09.2020

15:03

KRIŠKA POMORANDŽE 50, HLEB 140 DINARA! Zarađuju na kvarno! Donesu i naplate ono što im niko nije tražio

Vesti

KRIŠKA POMORANDŽE 50, HLEB 140 DINARA! Zarađuju na kvarno! Donesu i naplate ono što im niko nije tražio

Podeli vest

Najčešće je reč o hlebu, ali ne prezaju ni da dodatno obračunaju krišku limuna i pomorandže, što ćete saznati samo ako pažljivo pogledate račun

Ako vam u restoranu uz ono što ste naručili donesu još neki dodatak i dodatno ga naplate, niste dužni da platite. Najčešće se to dešava sa hlebom, gde vam ga bez pitanja konobar donese uz jelo i naplati, a vi em ga niste poručili, em ga niste jeli. Ali nemojte se iznenaditi da se na računu nađe kriška limuna i pomorandže u soku ili čaju.

Iako je reč o beznačajnoj sumi novca, gosti su uglavnom besni iz principa, jer ih niko nije pitao da li žele ili ne nešto što će im biti naplaćeno.

NATAŠA OSTALA BEZ 40.000 DINARA! OPREZ! VELIKA "ZARINA" ONLAJN PREVARA! Kupci ostaju i bez garderobe i bez novca

Tako se našoj redakciji javila Beograđanka Sandra Perić, koja je bila neprijatno iznenađena kada joj je stigao račun u restoranu "Leka broj 1" na Zlatiboru. Prema njenim rečima, nije poenta u 140 dinara, već u neprofesionalnoj praksi prema gostima.

Nisu jele, a platile 

Niti smo tražile hleb, niti nas je konobar pitao da li želimo, a nismo ga ni jele
Sandra Perić

- Drugarica i ja smo naručile po piće, salatu i meso sa roštilja. Konobar nam je doneo i dve lepinje koje nismo ni tražile, a ni jele. Neprijatno sam bila iznenađena na kraju kada je stigao račun. Bacila sam pogled na račun i videla stavku "lepinje puta dva", koje su ukupno naplaćene 140 dinara. Bila sam zbunjena, jer niti smo tražile hleb, niti nas je konobar pitao da li želimo, a nismo ga ni jele - priča Sandra i nastavlja:

- Naravno da smo platile račun, jer nisam želela da pravim scene oko tog iznosa, ali posebno me je iznervirala činjenica da konobar nije imao odgovor kada sam ga pitala na osnovu čega nam je naplaćen hleb. Zaista, jedna obmana potrošača, a za gazde odlična zarada, jer kroz taj restoran u toku dana prođe dosta ljudi. Da nas je bilo četvoro, dobili bismo četiri lepinje, pa bi i iznos bio veći. Ali posebno sam bila revoltirana jer, osim što nas nije ponudio pre ručka, naplatio je uredno nešto što nismo ni jele. Smatram da je ovo vrlo nepošteno, posebno imajući u vidu da to nije praksa svuda. Jer samo par dana kasnije ručala sam u restoranu hotela "Banja Vrujci", gde nas je nakon porudžbine konobar uredno pitao da li želimo i hleb jer se, kako je naglasio, dodatno plaća. Znači, ipak je do vlasnika i želje za zaradom - naglasila je naša sagovornica.

Foto: Shutterstock

Ali nije samo problem sa hlebom. Tako je nedavno osvanula fotografija računa iz kafića u Obrenovcu gde je kriška pomorandže u "koka-koli" naplaćena dodatnih 50 dinara, a kriška limuna u jednom drugom lokalu 14 dinara.

(VIDEO) OVO NIJE NORMALNO! Pogledajte kako izgleda hrana iz Mekdonaldsa posle 24 godine!

Predsednik Udruženja ugostitelja Nikola Dimitrijević kaže da je praksa različita - od kuće do kuće.
- To je tzv. naplaćivanje kuvera, koje po mom mišljenju nije u redu, ali se dešava. U kuver spadaju sve one sitnice koje gosti uzimaju, nalaze se na stolu i predstavljaju poklon kuće. To su, recimo, hleb, crni biber, salvete, maslinovo ulje, ljuto ulje, parmezan, razne soli, kao i ulje od tikve.

NOPS: Nepošteno poslovanje

U Nacionalnoj organizaciji potrošača Srbije (NOPS) ističu da su svi ugostitelji dužni, ukoliko se već ta usluga dodatno naplaćuje, da unapred obaveste gosta o tome.

- Svaki prodavac je dužan da o svim uslovima plaćanja obavesti potrošača! Ovde je jasno da se radi o obmani potrošača i želji da se na lukav način ostvari dodatni profit. Jer svima je logično da uz ručak ide hleb i niko neće pomisliti da se dodatno plaća. Ali posebno je neprofesionalno što se naplati i kada se ne pojede. Toga ranije nije bilo. A, s obzirom na to da tako ne rade svi restorani, smatramo da ovakav način poslovanja mora da se ispita - objašnjavaju u NOPS i dodaju:

- Prava ugostiteljska kuća vam nikada ne bi naplatila to, ali danas imate raznih malverzacija. To su one loše priče, kojih, nažalost, ima. Naplaćuje se svaka kriška hleba, a dešava se da neko ne jede hleb, a ipak mu je naplaćen. I tako će taj hleb konobar izneti otprilike 10 puta i svaki put ga iznova naplatiti.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Bude se sile iz senke i slobodan svet! Zašto Iran ćuti o smrti predsednika Raisija?
Live TV

Bude se sile iz senke i slobodan svet! Zašto Iran ćuti o smrti predsednika Raisija?

Još dva dana ima do bruke i sramote u Savetu Evrope. Još veća parodija je što će Nemci sve to da otvore. I dalje se čekaju informacije o padu helikoptera u kom je bio predsednik Irana. Na ove teme u "Info večeri" govorili su novinarka Olivera Miletović, narodni poslanik SNS Uglješa Mrdić i dr Dragan Petrović, Institut za međunarodnu politiku i privredu.

21.05.2024

22:22

Dve tragedije za nedelju dana! Da li neko namerno ubija svetske lidere? (VIDEO)
Live TV

Dve tragedije za nedelju dana! Da li neko namerno ubija svetske lidere? (VIDEO)

Još uvek nema zvaničnih informacija o tome šta se dogodilo sa iranskim predsednikom. Premijer Slovačke na svu sreću je živ, ali ono što se dogodilo je ili namerna opstrukcija ili neverovatan propust njegovog ličnog obezbeđenja. Na sve aktuelne teme u svetu u emisiji "Info dan" govorili su dr Stanislav Sretenović, istoričar i Bojan Dimitrijević, ekonomista.

21.05.2024

16:56

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Ocene Crvena zvezda: Ivanić i Spajić potvrdili fantastičnu sezonu
Crvena zvezda

Ocene Crvena zvezda: Ivanić i Spajić potvrdili fantastičnu sezonu

Fudbaleri Crvene zvezde osvojili su Kup Srbije, pobedivši u finalu Vojvodinu 2:1 (1:0). Igra crveno-belih bila je ubedljivija nego što rezultat pokazuje, a posebno su se izdvojili Uroš Spajić i Mirko Ivanić. Uz malo sreće, igrač utakmice mogao je da bude Šerif Ndijaje, ali su mu poništena dva gola.

21.05.2024

23:00

Planeta

Putin poslao poruku u Iran! Stiže uoči Raisijeve sahrane
NAKON SMRTI IRANSKOG LIDERA

Putin poslao poruku u Iran! Stiže uoči Raisijeve sahrane

Ruski predsednik Vladimir Putin sastao se sa predsednikom Državne dume Vjačeslavom Volodinom, s kojim je razgovarao o pitanjima formiranja vlade i od koga je zatražio da prilikom odlaska na sahranu Ebrahima Raisija prenese iranskom rukovodstvu da Moskva očekuje da će se saradnja između dve zemlje razvijati na isti način kao i do sada i nakon smrti iranskog lidera.

21.05.2024

23:00

(VIDEO) Poljski režiser prikazao Putina u pelenama i na kraju ga ubio! Uradak prodat u 50 zemalja! Bljuvotina kakva još nije viđena!
Uskoro i premijera

(VIDEO) Poljski režiser prikazao Putina u pelenama i na kraju ga ubio! Uradak prodat u 50 zemalja! Bljuvotina kakva još nije viđena!

Poljski režiser Patrik Vega napravio je, blago rečeno, skandalozan film o lideru Rusije Vladimiru Putinu koristeći za te svrhe veštačku inteligenciju. On je lice vladara Rusije nakalemio na telo pravog glumca i snimio verovatno najveću bljuvotinu otkako postoji sedma umetnost. Film, naime, prikazuje Putina od 10. godine do njegove izmišljene smrti i već je prodat u 50 zemalja. Makar tako tvrde njegovi producenti.

21.05.2024

22:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija