• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: ZP/Blic

11.09.2020

16:05

PROGNOZE! Benzin je u Srbiji poskupeo za 13 DINARA, cena nafte u svetu opet pada, a ovo će biti EPILOG

Vesti

PROGNOZE! Benzin je u Srbiji poskupeo za 13 DINARA, cena nafte u svetu opet pada, a ovo će biti EPILOG

Podeli vest

Nekako smo mislili da će cena nafte na svetskom tržištu sada samo da raste jer je pad tražnje zbog korone bio i glavni okidač za istorijski niske cene barela. Sada se, međuitm, dešava neočekivano - nakon više nedelja kontinuiranog rasta, barel je ponovo pojeftinio. Istraživali smo znači li to i nove, povoljnije cene goriva u Srbiji.

Ove nedelje barel se prodavao po 42 dolara i to zbog zabrinutosti za tražnju koju je podstaklo saudijsko sniženje cena azijskim kupcima i slabiji kineski uvoz. U sredu se sirova nafta WTI kretala oko 37 dolara za barel, dok je brent prodavan za 40 dolara. U martu i aprilu, podsetimo, cena je bila i manja od nula dolara - u prevodu kupcima je plaćano, jer proizvođači nisu imali naftu gde da skladište.

U međuvremenu je gorivo u Srbiji od početka jula poskupelo za 12 do 15 dinara po litru, pa se tako na srpskim pumpama ovih dana benzin može kupiti za 137 dinara, a dizel za oko 146 dinara. Da podsetimo, krajem juna benzin je koštao 123 dinara, a litar dizela oko 132 dinara.

Foto: Informer

Poznavaoci prilika tvrde da je jedan od razloga za poskupljenje to što su potrošene zalihe jeftine nafte, ali se većina analitičara slaže da do kraja godine ne bi trebalo očekivati velike promene u cenovnicima na srpskim pumpama.

"Do kraja 2020. možemo očekivati minimalna pomeranja cene goriva u Srbiji, jer je generalno mišljenje da cena sirove nafte na globalnom tržištu neće stići do 50 dolara za barel. Takođe, potrošnja se nije povećala kao što se očekivalo i ne očekuje se da će do kraja godine dovoljno porasti u odnosu na sadašnju proizvodnju", ocenjuje Nebojša Atanacković suvlasnik jedne od naftnih kompanija u Srbiji.

POTROŠNJA PALA, A CENE SKOČILE! Da li će uskoro još poskupeti gorivo u Srbiji?

"Iz samog dijagrama kretanja cene sirove nafte može se videti da aktuelna promena cene ni blizu nije tako velika kao ona s početka godine, kada je pad cene nafte na globalnom tržištu doveo i do pada cena goriva u Srbiji, za oko 30 dinara po litru. Skok cene nafte od aprila do juna sa 20 na 40, pa kasnije i na 45 dolara po barelu izazvao je poskupljenje goriva u proseku za oko 13 dinara po litru", objašnjava u razgovoru za "Blic Biznis" Tomislav Mićović, generalni sekretar UNKS.

On kaže da to pokazuje da na cene goriva na benzinskim stanicama uvek utiču troškovi naftnih kompanija.

"Cene se razlikuju od zemlje do zemlje i zavise od uslova poslovanja i razvijenosti tržišne konkurencije, tako da se promene ne dešavaju uvek u isto vreme, ali uvek imaju isti i intenzitet i trend. Kada se porede cene goriva u pojedinim zemljama, treba imati u vidu da u ovoj vrsti proizvoda veliki deo cene čine državne dažbine. U našem slučaju je to više od 60 odsto, tako da bez obzira na uticaj globalnog tržišta na cene goriva u pojedinim zemljama redosled zemalja se ne menja, tačnije menja se kada država poveća ili smanji dažbine", zaključuje naš sagovornik.

Prema najnovijim podacima o prosečnoj maloprodajnoj ceni goriva u zemljama regiona (od 31. avgusta), trenutno je benzin najskuplji u Grčkoj (1,43 evra, odnosno 168 dinara po litru), a slede Albanija (160 dinara), Hrvatska (144 dinara) i Srbija (135 dinara).

Dizel je u odnosu na našu zemlju skuplji samo u Albaniji i košta 1,36 evra po litru (160 dinara), dok je na srpskim pumpama prosečna cena 143 dinara. Slede Hrvatska i Grčka sa 135 dinara za litar.

Atanacković podseća da se u Srbiji cene goriva slobodno formiraju na tržištu, za razliku od nekih zemalja regiona, poput Hrvatske i Crne Gore, gde država na 15 dana donosi odluku o cenama. Zato su ove zemlje možda najbolji pokazatelji kretanja na tržištu, smatra naš sagovornik.

KAKO DA IZRAČUNATE NOVU RATU KREDITA? Bliži se kraj moratorijuma, a za ceh odlaganja su ključna dva FAKTORA

Atanacković dodaje da je značajan faktor i vrednost dolara, jer "ako dolar gubi na vrednosti, cena barela raste, i obrnuto".

Petar Stanojević, profesor na Fakultetu za bezbednost i bivši državni sekretar u Ministarstvu energetike, takođe smatra da do kraja godine ne bi trebalo očekivati velike promene u ceni goriva na srpskim pumpama.

"Prema dostupnim informacijama, Bečki sporazum se skoro 100 odsto poštuje, a Saudijska Arabija i Rusija se pridržavaju dogovorenih proizvodnih kvota. Takođe, privredna aktivnost više ne zamire kao na početku korona krize. Ona još uvek nije sjajna, ali makar ne ide naniže, globalno posmatrano. Zato ne bi trebalo očekivati neke posebne promene ni na tržištu naftnih derivata", ocenjuje Stanojević i dodaje da se rast cena na srpskim pumpama možda može delimično pripisati i činjenici da naftne kompanije sada nadoknađuju gubitke iz marta, aprila ili maja.

"Zapadne ekonomije se polako stabilizuju, dakle po ekonomiju situacija neće biti gora, a to znači da bi i naftno tržište trebalo da bude biti relativno stabilno."

Pratite Zaštitnik potrošaca na Fejsbuku OVDE

Pratite Zaštitnik potrošaca na Tviteru OVDE

Najnovije informacije na portalu Informer.rs



Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Gustnado je stigao u Srbiju! Traje kratko, ali za sobom ostavlja surovu pustoš!
Društvo

Gustnado je stigao u Srbiju! Traje kratko, ali za sobom ostavlja surovu pustoš!

U ataru između Crepaje i Padine u sredu popodne uočena je pojava za koju su mnogi pomislili da je tornado ili tromba, a u mnoštvu komentara povodom snimka objavljenog na društvenim mrežama, našle su se i pretpostavke da je Srbijom protutnjao “pustinjski đavo”, međutim, autorka snimka je navela da je u pitanju gustnado (gastnado).

18.04.2024

21:47 >> 21:50

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija