• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Zaštitnik potrošača

24.09.2020

14:29

POSKUPELO GORIVO U KOMŠILUKU, I JOŠ ĆE... Šta mogu da očekuju vozači u Srbiji?

Vesti

POSKUPELO GORIVO U KOMŠILUKU, I JOŠ ĆE... Šta mogu da očekuju vozači u Srbiji?

Podeli vest

Nakon dve nedelje pada, od juče su na benzinskim pumpama u Hrvatskoj ponovo poskupele sve vrste goriva. Jedan od razloga svakako je i rast cene nafte na svetskim tržištima tokom prošle sedmice, a analitičari očekuju da bi takav trend trebalo da se nastavi i u narednom periodu.

Na pumpama u Srbiji za sada nema značajnijih promena u cenama goriva, a ne bi ih trebalo biti ni do kraja godine.

Gorivo u Srbiji poskupelo je od početka jula za 12 do 15 dinara po litru, pa se tako na srpskim pumpama ovih dana benzin može kupiti za 136-137 dinara, a dizel za oko 144 dinara. Krajem juna benzin je koštao 123 dinara, a litar dizela oko 132 dinara.

U Srbiji istovremeno raste tražnja za gorivom i smanjuju se zalihe. Tako su očekivanja da će sa rastom privredne aktivnosti i oporavkom ekonomije rasti i cena nafte, mada poznavaoci prilika u ovoj oblasti ne očekuju značajnije promene do kraja godine. Kažu i da objašnjenje postoji i da se ono krije u odgovoru na pitanje koliko na litar goriva utiče berzanska cena, a koliko državni nameti.

(FOTO) PLATILA JE STOLICU 10.000 DINARA, A DOBILA... Zbog nameštaja iz "Forma ideale" Duški preseo život

- Cene se razlikuju od zemlje do zemlje i zavise od uslova poslovanja i razvijenosti tržišne konkurencije. Kada se porede cene goriva u pojedinim zemljama, treba imati u vidu da u ovoj vrsti proizvoda veliki deo cene čine državne dažbine. U našem slučaju je to više od 60 odsto, tako da bez obzira na uticaj globalnog tržišta na cene goriva u pojedinim zemljama redosled zemalja se ne menja, tačnije menja se kada država poveća ili smanji dažbine - rekao je Tomislav Mićovćc, generalni sekretar UNKS.

Barel sirove nafte WTI danas se prodavao za nešto manje od 40 dolara (39,81), dok se cena brenta kretala oko 42 dolara (41,85). Podsetimo, u martu i aprilu su cene nafte u jednom trenutku otišle i u negativnu teritoriju - cena je bila manja od nula dolara, što znaci da su proizvodaci placali kupcima jer nisu imali gde da skladište naftu.

Pratite Zaštitnik potrošaca na Fejsbuku OVDE

Pratite Zaštitnik potrošaca na Tviteru OVDE

Najnovije informacije na portalu Informer.rs



Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Nina osvojila Evroligu, pa presekla! Srpska košarkašica za Informer: Pauza!
Košarka

Nina osvojila Evroligu, pa presekla! Srpska košarkašica za Informer: Pauza!

Bilo je fenomenalno. Trebaće još par dana da mi se slegnu utisci. I dalje sam preplavljena emocijama, sjajno je ovako krunisati sezonu. Presrećna sam i preponosna, ostvarila sam san koji sam imala kao devojčica, priča za Informer srpska košarkašica Nikolina Milić, koja je sa Fenerbahčeom odbranila titulu prvakinja Evrope.

16.04.2024

06:40

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija