• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: ZP/Vecernje novosti

28.09.2020

14:58

ŠOKANTNA CIFRA! Nećete verovati koliko novca Srbi imaju na dinarskim štednim računima

Vesti

ŠOKANTNA CIFRA! Nećete verovati koliko novca Srbi imaju na dinarskim štednim računima

Podeli vest

KONTINUIRANI rast dinarske štednje govori o velikom poverenju građana u nacionalnu valutu ali i o probuđenoj svesti kod građana da je ekonomski isplativije štedeti u dinarima nego u stranoj valuti.

Ovako Vladimir Vasić, generalni sekretar Udruženja banaka Srbije komentariše podatak Narodne banke Srbije o rastu dinarske štednje.

I dinarska i devizna štednja prema zvaničnim podacima NBS rastu od 2012. godine, ali je rast dinarske štednje daleko veći. U odnosu na 2012. godinu, već početkom 2020. godine dinarska štednja je učetvorostručena i premašila je iznos od 80 milijardi dinara. Na kraju avgusta 2020. godine dinarska štednja stanovništva dostigla je iznos od blizu 87 milijardi dinara. Vredan pažnje je svakako i podatak da je preko polovine ukupnog rasta dinarske štednje ostvaren u poslednje tri godine.

OPREZ! NE PRIMAJU SVI TRGOVCI ČEKOVE SVIH BANAKA! Da li je moguće naterati ih da omoguće odloženo plaćanje svima?

- Razlog za ovakav rast su pozitivna makroekonomska kretanja, niska inflacija i sprovedene strukturne reforme uz smanjenje učešća javnog duga u bruto domaćem proizvodu - kaže Vasić. - Mere i aktivnosti koje je preduzela NBS, u koordinaciji sa Vladom Republike Srbije, doprinele su stabilnosti kursa dinara prema evru, smanjenju učešća problematičnih kredita, povećanju kreditnog rejtinga Srbije i padu premije rizika zemlje. Sve navedeno ima veliki uticaj na jačanje poverenja građana u nacionalnu valutu.

POZAJMIŠ 50.000, VRATIŠ 68.000 DINARA! Ovu pozajmicu uzmite od banke samo ako baš morate, u suprotnom ODRAĆE VAS

Banke će, kako Vasić kaže, i u narednim godinama samostalno i u saradnji sa NBS i UBS, nastaviti da promovišu štednje kao društveno korisne aktivnosti koja ima veliki značaj za rast društvenog bruto proizvoda kao i za razvoj čitave privrede.

Pratite Zaštitnik potrošaca na Fejsbuku OVDE

Pratite Zaštitnik potrošaca na Tviteru OVDE

Najnovije informacije na portalu Informer.rs



Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija