• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Zaštitnik potrošača

30.10.2020

16:35

NIJE ISTO AKO OROČITE 100.000 DINARA I 850 EVRA! Evo koliko ćete da zaradite za godinu dana

Vesti

NIJE ISTO AKO OROČITE 100.000 DINARA I 850 EVRA! Evo koliko ćete da zaradite za godinu dana

Podeli vest

Rast dinarske štednje stanovništa u 2020. godini iznosi 13 procenata, odnosno 10 milijardi dinara, dok je devizna štednja povećana za 0,4 milijarde evra, što je 3,7 procenata, saopštila je danas Narodna banka Srbije.

Ukupna dinarska štednja, prema poslednjim podacima, iznosi gotovo 90 milijardi dinara, što je preko pet puta više u poređenju sa krajem 2012. godine. Od oktobra prošle godine štednja u domaćoj valuti povećana za oko 20 procenata, dok je ukupno povećanje u 2019. godini bilo 30 procenata, odnosno 18,5 milijardi dinara.

NBS ističe da prosečan godišnji rast dinarske štednje od 2013. godine iznosi 25 procenata, što znači da se štednja u domaćoj valuti povećava ubrzano - za četvrtinu u proseku svake godine u poslednjih osam godina.

Prema poslednjim podacima, devizna štednja stanovništva dostigla je 11,2 milijarde evra, a samo prošle godine ona je povećana za 0,8 milijardi evra.

"Aktuelna kriza ponovo nas je podsetila koliko je važno štedeti u kontinuitetu. Sada, možda više nego ikada ranije, dolazi do izražaja značaj štednje u domaćoj valuti. Svake godine uoči Svetskog dana štednje pravi je trenutak da se ukaže na važnost štednje, kako za pojedinca, tako i za ekonomiju u celini", ocenila je NBS pred 31. oktobar.

Samo jedna banka u Srbiji nudi kredit od 10 % učešća za stan: Guverner ima jednu poruku za ostale

U analizi isplativosti štednje koju je predstavila NBS je potvrđeno da je dinarska štednja isplativija od štednje u devizama - i u kratkom i u dugom roku. Navodi se da štediša koji je pre godinu dana položio na štednju 100.000 dinara dobija oko 2.200 dinara više u odnosu na štedišu koji je u istom periodu oročio na godinu dana 850 evra, što je bila protivvrednost iznosa od 100.000 dinara.

NBS navodi da je to rezultat očuvane monetarne i finansijske stabilnosti, relativno viših kamatnih stopa na dinarsku štednju nego na štednju u evrima, povoljnijeg poreskog tretmana dinarske štednje - jer se kamata na dinarsku štednju ne oporezuje, kao i mera donetih u periodu pandemije koje su doprinele nastavku očuvanja makroekonomske stabilnosti.

AKO STE KLIJENT OVE BANKE, BUDITE OPREZNI! Korisnicima skidaju dupli iznos sa računa, I TO NIJE PRVI PUT!

Saopšteno je da je analizom utvrđeno i da je dinarska isplativija od štednje u devizama i u oročavanjima dužim i kraćim od godinu dana.

"Građani imaju sve više poverenja u stabilan domaći finansijski sistem i stabilnost domaće valute, svedoči i činjenica da i dinarska i devizna štednja nastavljaju da rastu i dostižu svoje najviše nivoe, i to u godini koju karakteriše pojačana neizvesnost i globalna ekonomska kriza izazvana pandemijom COVID-19", ocenila je NBS.

Dodaje se da to govori da dugoročna monetarna i finansijska stabilnost koje godinama obezbeđuje NBS daju sigurnost građanima da štede u domaćoj valuti bez bojazni da će biti umanjena realna vrednost njihovih uloga, odnosno zarade koju ostvare po osnovu dinarske štednje.

NBS navodi da je Srbija tokom globalne krize izazvane korona virusom uspela da očuva makroekonomsku i finansijsku stabilnost zahvaljujući sveobuhvatnom paketu monetarnih i fiskalnih mera.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Živeo je za svoje sestre... bio je kum na svadbi nastradao na putu do kuće:  Tužna sudbina nastradalog suvozača kod Vlasotinca
Hronika

Živeo je za svoje sestre... bio je kum na svadbi nastradao na putu do kuće: Tužna sudbina nastradalog suvozača kod Vlasotinca

Nikola Ranđelović (31) iz Vlasotinca, suvozač u automobilu „reno megan“ kojim je upravljao G. K. (34), nastradao je u jezivoj saobraćajnoj nesreći koja se prekjuče dogodila u selu Gornje Zuniče, nedaleko od Knjaževca. Da priča bude još tužnija, on je nastradao nakon što se vraćao sa veselja na kome je bio kum jednom od najboljih prijatelja!

25.04.2024

12:37

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija