• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. Jovanović

23.09.2022

18:42

ZBOG OPASNE BAKTERIJE LISTERIJE POPULARNA PRERAĐEVINA POVUČENA S TRŽIŠTA! Zaražene viršle "Wudy" razaraju organizam!

Vesti

ZBOG OPASNE BAKTERIJE LISTERIJE POPULARNA PRERAĐEVINA POVUČENA S TRŽIŠTA! Zaražene viršle "Wudy" razaraju organizam!

Podeli vest

Temperatura, povraćanje, gubitak svesti, paraliza mišića samo su neki od simptoma listerioze, koju možete dobiti ako ste konzumirali kontaminiranu hranu

Bakterija listerija koja je pronađena u viršlama "Wudy" veoma je opasna po zdravlje. Prema navodima Uprave za veterinu, može da izazove trovanja hranom, naročito kod osetljivih kategorija populacije.

Nutricionista Milka Raičević napominje da se listerija često može naći u mleku i mesu, ali i povrću, o čemu treba voditi računa. Kako objašnjava, ti organizmi žive u vodi, zemljištu, izmetu, đubrivu, a u prehrambenoj industriji najčešće u mlečnim proizvodima i živinskom mesu. Ona takođe ističe da je ta bakterija veoma opasna.

- S tim se ne treba igrati, ona napravi haos u organizmu. Kada je reč o povučenom proizvodu, posebno je opasno što te viršle, nažalost, jedu deca - kaže Raičevićeva.
Naša sagovornica objašnjava simptome trovanja listerijom.

Foto: informer/shutterstock


- Prvo krene s mučninom, a zatim deca kukaju da ih bole noge, mišići, da im je ukočen vrat. Slede glavobolja i povraćanje. Kada bolest uhvati maha, počinju da se teturaju, gube apetit i telesnu težinu. Dijagnostika i lečenje su veoma problematični, vrlo je ozbiljno.

Duga inkubacija

Kako tvrdi, period inkubacije traje dugo - minimum od pet do sedam dana, pa niko ne posumnja na listeriju na početku zaraze.
- Tako se gubi vreme, bolest se aktivira u naredne dve-tri sedmice, a i onda već imamo iznemoglu osobu.

Govoreći o zaraženim viršlama Raičevićeva kaže da je veliki problem što je bilo uopšte teško pretpostaviti da je baš ta namirnica uzrok problema.
- Kontrole moraju da budu detaljnije. Ta serija viršli je verovatno velika, a sigurno je prošlo bar mesec dana otkad su se našle na tržištu, što znači da će se posledice najverovatnije lečiti sledećih šest meseci.

Foto: Shutterstock

Podsetimo, italijanske viršle "Wudy" povučene su sa tržišta u Srbiji zbog kontaminacije opasnom bakterijom listerijom.
Sistem za brzo obaveštavanje Evropske unije obavestilo je Upravu za veterinu o kontaminiranosti ovih viršli. Uprava za veterinu sprovela je hitnu kontrolu i zabranila dalju distribuciju barene kobasice brenda "Wudy".

Veliki rizik

Prema trenutnim informacijama, u Srbiju su uvezene u pakovanjima od jedan kilogram, 250 grama, 240 grama i 150 grama. Proizvod koji je dospeo na tržište biće odmah povučen i neškodljivo poništen.
Gradski zavod za javno zdravlje "Beograd" ukazuje da bakterija listerija može da raste u rasponu temperature nižem od 0°C do 45°C, tako da opstaje i razmnožava se na uobičajenim temperaturama u frižideru, što je čini posebno opasnom.

Foto: informer/shutterstock


Međutim, hrana koja nije ohlađena na temperaturi frižidera, kao i ona koja se presporo hladila, izložena je povećanom riziku od umnožavanja bakterije.
- U visokorizičnoj hrani koja se čuva u frižideru, kao što su meki sir, sir od nekuvanog mleka, pašteta, dimljena riba, narezano meso, narezani suvomesnati proizvodi, prisustvo ove bakterije u bilo kom broju značajno je za javno zdravlje jer postoji mogućnost za njen rast i razmnožavanje tokom skladištenja - navodi Gradski zavod za javno zdravlje "Beograd".

Problem s kvalitetom

Uvoznik mesnih proizvoda brenda "Wudy" u Srbiju, kompanija "Silbo", saopštila je da, nakon što ih je obavestio dobavljač AIA da je u jednoj od fabrika utvrđeno da u delu proizvoda postoji problem s kvalitetom, dala nalog da se povuku sporni lotovi iz maloprodaje.
Dodaje se da su ostali proizvodi brenda "Wudy" potpuno bezbedni za upotrebu, a da će ubuduće isključivo nabavljati robu tog brenda iz fabrika koje nemaju taj problem.

Dva klinička oblika listerioze

NEINVAZIVNI
- blaga forma bolesti
- dijareja
- temperatura
- glavobolja
- bolovi u mišićima
- inkubacija je kratka i traje nekoliko dana

INVAZIVNI
- ozbiljnije oboljenje
- javlja se kod visokorizičnih grupa populacije (trudnice, onkološki bolesnici, stari, odojčad)
- povišena temperatura
- glavobolja
- ukočen vrat
- povraćanje
- gubitak ravnoteže
- poremećaj svesti
- konvulzije
- paralize mišića
- inkubacija od nekoliko dana do 90 dana

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija