• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer Ljubav i zdravlje

10.11.2015

11:11

(FOTO) NA SUDARU ISTOKA I ZAPADA Upoznajte Berlin iz potpuno novog ugla!

Ljubav

(FOTO) NA SUDARU ISTOKA I ZAPADA Upoznajte Berlin iz potpuno novog ugla!

Podeli vest

Glavni i najveći grad Nemačke drugi je i po veličini u Evropskoj uniji posle Londona, ali i treći najposećeniji grad u Evropi uz London i Pariz. Čuven po burnoj istoriji, Rajhu, arhitekturi, bogatoj kulturi, filmskom festivalu, ali i opasno dobrom provodu, Berlin je prava destinacija za ljude u potrazi za drugačijim iskustvom na putovanju

Iako ima oko 3,5 miliona stanovnika, zbog prostranstva i mogućnosti koje pruža glavni grad Nemačke ostavlja utisak mnogo veće metropole.

Osim po burnoj istoriji, Berlin je danas poznat i kao evropska prestonica moderne umetnosti koja svake godine iznedri mnoštvo mladih umetnika. Takođe, grad je poznat i kao evropski centar omladine, a kao takvog su ga obeležili studentski protesti šezdesetih godina kada je bio meka mladih buntovnika i nešto kasnije čuvena stanica Zoo, poznata iz potresnog romana "Mi deca sa stanice Zoo", koji govori o mladima u ponoru narkomanije.

Ipak, osnova turističke ponude oslanja se, naravno, na čuveni period Hladnog rata i razlike Istoka i Zapada.

Shutterstock

Iako je to možda netipičan početak turističkih obilazaka, ali ovaj grad bi trebalo da prvo doživite noću. Naime, Berlin noću je nesvakidašnji doživljaj jer je na svim njegovim znamenitostima vidljiva prava umetnost poigravanja svetlosti i boja, po čemu ubedljivo prednjači trg Potsdamer.

Pre rata bio je veoma važna raskrsnica, da bi za vreme Hladnog rata čuveni Berlinski zid prolazio baš po sredini tog trga. Posle pada komunizma i uklanjanja zida "Potsdamer plac" je postao najveće gradilište u Berlinu, pa je on danas poslovni centar Berlina, odnosno mesto na kom su podignute moderne zgrade velikih svetskih kompanija. Kao uspomena, ali i svojevrstan magnet za turiste, na trgu su sačuvani delovi zida.

Obilazak započnite posetom zgrade Bundestaga, koja se smatra arhitektonskim remek-delom. Ispred zgrade se prostire veliki plato, a oni koji žele da je vide iznutra moraće da se naoružaju strpljenjem za čekanje u redu. 

Shutterstock

U Berlinu ćete imati nezaboravan susret sa simbolom moderne istorije i najekstremnije podeljenosti Istoka i Zapada - ostacima Berlinskog zida.

Pred kraj Drugog svetskog rata, Londonskim sporazumom iz 1944, grad je podeljen na četiri zone koje su nadzirali SAD, Velika Britanija, Francuska i SSSR. U okviru Sovjetske okupacione zone 1949. godine Istočni Berlin je postao glavni grad Istočne Nemačke, dok su istovremeno američke, britanske i francuske snage za glavni grad Zapadne Nemačke odredile Bon. U avgustu 1961. godine Istok i Zapad su i zvanično podeljeni tako što je izgrađen Berlinski zid.

Možda je najzanimljivije obići delove zida sa istočne strane grada jer je to svojevrsna izložba uživo. Naime, delove zida su oslikali umetnici iz celog sveta, neke krase nestvarni grafiti i murali talentovanih alternativnih umetnika, a najpoznatiji je mural na kom se ljube Brežnjev i Honeker.

Berlinski zid je pao 9. novembra 1989. i to je bio zvaničan početak ponovnog ujedinjenja Nemačke, a dve godine kasnije Bundestag je izglasao odluku da glavni grad Nemačke više ne bude Bon nego Berlin.

Oni koje fascinira svedočanstvo o podeli Nemačke, koja je bila simbol podele sveta, svakako ne bi trebalo da propuste odlazak do tačke nazvane Čekpoint Čarli, koja je nekada označavala granični prelaz iz Istočnog u Zapadni Berlin.

Shutterstock

Nedaleko od prelaza smešten je muzej u kojem možete dosta toga naučiti o stanju u ovoj zemlji u vreme njene podeljenosti. Osim tog muzeja, posetite i muzej i spomenik žrtvama Holokausta sastavljen iz nekoliko kamenih pravougaonika koji simbolizuju grobnice stradalih Jevreja.

Zaputite se do Brandenburške kapije, vrata Berlina, koja su izgrađena 1791. godine. Značajna građevina tokom Hladnog rata bila je nepravedno zapostavljena jer se nalazila na "ničijoj zemlji". Kapiji su tada mogli da priđu samo stanovnici Istočnog Berlina, ali su o prolasku kroz nju mogli samo da sanjaju.

Centar grada je rezervisan i za šetnju bulevarom Unter den Linden kojim će vas odvesti do Rajhstaga. Baš kao i kod kapije, i tu ćete naići na stotine turista koji uredno čekaju da kupe svoju ulaznicu za posetu čuvenom zdanju i ogromnoj staklenoj kupoli na njemu iz koje se vidi Berlin kao na dlanu.

Shutterstock

Za kraj, nemojte propustiti da lepotu Berlina doživite i sa reke. Vožnja brodićem po reci Špre idealna je za one koji posle silnih istorijskih lekcija vole da se opuste i uz ispijanje nemačkog piva uživaju u pogledu na grad, koji sa jedne strane krasi Palata Republike izgrađena 1976. na mestu nekadašnjeg dvorca pruskih kraljeva, a sa druge Berlinska katedrala iz 1905. godine


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

Srpska lista sa COWEB-om o situaciji na KiM i položaju Srba!
Politika

Srpska lista sa COWEB-om o situaciji na KiM i položaju Srba!

Predsednik Srpske liste Zlatan Elek sa saradnicima sreo se danas u Kosovskoj Mitrovici sa članovima Radne grupe saveta Evropske unije za Zapadni Balkan (COWEB) i Evropske službe spoljnih poslova i tom prilikom predstavili političko-bezbednosnu situaciju na Kosovu i Metohiji i položaj srpskog naroda na ovim prostorima.

25.04.2024

13:54

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija