• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: zivotinje.rs/informer.rs

09.07.2016

14:06

SAMO NE NA ULICU: Ko vam čuva ljubimca dok ste na odmoru?

Ljubav

SAMO NE NA ULICU: Ko vam čuva ljubimca dok ste na odmoru?

Podeli vest

Sezona godišnjih odmora je uveliko krenula i svi se spremamo za letovanje koje smo iščekivali cele godine. Vlasnici ljubimaca svake godine razmišljaju da li da odmor provedu sa svojim ljubimcem ili da ga ostave kod kuće

Kako u svetu, pa i u našoj zemlji, postoji surov trend izbacivanja kućnih ljubimaca u sezoni godišnjih odmora, mnoge organizacije za zaštitu životinja apeluju na vlasnike ljubimaca da to ne čine, nudeći im alternativna rešenja.

Na primer, region je prošle nedelje zadivio gradonačelnik Zagreba koji je svojim sugrađanima poručio da ako nemaju gde da ostave psa tokom odmora, da ga slobodno dovedu na njegovu adresu i da će ga on pričuvati. 

Šta vam je činiti? 

Kako bi stres od odvajanja bio što manji, ostavite ljubimca kod prijatelja ili rođaka kome bezuslovno verujete ili se odlučite se za neki od proverenih pansiona za privremeni smeštaj životinja.

(VIDEO) KAKAV CAR: Ovaj pas zna da uživa!

Opcija ostavljanja ljubimca na čuvanje osobi od poverenja je svakako najbolja varijanta. Izaberite nekoga ko je ranije imao iskustva u čuvanju životinja, jer ćete na taj način izbeći detaljno davanje instrukcija o ishrani i navikama vašeg ljubimca. Naravno, moći ćete da se opustite jer ćete biti uvereni da je vaš mezimac u dobrim i sigurnim rukama.

Poželjno je da to bude osoba koja je inače u čestom kontaktu sa vašim ljubimcem. Osvrnite se i dobro razmislite ko je osoba na koju ćete se osloniti i koja će pružiti bar upola pažnje vašem prijatelju, kao što vi to svakodnevno činite.

(VIDEO) HIT U LOS ANĐELESU! Penzioner i guska svakodnevno šetaju parkom!

Ako ste prinuđeni da svog psa ili mačku ostavite u pansionu, onda se bar uverite da pansion zadovoljava sve neophodne sanitarne, zdravstvene, higijenske i sigurnosne zahteve. Vlasnici kojima je ovo jedina varijanta privremenog čuvanja ljubimca prvobitno bi trebalo da obiđu pansion kako bi se sami uverili da smeštaj ispunjava potrebne uslove, ali i da je osoblje stručno i iskusno.

APfoto

Veoma je važno posetiti nekoliko pansiona, a onda izabrati najpogodniji. U Beogradu ih ima nekoliko, međutim većina njih nije registrovana. Ipak, najbolji savet i preporuku daće vam neko ko je već ranije ostavljao ljubimca u određenom pansionu. 

Pri obilasku pansiona obratite pažnju na sledeće stavke: 

- Adekvatan prostor za fizičke aktivnosti i odmor svih životinja.

- Prostorije moraju biti provetrene, dobro osvetljene i da imaju odgovarajući sistem klimatizacije.

(VIDEO) HIT! Kakadu Erik uz psovke odbija da jede brokoli!

- Sigurnost je jako važna i šanse da ljubimac pobegne moraju biti ravne nuli.

- Uvek sveža hrana i voda.

- Čistoća mora biti na visokom nivou. Dakle, bez mrlja od hrane, dlaka, neprijatnih mirisa, prljavih prostirki…

- Uverite se da su životinje koje već borave u pansionu potpuno zdrave, ne boluju od zaraznih bolesti i nemaju parazite. Raspitajte se na koji način se kontroliše prisustvo buva, krpelja i drugih parazita u objektu.

NIJE DOČEKAO PRESELJENJE Uginuo "najtužniji polarni medved na svetu"!

Odluku o tome ko će brinuti o vašem prijatelju dok ste odsutni nije laka, ni jednostavna. Zato je morate doneti pažljivo i sa mnogo argumenata za i protiv. Ove godine je možda kasno, ali već sledeće razmotrite i opciju letovanja sa svojim ljubimcem. Oni koji su probali kažu da su se fenomenalno proveli!


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija