• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav&Zdravlje

27.08.2016

18:20

PUTOVANJE U BAJKU: Bratislava, grad uvrnutih spomenika!

Ljubav

PUTOVANJE U BAJKU: Bratislava, grad uvrnutih spomenika!

Podeli vest

Ako vam je dosta mora i vrućine, prava je prilika da posetite prestonicu Slovačke. U njoj ćete moći da uživate u opuštenom tumaranju kroz istoriju, ali i tekovine modernog društva

Bratislava je glavni grad Slovačke, ima oko 450. 000 stanovnika, nalazi se na samoj granici sa Austrijom i Mađarskom. Bratislava i Beč su najbliži glavni gradovi u Evropi, udaljeni samo 60 kilometara, a nekada su bili povezani tramvajem.

Grad je podeljen Dunavom na industrijsko-stambeni (Petržalka) i gradski deo, međusobno su spojeni mostovima, a najpoznatiji su:

- Novi most - na samom mostu se nalazi restoran NLO na visini od 84 metara.
- Apolo most.

86
metara visok je UFO toranj

Većina znamenitosti nalazi se u samome centru grada, koji se nalazi nedaleko od obale Dunava. Međutim, prvo vam u oko upada sjajan dvorac na brdašcu, Bratislavski hrad. Često ga nazivaju „naopačke okrenutim stolom" zbog kula koje deluju kao noge stola kada ga okrenemo naopačke. Dvorac je iz 15. veka, u početku se koristio kao kraljevska rezidencija, nakon toga kao semenište a onda je služio kao kasarna. Godine 1811. austrijski vojnici su se napili i dvorac je izgoreo do temelja.

Čudno vreme

Budite spremni na raznovrsne vremenske promene. Nemojte da vas prevari sunčano vreme, u grad često stiže hladan ruski vetar koji spusti temperature i za nekoliko stepeni, pogotovo zimi, zato se toplo obucite. Ljudi su ljubazni, jezik je vrlo sličan našem, pa ih uglavnom možete razumeti, a i oni vas, dakle, nećete imati problema sa komunikacijom.

Komunisti su ga obnovili 50-ih godina 20. veka, ali još i danas traju neke obnove. U dvorcu se danas nalazi muzej, međutim, veći deo je zatvoren radi obnove. Za 2,5 evra možete videti četiri vrlo oskudne prostorije. Odmah do dvorca nalazi se zgrada slovačkog parlamenta sa koje se pruža super pogled na grad i Dunav, a navodno se, kad je lepo vreme, može videti Austrija i Mađarska.

Vibracije Novog mosta

Kada se spustite sa dvorca dolazite do katedrale Svetog Martina. U ovoj katedrali održavale su se krunidbe kraljeva, a put kojim su prolazili označen je zlatnim krunama. Katedrala se često obnavlja jer propada zbog jakih vibracija s Novog mosta.

(VIDEO) DOŽIVITE SVET POZNATOG ČAROBNJAKA! HOGVORTS konačno otvoren za turiste!

Centar grada nalazi se u tzv. starom delu grada, a jedan od ulaza u taj deo je i Mihaljska kapija, odnosno Mihaelov toranj. Mihaelov toranj je bivša osmatračnica, a danas se u njemu nalazi izložba oružja. Na samom vrhu tornja nalazi se Sveti Mihael u borbi protiv zmaja, a ispred tornja „tačka nultog kilometra" na kojoj se nalaze udaljenosti raznih svetskih gradova.

Slovačka je nezavisnost dobila nakon čuvene Baršunaste revolucije, kada su se ona i Češka 31.12.1992. na miran način dogovorile da svaka krene svojim putem

"Uvrnuti spomenici"

Laganom šetnjom od Mihaelovog tornja dolazite na Glavni trg (Hlavne namestie). Samim središtem trga dominira Rolandova fontana, ali u oko upada i Stara skupština (Stara radnica) u kojoj se danas nalazi Gradski muzej. Iza skupštine nalazi se Primacilni trg sa Primacijalnom palatom - nadbiskupska palata. Na palati se nalazi gvozdeni biskupski šešir težak 150 kila. Ovde su nastupali Mocart, Betoven, List, a Napoleon je ovde potpisao Presburški sporazum u tzv. Dvorani ogledala (po uzoru na Versaj).

wikipedia.org

Plava crkva

Crkva Svete Elizabete poznatija je kao Plava crkva. Ukrašena je sa različitim nijansama plave boje i keramičkim cvetnim pločicama. Često je nazivaju i "crkva iz bajke". Totalno odskače od stila kojim je Bratislava građena.

Zanimljivosti Glavnog trga, a i cele Bratislave su razni spomenici po gradu:

Napoleonov vojnik - nalazi se u samom centru grada, prikazuje vojnika, sa karakterističnom kapom Napoleona, naslonjenog na klupu.

Čumil (Čovek na poslu) - nedaleko od samog centra, prikazuje čoveka koji viri iz šahta, ne znamo šta tamo radi, da li samo odmara ili gleda ženama ispod suknje, znamo samo da je vrlo simpatičan.

Lepi Naci - nedaleko od Čumila, prikazuje Ignaca Lamara, legendu Bratislave koji je bio siromašan i psihički bolestan, često je šetao gradom u elegantnoj odeći i pozdravljao prolaznike klanjajući se sa svojim šeširom.

Paparaco - takođe u blizini trga, iza ugla jedne zgrade skriva se paparaco i "fotografiše" sve živo.

PROMO CENA U KON TIKIJU: Futurizam Adama & Eve za 799 evra!

Kulturni centar

Ako nastavite šetnju od glavnog trga, stići ćete na Hviezdoslavov trg (Hviezdoslavovo namestie). Hviezdoslav je bio slovački pesnik, njegov spomenik nalazi se u samom središtu trga. Na trgu se nalazi i zgrada opere i baleta (Slovačko Narodno pozorište), ispred opere je Ganimedova fontana, koja prikazuje otmicu Ganimeda i njegov odlazak na Olimp. Tu su još i palata Reduta, danas najveća koncertna dvorana u Bratislavi, zatim "Karlton hotel", nemačka i američka ambasada, te razni kafići i restorani.

1960.
Podignut je spomenik Slavin

Nedaleko od centra grada nalazi se Predsednička palata (Grasalkovičeva palača). Palata je u početku bila centar muzičkog života Bratislave, ovde su se održavali balovi i zabave, a Jozef Hajdn odsvirao je ovde mnoga svoja velika dela. Nakon toga postala je predsednička palata, ovde su boravili predsednici, vlada, a i danas je u njoj smešten predsednik Slovačke. Palata ima veliki vrt koji je otvoren za javnost.

GRAD BOGOVA: Šta posetiti u Atini, kolevci zapadne civilizacije?

Odmah do palate nalazi se bivša Letnja biskupska palata u čijim prostorijama se danas nalaze kancelarije slovačke vlade. Preko puta se nalazi  Trg slobode (Namestie Slobody) u čijem središtu je Fontana prijateljstva. Iza zgrada se sakrila zanimljiva građevina, piramida okrenuta naopačke, inače sedište slovačkog nacionalnog radija.

Iz raznih delova grada, iznad svih zgrada primećuje se brdo Slavin, sa kojeg se pruža prekrasan pogled na ceo grad. Na samom vrhu brda nalazi se spomenik Slavin podignut 1960. godine u spomen na 6.850 sovjetskih vojnika koji su poginuli u odbrani Slovačke od nacista. Spomenik je visok 37 metara, a oko podnožja upisana su imena slovačkih gradova i datumi njihovih oslobođenja.

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija