• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav&Zdravlje/N.Lazović

12.11.2016

13:33

KAKO PREŽIVETI SLAVU? Nutricionisti nude plan odbrane od slatkiša i slaniša!

Ljubav

KAKO PREŽIVETI SLAVU? Nutricionisti nude plan odbrane od slatkiša i slaniša!

Podeli vest

Jedite polako, pijte vodu, družite se, uživajte, slava nije takmičenje ko će više pojesti

Dolazi vreme slava i bogatih trpeza lepih na oko, ali teških za stomak. Iskušenje je veliko, ali uz dobar plan odbrane od slatkiša i slaniša umerenost neće biti nemoguća misija. Kako u tome uspeti objašnjavaju dr Saša Plećević, poznatiji kao dr Filgud, i nutricionista Branka Mirković.

- Znam da je teško odoleti bogatoj trpezi pred kojom ćemo se svi mi naći, tako da ne mogu da kažem - nemojte ništa da jedete. Naprotiv, jedite sve što želite, ali vodite računa da budete što umereniji. Ako vam se za stolom nađe više vrsta mesa, pokušajte da se pre opredelite za ribu, ćuretinu ili piletinu nego za svinjsko pečenje. Želite li da koliko-toliko ispoštujete pravilan režim ishrane, potrudite se da što manje jedete peciva od belog brašna, a kada je reč o slatkišima, izaberite one koje su na prirodnoj bazi. Pokušajte da se obuzdate i kada je reč o konzumiranju alkoholnih pića, čaša-dve vina biće sasvim dovoljno - kaže dr Saša Plećević.

1018.
godine prvi put se pominje slava u našim krajevima

Podelite sa dva

Ipak, jasno je da će malo ko biti toliko jak karakter i da će tokom slave uspeti da odoli čarima hrane, tako da će svi jesti sve, ali bitno je da se ne prejedate i da ne jedete u kasnim noćnim satima.

Ako ste se ipak prejeli

U slučaju da ste se ipak prejeli, popijte čaj koji stimuliše varenje, kamilicu, nanu, čaj sa kimom. Sutradan jedite blagu supu od povrća, salate, posebno salate od kupusa, slatkog ili kiselog. Zlata vredan eliksir je kisela čorba koja leči mamurluk i prejedanje. Zakiselite čorbu limunom, popijte malo rasola ili jedite čorbu od kiselog kupusa. Popijte limunadu, jer limun obezbeđuje (dobru) kiselinu koja pomaže varenju.

- Tokom sezone slava nemojte se sasvim opuštati, već svakog dana u kasnim popodnevnim časovima (vikendom i svakog jutra), ako vam zdravstveno stanje dopušta, prošetajte barem po pola sata. Šetnja treba da bude umerena, što znači da prilikom hodanja ne gubite dah, već da možete normalno da pričate. Osim toga, u ovom periodu je važno i pravilno se obući, adekvatno vremenskim prilikama - savetuje dr Plećević.

- Niko vam ne može zabraniti da probate sve đakonije koje se nađu na trpezi, ali ako uspete da se obuzdate i pojedete polovinu od onoga što ste nameravali, verujte, osećaćete se mnogo bolje. Ako će vam biti lakše, pomislite i na muke koje ćete izbeći prilikom pokušaja da skinete neželjene kilograme koje ste nakupili tokom samo nekoliko slava zaredom - zaključuje doktor.

Shutterstock

Krenite od salate

I nutricionista Branka Mirković smatra da treba razviti strategiju kako se ne prejesti, a pritom ne uvrediti domaćine.

Sipajte sve u jedan tanjir da biste imali uvid o količini koju ćete pojesti

- Ako želite da probate više različitih vrsta hrane, sipajte sve čime želite da se poslužite u jedan tanjir da biste imali uvid o količini koju ćete pojesti. Uvek je veća opasnost ako jedemo od svega pomalo, jer izgubimo osećaj količine. Zato oprez. Odredite količinu veličinom tanjira i nikako ne dosipajte. Izaberite ono što najviše volite i opet stavite sve u jedan tanjir. Dobro je početi sa svežim povrćem, salatom - kaže Branka Mirković.

Izaberite kolač koji najviše volite, ne morate probati sve. Jedite polako, pijte vodu, družite se, uživajte, slava nije takmičenje ko će više pojesti.

Prejedanje je "greh", setite se ovoga i kada ste gost, ali i ako ste domaćin

- Prejedanje je "greh" (sedam grehova), setite se ovoga i kada ste gost, ali i ako ste domaćin. Ako ipak pogrešite, dva-tri dana jedite lakšu i manje kaloričnu hranu, voće, niskomasne jogurte, lagane čorbe od povrća - sugeriše Branka i poručuje:

- Napravite strategiju za sledeću slavu i zaista se pridržavajte odluke. Uskoro će i Nova godina, kada ćete želeti da blistate bez suvišnih kilograma.

hramsvgeorgija.org

SREĆNA SLAVA! 

Slava je najlepša svetkovina kada nije u vašoj kući, odnosno kada ste gost. Ipak, jednom godišnje morate biti i domaćin, naravno kako dolikuje. To ne podrazumeva, odnosno ne bi trebalo da podrazumeva, dane provedene pored šporeta, prevrtanje kuće naglavačke kako bi se obrisala poslednja trunka prašine, sedenje sa gostima umalo do svitanja, a nakon toga još jednu sesiju čišćenja.

Iako skapavate od umora, kad se pojave gosti sa flašom u cegeru (neko i cvećem) izigravate srećnu slavljenicu čekajući da se gungula što pre završi. "Jao, što ti ovo dobro, obavezno da mi daš recept; Je l' ovo domaće?; Je l' ima glutena?; Daj malo vina, samo nemoj da bude iz frižidera, molim te, može pola čaše, ne toliko, prst jedan samo!..." Ako slavite dva, ne daj bože tri dana, treba vam podići spomenik i dati mesec dana bolovanja.

Ono što se zaboravlja jeste suština ove svečanosti, odnosno narodnog/verskog običaja. Slava potiče iz kulta predaka. Slavljenjem porodice prenose kulturno nasleđe sa kolena na koleno i čuvaju svest o sopstvenom poreklu. To je vreme kada, ukoliko ste u svađi sa nekim ko vam je blizak, sve treba izgladiti u miru i ljubavi. Na dan slave najvažnije je otići u crkvu, pričestiti se i ispovediti. Većina, međutim, svu pažnju usmerava ka proslavi, trudeći se da gostima priušti nezaboravnu gozbu.

Ipak, ništa od toga nije potrebno. Važno je na stolu imati sveću - u znak sećanja na pokojnike, slavski kolač - koji predstavlja žrtvu i zbog toga je jako bitno svojeručno ga umesiti umesto kupovati ga, i žito - koje se ne prinosi za pokoj duše svetitelja, već za pokoj duše predaka koji su slavu slavili pre nas. Sve ostalo je čist luksuz. Zapravo, nekada se svečani ručak pripremao samo za ukućane, odnosno najbližu familiju, dok se gostima, koji su dolazili kasnije, servirani kafa (rakija) i kolači.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Nedelja sećanja na žrtve u Ribnikaru i Malom Orašju: Od 7. do 10. maja biće organizovane brojne aktivnosti
Društvo

Nedelja sećanja na žrtve u Ribnikaru i Malom Orašju: Od 7. do 10. maja biće organizovane brojne aktivnosti

Radna grupa za uspostavljanje Memorijalnog centra u znak sećanja na žrtve masovnog ubistva u Oglednoj osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu, koja je formirana Odlukom Vlade Republike Srbije, predložila je na četvrtoj sednici da sve škole u Srbiji organizuju Nedelju sećanja i zajedništva u periodu od 7. do 10. maja 2024. godine, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

19.04.2024

16:43

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija