• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: srbijadanas.com/informer.rs

25.03.2017

20:51

(VIDEO) ČIPKA, SVILA - BETON: Ovo je prva betonska haljina - lagana je i PERE SE U MAŠINI!

Ljubav

(VIDEO) ČIPKA, SVILA - BETON: Ovo je prva betonska haljina - lagana je i PERE SE U MAŠINI!

Podeli vest

Ako ste pomislili da je napravljena samo za gledanje, varate se. Verovali ili ne ali ova haljina se nosi kao i sva druga odeća...

Sve je počelo kada se dizajnerka iz Zagreba Sara Lončarić (26) prijavila prošle godine za takmičenje za mlade dizajnere Ferarri Fashion u Rimu. Obično se na to takmičenje prijavi i do hiljadu mladih dizajnera iz celog sveta. 

Sara, inače, pravi ekskluzivnu žensku odeću, napravljenu od finih, skupocenih materijala, ali jeodlučila da za Rim uradi nešto potpuno drugačije, neočekivano. Umesto svile i kašmira u Rim je rešila da ode sa betonom, a umesto šivaće mašine, bila joj je potrebna mašalica. 

- Moj ujak pravi čuda od betona i godinama me kopkalo šta bi se sve od njega moglo napraviti. Kada je stigao odgovor da sam prošla selekciju i da idem u Rim, odmah nam je pala na pamet ideja - hajde da napravimo pravi eksperiment i prvu betonsku odeću na svetu. Mom ujaku, arhitekti Jurici Huljevu, ta ideja se vrlo svidela jer obožava eksperimente, pomeranje uvreženih granica i naravno betone. Iako je zapravo bilo jako malo vremena, zatvorili smo se u njegov atelje i bacili na čisto eksperimentisanje, betoniranje - priseća se Sara.

- Sara i moja sestra Marina išle su po gradu i nabavljale različite vrste tkanina, a ja sam slagao recepture i betonirao. Zadatak je bio da se napravi haljina koja će biti lagana, savitljiva i ponaša se kao normalna tkanina kako bi manekenka u Rimu mogla normalno da je nosi. Zapravo, sve je trebalo da izgleda prilično normalno, samo što je od betona. Tih dana zaista smo se naradili. Na nekim tkaninama je beton pucao, na nekima se savijao, na nekima se ljuštio, bio pretežak… Ali uspeli smo da napravimo recepturu i pronađemo dve prikladne tkanine koje su nam omogućile željenu strukturu, izgled, karakteristike - kaže Jurica Huljev, Sarin ujak.

POGLEDAJTE VIDEO:

- U Rimu su svi bili totalno fascinirani. Niko nije očekivao nešto toliko eksperimentalno i drugačije, ušla sam u finale takmičenja i prva nagrada mi je izmakla za dlaku. Bez obzira na to, naš cilj je bio ispunjen. Dokazali smo da ljudska volja, želja, upornost, znanje, trud mogu pomerati granice i da možemo stvarati zaista inovativne stvari - priča Sara, dodajući kako bi betonska odeća svoju primenu mogla naći u pozorišnoj i filmskoj kostimografiji.

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje
Politika

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje

U okolnostima velikih pritisaka kojima je Srbija izložena mi nećemo pognuti glavu i izabrati put povlačenja, rekao je ministar Tomislav Momirović nakon radne večere sa ambasadorima islamskih zemalja u Srbiji održanoj u Vili dinastije Obrenović u Smederevu.

24.04.2024

19:53

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija