• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

28.04.2017

23:04

RODITELJI, PAŽNJA! Mobilni nemojte davati deci!

Ljubav

RODITELJI, PAŽNJA! Mobilni nemojte davati deci!

Podeli vest

Psiholozi apeluju na roditelje da svojim mališanima ne dozvole da vreme provode uz mobilni telefon ili tablet!

Mobilni telefoni su očigledno opasniji nego što smo mislili. Psiholozi upozoravaju da deca starosti od dve do pet godina uopšte ne bi trebalo da se igraju mobilnim telefonima i tabletima, kako ne bi postali zavisnici.

Dečji psiholog dr Arik Sigman ističe kako da gedžeti u ranoj dobi izazavaju poremećaje koje mogu izazvati "zavisnost" za ekranom i elektronskim uređajima, koji mogu potrajati ceo život.

Ispitivanje koje je sprovelo svetsko udruženje neurologa pokazuje da velika izloženost kompjuterima i gedžetima menja strukturu mozga, prenosi Daily Mail.

S obzirom da je ovo tek nedavno otkriveno, naučnici nisu sigurni koliko ljudi je zahvaćeno, pa apeluju na roditelje da svojoj deci, što je više moguće, ograniče pristup elektonici.

- Većina dece možda neće razviti zavisnost, baš kao što ne postaju alkoholičari svi koji piju, ali će biti skloniji tome - objašnjava dr Sigman. 

On dodaje da nije slučajno što zavisnike o kompjuterima i mobilnim telefonima poredi sa alkoholičarima.

- Zavisnici o tehnologiji lažu koliko vremena provode za računarom, izoluju se od ljudi, a sav svoj novac troše na kupovinu novih gedžeta. Ukoliko im uskratite mobilni ili tablet pokazuju fiziološke simptome apstinencije - objašnjava Sigman.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

„Grobarska molitva“: Kup naš nasušni daj nam danas...
Partizan

„Grobarska molitva“: Kup naš nasušni daj nam danas...

Navijači Partizana, naviknuti od košarkaša iz crno-bele porodice da pola veka unazad raznoraznim trofejima pune riznicu, teško su podneli sušan period od odlaska Duška Vujoševića do povratka Željka Obradovića i „dana pobede“. Posebno pamte generaciju koju je pre šest-sedam godina vodio Aleksandar Džikić i koja se poput Spartanaca u Termopilima srčano i do poslednje kapi znoja suprotstavljala daleko moćnijem protivniku.

24.04.2024

08:00

Planeta

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april
Balkan

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april

Savez Srba Slovenije i Muzej žrtava genocida, zajedno sa Srpsko kulturno društvo Maribor i SKUD Velenje organizovali su prethodnih dana u Velenju i Mariboru projekcije naših igrano-dokumentarnih filmova pod nazivom ,,Srbija veća od straha: Predavanje o tišini profesora Pavlovića“ i „Dve Brankove Kozare“.

24.04.2024

10:19

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija