• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

23.05.2017

18:00

NA METI MUŠTERIJA! Konobari imaju stresniji posao od neurohirurga!

Ljubav

NA METI MUŠTERIJA! Konobari imaju stresniji posao od neurohirurga!

Podeli vest

Nova studija je pokazala da zahtevni poslovi koji zaposlenima ne ostavljaju mnogo kontrole, najgore utiču na mentalno i fizičko zdravlje ljudi

Nije tajna da je konobarisanje težak posao. Ipak, nova studija, pokazala je da konobari trpe gori stres od neurohirurga. 

Istraživanje koje su sproveli naučnici Južnog medicinskog univerziteta u Guangdžouu u Kini, obuhvatilo je podatke iz niza studija sa ukupno 138.700 ispitanika, u kojima je ispitivana veza između stresa i radnog mesta. 

Koristeći te podatke, naučnici su klasifikovali poslove u četiri grupe, na osnovu toga koliko su psihološki zahtevni i koliko kontrole ostavljaju zaposlenom. 

Među najstresnijim poslovima našlo se konobarisanje, a utvrđeno je i da uslužni delatnici iz ove grupe imaju 22 odsto veći rizik od moždanog udara u odnosu na ljude sa manje stresnim poslovima. 

Neurohirurg se, dakle, možda oseća mentalno i fizički iscrpljeno posle svog radnog dana, ali je zato više cenjen od konobarice i svakako ima više kontrole nad onim što radi. 

Takođe, zbog smenskog rada, konobari i konobarice imaju lošije životne navike, češće piju i puše i skloniji su mentalnim problemima. 

- Stresan posao se vezuje za rizik od srčanih bolesti, ali su istraživanja koja su se bavila proučavanjem tog fenomena davala oprečne rezultate. Moguće je da stresni poslovi u kombinaciji sa nezdravim navikama dovode do većeg rizika - zaključuje Dingli Su sa Južnog medicinskog univerziteta.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Lala iz Banata

pre 6 godina

Најстреснији део посла код конобара је онај кад каже: " Да наплатимо "... Хирург у принципу... - нема толики "стрес"... - колико пацијент....?!

Igor

pre 6 godina

Gluposti.Placas ono sto si narucio.Kao bilo sta drugo,u pekari,prodavnici garderobe,tehnike,pijaci..itd..itd Samo kad neki ljudi odu u restoran,opuste se,pa lece komplekse,a konobare smatraju robovima,koji mora da im titra i igra oko njih,jer oni eto trose pare,pri tom baksis nije zagarantovan,i cesto cast izuzecima je minimalan.Na zapadu je to cenjeno zanimanje,a konobar gospodin covek.,mada i tu ima velikih razlika nije isto da li se radi u kafani,kaficu,klubu,eksluzivnom resoranu,brodu,hotelu...kod nas nista i niko nije cenjen pa ni ,konobar

Izbori 2024

Vesti

Oglasio se PS SE - Evo kako se "peru" nakon SRAMNE ODLUKE
Politika

Oglasio se PS SE - Evo kako se "peru" nakon SRAMNE ODLUKE

Parlamentarna Skupština Saveta Evrope (PSSE) saopštila je večeras da je usvojila preporuku da se tzv. Kosovu odobri da postane član Saveta Evrope (SE) i odlučila da prati ispunjavanje obimne liste obaveza za pristupanje, od kojih bi pitanje formiranja Zajednice srpskih opština (ZSO) trebalo da bude uključeno u buduće razmatranje Komiteta ministara SE o zahtevu tzv. Kosova za pristupanje SE kao post-pristupna obaveza.

16.04.2024

22:13

Debata bila neravnopravna, SE se pretvara u političku organizaciju - Grubješić o sramnom glasanju PS SE
Politika

Debata bila neravnopravna, SE se pretvara u političku organizaciju - Grubješić o sramnom glasanju PS SE

Stalna predstavnica Srbije pri Savetu Evrope Suzana Grubješić izjavila je večeras da je debata u Parlamentarnoj skupštini SE o prijemu tzv. Kosova bila neravnopravna i naglasila da su izveštaj i čitava sprovedena procedura bile protiv osnovnih principa, vrednosti i normi na kojima ta organizacija počiva, a koja se prema njenoj oceni, sve više pretvara u političku organizaciju.

16.04.2024

22:06

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija