• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

19.08.2017

21:40

VAŠE DETE JE STALNO LJUTO? Evo šta mali mrgud pokušava da vam poruči!

Ljubav

VAŠE DETE JE STALNO LJUTO? Evo šta mali mrgud pokušava da vam poruči!

Podeli vest

U redu je biti povremeno ljut s razlogom, ali ako je vaše dete često ljuto šta biste trebali da uradite u takvim situacijama?

Možete da se pomirite sa njihovom ljutnjom ili da malo bolje razmislite i shvatite da te ljutnje najčešće nemaju osnova. Možda vaše dete muči nešto mnogo važnije, mislite i o tome.

Ako vaše dete konstantno pokazuje bezrazložnu ljutnju, možda ga muče ovi problemi:

Možda je vaše dete konstantno umorno

Mnogi roditelji jednom kada dete izađe iz jasličke faze ne pridodaje toliku važnost količini sna, mnogo dece zapravo ne spava onoliko koliko bi trebalao.

Rezultat je konstantan umor. Deca ga doduše ne pokazuju kao i odrasli, ali su zato češće razdražljiva i nervozna, pa im ne treba puno da "puknu".

Zato dobro razmislite da li je vaše večno ljuto dete dovoljno spavalo. Ne zaboravite da su oni još uvek u razvoju i da njihovom organizmu zbog toga treba više energije, a samim time i više sna od odraslih.

Ne mogu da se nose sa svojim osećanjima

Ako se vaše dete često nalazi u situaciji kada se jednostavno ne može nositi sa svojim osećanjima, ma koliko god takve situacije vama izgledale beznačajne, znajte, to decu pogađa više nego što se čini.

I to ne samo onda kada su premali da bi znali da se izraze. Tada je njihova ljutnja slična frustraciji. U tom slučaju vašem detetu bi trebalo malo vašeg strpljenja, da ga mirnim razgovorom nagovorite da vam se otvori.

Problem medicinskog karaktera

U slučaju da vaše dete učestalo pokazuje znakove ljutnje i pritom je prilično agresivno, bez naznake zbog čega je ljutnja došla i kada bi mogla proći, možda bi najbolje bilo popričati sa pedijatrom.

I u tom slučaju znajte da sigurno nećete dobiti brz i jednostavan odgovor.

Možda se vaše dete često oseća nemoćno

Začudili biste se, ali deca su najčešće ljuta upravo zbog roditeljskih odluka, a ako vi spadate u onu grupu koja ne voli puno da objašnjava, ali zato voli da dete živi prema vašim pravilima , to bi mogao biti glavni i jedini okidač njihove ljutnje.

Dete bi trebalo da ima izbor, pa biste trebali i vi da popustite pre nego što ljutnja vašeg deteta preraste u naviku.

Shutterstock

Ljutnja je samo odraz nekog drugog prigušenog osećanja

Za decu se zapravo nikada ne može pouzdano reći da misle ono što kažu. Naravno, deca ne posežu često za lažima, ali ipak znaju prećutati pravu istinu.

Tako ljutnja koju pokazuju prema vama, prema svojoj braći ili sestrama, možda uopšte nema veze s njima, već sa problemom iz škole ili nekim određenim detetom iz škole.

Ako dete nije u situaciji da reši taj glavni problem, lako će preusmeriti ljutnju i izbacivati svoja negativna osećanja. Zato je veoma važno da se problem reši tamo gde je nastao.

Dete vas gleda i kopira

Ljutnja može lako da se kopira. Možda toga i niste toliko svesni, ali ako ste vi kao roditelj često ljuti na svet oko sebe, na razloge i okolnosti, i vaše dete može slično da se ponaša.

Trebalo bi da povedete računa i o tome, preispitajte se, možda nije sve i uvek do deteta. Mnogo je bolja varijanta imati osmeh na licu, kako za vaše zdravlje, tako i za zdravlje vašeg deteta.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija