• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

04.06.2018

21:55

VAŽNO JE SAMOPOUZDANJE! 7 stvari koje roditelji moraju da nauče svoju decu

Ljubav

VAŽNO JE SAMOPOUZDANJE! 7 stvari koje roditelji moraju da nauče svoju decu

Podeli vest

Mnogi roditelji se često nalaze u situacijama kada žele da pomognu svom detetu, ali se plaše da će pogoršati stvari ako se mešaju

 Savršeno je normalno i prirodno za roditelje da žele da zaštite svoju decu, ali postoje neke situacije kada moraju pustiti da deca sama rade svoje stvari. Roditelji ih mogu samo podržati i naučiti kako da se nose sa različitim izazovima, kako bi mogli da se u budućnosti sami zaštite. 

Sedam  stvari koje roditelji moraju da nauče svoju decu:

1. Naučite dete da kaže "NE"

Problem: Drug iz razreda traži od deteta da dozvoli da varaju tokom testa. Ako se vaše dete slaže da pomogne, nastavnik će dobiti 2 identična odgovora i smanjiti ocenu za oba učenika.

Rešenje: Objasnite svom detetu da tako omalovažava sebe i sopstveni napor, jer je provelo dosta vremena pripremajući se za test, a sada neko želi da koristi njegovo znanje za svoju korist. Kad naučite svoje dete da kaže "ne", ono će umeti da kaže i "Još nisam završio. Ne uznemiravaj me.". Takva racionalna rečenica će omogućiti vašem detetu da se oseća sigurno i niko neće moći da manipuliše njime.

2. Naučite dete kako da ustane kad padne

Problem: Učenici iz odeljenja vašeg deteta će uvek naći nekoga koga će da zadirkuju i ismevaju, a to može biti baš vše dete. Ovo dovodi do toga da vaše dete ne želi da ide u školu zbog emocionalnog bola koji mu izazivaju drugi učenici.

Rešenje: U takvim situacijama, roditelji ne smeju direktno da se mešaju u sukob da ne bi pogoršali stvari. Objasnite detetu da je maltretiranje kome je izloženo samo način na koji ostala deca žele da izgledaju kul. Objasnite detetu da ukoliko se usprotivi i ne uplaši pred onim koji pokušavaju da ga ismevaju ono samo postaje kul. Ako se dete smeje dok gleda one koji ga uznemiravaju direktno u oči, pokazuje da ga nije briga, pa ostatak ekipe će izgubiti interesovanje jer neće videti reakciju kakvu očekuje.

3. Ocene nisu najvažnija stvar

Problem: Svaki put kada vaše dete dobije lošu ocenu, ono počinje da plače jer nije uspelo bolje da se bavi tim zadatkom. Deca se plaše da kažu svojim roditeljima za ocene jer ne žele da budu kažnjena.

Rešenje: Mnogi roditelji čine da se njihova deca plaše loših ocena, a da to ni sami ne shvataju. Naravno, stečeno znanje je važno, ali se deca ne smeju plašiti kako bi pokazala lošu ocenu. Roditelji ne bi trebalo da viču na svoju decu ili da ih kažnjavaju zbog loših ocena. Pokažite svom detetu da je vaša ljubav iznad svih njegovih dostignuća. Samo recite: "Nisi uspeo da dobiješ dobru ocenu? Ne uznemiravaj se. Dobićeš je sledeći put!"

4. Naučite dete da pomogne i brani one koji su slabiji

Problem: Dete kaže da njegovi drugovi iz razreda maltretiraju nekog dečaka. Vaše dete zna da to nije u redu, ali ne znaju kako da pomognu i plaše se da pokušaju.

Rešenje: Mnoga deca se plaše da odbrane one koji su slabiji zato što ne žele da rizikuju da postanu još jedna žrtva. Odrasli osećaju isti strah kada vide da ljudi vređaju osobe iz nižih društvenih grupa. Zato detetu morate da objasnite da je veoma važno da se složite i da budete spremni da pomognete. Pitajte svoje dete da vam pomogne u kući i neka bude odgovorno za nešto: za mlađu sestru (brata) ili kućnog ljubimca.

5.  Naučite dete da voli ono što radi 

Problem: Stalna rutina škole, atletskih klubova, tutora i domaćih zadataka čini vaše dete umornim i iscrpljenim. Sve što oni žele je da se opuste ili provedu vreme sa svojim prijateljima.

Rešenje: Roditelji žele da njihova djeca budu srećna i da postižu sjajne rezultate, zato upotpunjuju raspored svog deteta sa što je više moguće aktivnosti. Ali ovakav pristup pokazuje deci da samo one stvari koje vole mogu da im donesu radost i uspeh. Neka dete provede sat vremena dnevno radeći ono što voli,  igrajući igrice, baveći se sportom ili umetnošću.

6. Naučite dete da je vežbanje deo života

Problem: Vaše dete je suviše stidljivo i rezervisano? Zato voli da ostane kod kuće, umesto da se druži sa drugom decom.

Rešenje: Predložite svom detetu da počne da trenira neki timski sport. Grupa dece koja ima ista interesovanja će imati dobar uticaj na vaše dete. Sport doprinosi povećanju poverenja vašeg deteta. Roditelji ne smeju zaboraviti da se moraju setiti želja svog deteta i da treba da mu omoguće da smao izabere aktivnosti koje stvarno voli. Ako vaše dete voli da pleše, pustite ga da pleše, ne terajte ga da trenira tenis. Inače će početi da mrzi sve što je povezano sa sportom.

7. Naučite svoje dete da voli sebe onakvo kakvo jeste 

Problem: "Ona ima lepu kosu, on ima lepe oči, a ja sam ružna." Pre ili kasnije, sva deca počnu da se upoređuju sa drugom decom i to može postati problem u budućnosti.

Rešenje: Sva deca, bez obzira na pol, žele da budu atraktivna i talentovana. Ne zaboravite da kažete svom detetu da je lepo. Ovakvi primeri pokazuju da ono što nas čini lepima nije naš savršenstvo, ali to koliko smo jedinstveni jeste.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje
Politika

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje

U okolnostima velikih pritisaka kojima je Srbija izložena mi nećemo pognuti glavu i izabrati put povlačenja, rekao je ministar Tomislav Momirović nakon radne večere sa ambasadorima islamskih zemalja u Srbiji održanoj u Vili dinastije Obrenović u Smederevu.

24.04.2024

19:53

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija