• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Mondo.rs/Informer.rs

12.10.2018

14:29

MANIPULACIJA ZA POČETNIKE: Probajte jednostavne i zabavne psihološke trikove!

Ljubav

MANIPULACIJA ZA POČETNIKE: Probajte jednostavne i zabavne psihološke trikove!

Podeli vest

Dok su neki psihološki trikovi teški i koriste ih samo profesionalci da bi manipulisali drugima, postoje i neki jednostavni trikovi koje svako od nas može da koristi u svakodnevnom životu...

Pročitajte nekoliko psiholoških trikova koji zaista "rade" i koje možete vrlo lako da testirate.

Nikada ne pitajte nekoga "da li bi mogao/la...". Ako pitate na ovaj način, ljudi će to smatrati teorijskim pitanjem. Na primer, ne pitajte: "Da li bi mogla da pozoveš svoju sestru?" jer odgovor da može da znači "da, teoretski bih mogao/la. Umesto toga, recite "Molim te, pozovi svoju sestru" ili pitajte "Možeš li, molim te, da pozoveš svoju sestru".

Ako želite da nekome bude neprijatno, dok razgovarate sa tom osobom gledajte joj u sredinu čela.

Kada razgovarate sa nekim ko pokušava da izbegne odgovor na pitanje, napravite kratku pauzu i tih nekoliko sekundi ga gledajte u oči. Tako će im biti neprijatno i nastaviće da pričaju. Možda će vam reći više detalja ili će reći istinu (ako lažu) jer će misliti da su vaša tišina i pogled u oči znak da već znate istinu.

Ako želite da izgradite dobar odnos sa nekim, na primer, sa kolegom na poslu, pitajte ga da vam objasni nešto na šta već znate odgovor. Posle toga će njegovo ponašanje prema vama biti bolje.

Kada nekome postavljate pitanje, suptilno klimnite glavom. Najverovatnije je da ćete tako dobiti potvrdan odgovor. I budite obazrivi - u mnogim restoranim zaposleni koriste ovaj trik na mušterijama kako bi naručili još hrane.

Foto: Pixabay

Ukoliko je osoba zaista koncentrisana na posao ili je, recimo, usred ozbiljnog telefonskog razgovora, možete da pružite ruku prema njoj i daće vam šta god da joj se u tom trenutku nalazi u ruci. Moguće je čak i da se toga kasnije neće sećati. Ovaj trik radi i u drugom smeru – ako im date nešto u ruku, vrlo je moguće da to neće ni primetiti i kasnije se neće toga sećati.

U većini slučajeva, ako nekome kažete da nešto ne može da uradi, na sve moguće načine će pokušati da vam dokaže da niste u pravu.

Ako blago počnete da klimate glavom tokom razgovora, osoba sa kojom pričate će posvetiti više pažnje onome što govorite, a da ni sama ne zna zašto.

Kada ste generalno zadovoljni nekom ponudom, ali biste želeli više, pretvarajte se da ste malo razočarani. Ovo, na primer, može da bude koristan trik na pijacama gde je moguće cenjkati se.

U trenutku kada vam zvoni alarm, trebalo bi da se malo podignete, stegnete pesnice i kažete sebi "hajde!". Iako je potpuno čudno, osećaćete se svežije, motivisanije i lakše ćete ustati iz kreveta.

Ukoliko stalno brinete da li ste zaključali vrata ili isključili šporet, dok radite te stvari izgovorite neku potpuno nebuloznu frazu (ali, svaki put drugačiju). Na primer, kada isključujete šporet recite "zeleni zec", a kad zaključavate vrata "opsednuta kraba". Kada nakon toga pomisite da li ste zaključali vrata, setićete se da ste izgovorili ovu sumanutu frazu i smirićete se.

U situacijama kada osoba pokušava da vas uvuče u neku raspravu ili skandal, samo joj recite nešto lepo i ljubazno. To će je izbaciti iz takta!

Ako treba da govorite negde pred ljudima, javno, ne zaboravite da sa sobom ponesete flašicu vode. Tako, ako se desi da u trenutku "zabagujete", popijte nekoliko gutljaja vode – tako niko neće znati da ste zapravo napravili pauzu jer ste zaboravili tekst.

Kada neko u prevozu bulji u vas, gledajte u njegove/njene cipele. Ne odustajte. To će ih izludeti.

Ako imate problem sa nekim, ali ne želite da tu osobu direktno optužite za nešto, promenite način na koji govorite. Na primer, umesto "nisi zatvorio prozor", recite "prozor je ostao otvoren". Vi nećete nikoga optužiti, a po reakciji te osobe ćete shvatiti da li je kriva za nešto ili ne.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Muk i tišina u Banjskom polju! Puste ulice nakon što je MUP obustavio pretragu za Dankom (2), ali meštani nemaju nameru da odustanu! (FOTO, VIDEO)
Društvo

Muk i tišina u Banjskom polju! Puste ulice nakon što je MUP obustavio pretragu za Dankom (2), ali meštani nemaju nameru da odustanu! (FOTO, VIDEO)

Nakon što su pripadnici MUP-a posle detaljne potrage koja je trajala punih 27 sati za nestalom dvogodišnjom devojčicom Dankom Ilić, obustavili potragu u prigradskom naselju Banjsko Polje kod Brestovačke Banje, jer su svi rezultati ukazali da se devojčica ne nalazi na ovom području, površine od oko 10 kvadratnih kilometara, nastao je muk i tišina.

27.03.2024

22:40

TV

Treći dan potrage za Dankom Ilić! Policija traži iglu u plastu sena!
Live TV

Treći dan potrage za Dankom Ilić! Policija traži iglu u plastu sena!

Pripadnici Ministarstva unutrsanjih poslova nakon 27 sati deetaljne pretrage terena u potrazi za Dankom Ilic, obustavili su dalju pretragu s obzirom na to da svi dosadasnji pezultati ukazuju da se devojcica ne nalazi na ovom podrucju. Policija nastavlja inzenzivan operativan rad, a istraga je usmerena u drugom smeru. Na ovu temu u "Info jutru" govorili su Blažo Marković, bivši predsednik sindikata MUP-a i Mihajlo Janjic iz Centra za drustvenu stabilnost.

28.03.2024

08:58

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija